Reportage
13 november 2017 19:00
Ridsportplus

Arvet efter Woodlander Farouche

Stoet Woodlander Farouche blev historisk när hon dubbelsegrade i unghäst-VM i dressyr 2011 och 2012. Men vad hände sedan? Uppfödaren Lynne Crowden ger sin syn på Farouches betydelse.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Redan innan Woodlander Farouche börjar röra sig slås man av hennes typ. Högställd och långbent, en elegant hals-huvud-övergång och en bra bog med väl markerat sadelläge. Och naturligtvis är hon vacker med långa, expressiva öron.

När hon var fem år och vann unghäst-VM för första gången, älskade så gott som alla stoet. Visst, det gluntades om att ”det kommer aaaldrig att gå att byta galopp med den stora gesten”, men när det blev 6-årskval och en ny final i unghäst-VM satt bytena där de skulle.

Historia hade skrivits och världen kom att drömma om en framtid med Woodlander Farouche på stora dressyrmästerskap.

Uppfödaren Lynne Crowden på engelska Woodlander Stud fick uppleva en underbar resa med Farouche. Mest värdefullt var inte marknadsföringseffekten det gav, utan generna som stoet förde in i stuteriet.

När Farouche gjorde internationell debut 2011 var hennes ägande tredelat mellan Lynne Crowden, Alison Walton och familjen Eilberg, där sonen Michael ridit in och matchat stoet. Sedan 2014 äger Lynne Crowden ingen andel alls i henne.
– Jag behöver inte äga henne, hon kommer alltid att vara min ändå, säger Lynne Crowden, som har två avkommor efter Farouche.

Fakta

Woodlander Farouche

Född: 2006 efter Fürst Heinrich undan Woodlander Dornroschen
Uppfödare: Lynne Crowden, ägare idag familjen Eilberg och Alison Walton
Smeknamn: ”Rouchie”
Ryttare: Michael Eilberg
Enda svaghet: Gracila extremiteter
Föl: Fått tre föl, väntas tre ET-föl till 2018
ET-föl, Eilbergs ET-föl är efter Vitalis, Alison Waltons två ET-föl har danska hingstfäder.
Uppskattningsvis 1,75 i manken
”Vi har aldrig velat mäta henne, hon har växt en del”, sa Mike Eilberg

Hon driver Woodlander Stud tillsammans med sin man Dave Crowden. Stuteriet ligger i dag norr om Northampton på gården Sulby Hall Farm, men flyttar snart till en annan anläggning i närheten. Paret har fött upp hästar under mer än tre decennier, först galopphästar och sedan varmblod. På stuteriet förbereds unga ston och hingstar för tävling och avel, och det arrangerars olika försäljningsaktiviteter.

När Woodlander Farouche tog världen med storm 2011 som den första brittiska segraren UVM i dressyr, var stuteriet redan ganska starkt på sin hemmamarknad Storbritannien.
– Men hennes genombrott gav oss en helt annan internationell profil, det gav oss ett erkännande även i Tyskland där vi haft hästar i flera år, säger Lynne Crowden.
– Egentligen gav UVM-segrarna oss bara god reklam hemma under de första månaderna och då för köpare som ville ha lite dyrare hästar.  Men det blev svårt när många trodde att det gick att köpa hästar av Farouches kvalitet för runt 800 000 kronor.

Det är inte en ökad försäljning av stuteriets hästar som är vinsten med att ha en dubbelsegrare i unghäst-VM och ett sto obesegrat internationellt i lilla rundan.

– Den stora vinsten för vårt stuteri är faktiskt generna som köpet av Farouches mamma har fört med sig, säger Lynne Crowden.

Woodlander Dornroschen (BHHS f -02 e Dimaggio-Caprimond-Der Clou) köptes som föl på Brightwells auktion. Farouche var hennes första föl innan Dornroschen lånades ut till Michael Eilberg för tävling. Det bar hela vägen upp i Grand Prix.

Lynne CrowdenWoodlanderFoto: Eva-maria Broomer
Lynne Crowden baserar sin avel på två starka stostammar. Hon bygger vidare på det som är riktigt bra genom att förstärka dessa egenskaper. Foto: Eva-Maria Broomer

I detalj:

Lynne Crowden

Yrke: Förutom uppfödare är hon rekryteringskonsult inom bilindustrin.
Bakgrund: Började rida på allvar i 30-årsåldern, allt från jakt till team chasing, men gick över till dressyr.
Uppfödning: Avelsintresset startade med galopphästar där hon använde sig av linjeavel och ”Blacktype”-statistik, hästar med prestationer i stammen genom segrar och placeringar i högt rankade lopp. På elva uppfödningar fick hon sex segerhästar. 

Lynne Crowden fick två embryotransfer-föl från Dornroschen under hennes tävlingskarriär. Det ena var Farouches helbror Franz Ferdinand, född 2012, som finns i Tyskland hos Ingo Pape, och det andra var Freddie M, född 2011 e For Compliment. Han såldes som 2-åring på auktion för över 300 000 kronor.

Nu är Dornroschen pensionerad från tävling sedan slutet på 2016 och tillbaka på Woodlander, där man planerar att ta flera föl från henne med ET. Till nästa år väntas ett föl efter For Emotion och ett efter deras egen Double Bubble, som enligt Crowden är en av Don Fredrics starkaste söner.

Farouche själv har fått två ET-föl i Woodlanders regi. 2010 föddes stoet Woodlander Walk on the Wild Side, efter stuteriets egenuppfödde hingst Wesuvio (BHHS f -04 e Walentino-Sao Paolo), som har gått fälttävlan.

I detalj:

Woodlander Stud

Ägare: Lynne och Dave Crowden.
Startades: 1993.
Plats: Sulby Hall Farm, Northhampton. Flyttar inom kort till området Worcester-Malvern söder om Birmingham.
Verksamhet: Uppfödning av ungefär 18 föl om året, har till dags dato fött upp runt 400 hästar. Utbildning och matchning av unga ston och hingstar för tävling och avel. Försäljning av både egna och andras hästar.
Beridare: Tyskfödde Carsten Sandrock rider in och visar hästarna samt leder ett team av anställda.

Hingstar: Håller egenuppfödda och inköpta hingstar på stuteri i Storbritannien men även i Tyskland i samarbete med Ingo Pape. 

  • Wesuvio, BHHS f -04 e Walentino-Sao Paolo.
  • Wavavoom, Hann f -06 e Weltregent H-Longchamp.
  • Wild Child, BHHS f -11 e Wavavoom, ET u Farouche e Fürst Heinrich.
  • Franz Ferdinand, BHHS f -12, helsyskon med Farouche, e Fürst Heinrich-Dimaggio.
  • Double Bubble, Hann f -14 e Don Fredric-Rousseau.
  • Wild Love, Hann f -15 e Wild Child-For Compliment.

Stamston: 

  • Woodlander Dornroschen, BHHS f -02 e Dimaggio-Caprimond-Der Clou.
  • Louisiana, Hann f -02 e Longchamp-Davignon.

Det andra fölet är den häst som enligt Lynne Crowden kommer att bli mer betydelsefull än Farouche: hingsten Wild Child, född 2011 efter stuteriets hingst Wavavoom (Hann f -06 e Weltregent H-Longchamp). I sin första årgång har Wild Child redan tre avkommor uttagna till olika hingstpremieringar i Hannover, Oldenburg och Storbritannien.

– En verkligt bra son till Farouche kommer att vara mer betydelsefull i det långa loppet än hon själv är, säger hon.

Att Lynne Crowden använde sina egna hingstar till Farouche handlade mycket om att hon då kände hingsten väl och visste vad den gav.

– Wavavoom har en väldigt stark mödernelinje med stoet Louisiana (Hann f -02 e Longchamp-Davignon I), som jag senare valt att dubblera i stammen på andra hästar för linjeavel.

När Farouche föddes var hon ett ganska oattraktivt föl

För Lynne Crowden har det varit väsentligt att använda sig av det hon vet om sina ston och hingstar, att arbeta vidare med det som varit bra. Stuteriet har två stostammmar, där Dornroschen är en gren och Louisiana den andra.

– När Farouche föddes var hon ett ganska oattraktivt föl med veka kotor och stort huvud. Det blev bättre efter några veckor men hennes verkliga storhet kom fram först när hon som unghäst började longeras och så småningom reds in, säger hon.

Detta har hänt

Woodlander Farouche

2006 Föds som det första fölet till stoet Woodlander Dornroschen, som Lynne Crowden köpt på auktion några år tidigare.

2008 Gör succé på brittiska Futurity-utställningen.

2009 Rids in hos familjen Eilberg, en gänglig ung dam som gillar att bocka. Två ET-föl skapas.

2010 Två ET-föl föds, stoet Walk on the Wild Side och hingsten Wild Child.

2011 Väljs ut att representera Storbritannien på unghäst-VM, och blir den första brittiskuppfödda hästen att vinna där.

2012 I februari tävlar hon i 6-årsklassen i Vidauban, segrar på över 90 procent. Vinner unghäst-VM igen i överlägsen stil. Historisk dubbelsegrare som sto och brittiskfödd.

2013 Debuterar lilla rundan nationellt.

2014 Lynne Crowden är inte längre delägare utan Eilbergs och Alison Walton äger själva.

2015 Internationell debut i lilla rundan, fyra segrar med 73-75 procent.

2016 Debuterar i Intermediaire A och B, tre segrar på fyra starter med 68-73 procent.I juli vinner de båda klasserna i lilla rundan i Aachen inför en entusiastisk publik med procent över 76 procent och Michael Eilberg deklarerar att ”Rouchie” är redo för större ting.
Skadar sig i augusti.

2017 Tre lyckade ET genomförs under sommaren.

2018 Comeback planeras i Grand Prix.

Farouche liknade varken sin moder eller fader.
– Det enda hon har gemensamt med sin mamma är förmågan att bocka. De är inte dumma men man måste arbeta med dem, de har starka viljor, säger Lynne Crowden.

– Om jag fått önska något mer av Farouche så hade det varit mer korrekta extremiteter och lite starkare fundament över huvud taget.

Hon har förenat sina två stostammar i hingsten som i dag har fångat hennes hjärta mer än någon annan. Det är Wild Love, som är uttagen till Hannoveranerförbundets premiering. Han är efter Wild Child undan Wavavooms halvsyster For Your Love, som har For Compliment som far.

För paret Crowden har linjeavel inneburit att de kunnat konsolidera sin avel och få ett bättre grepp om vad de kan förvänta sig av fölen. Wild Love har en inavelskoefficient på 7,65 procent genom att stoet Louisiana är både mormor och farfarsmor.
– Jag arbetar alltid för att förstärka bra egenskaper, lika hästar med likartade goda egenskaper ger det bästa
resultatet, säger Lynne Crowden.

En strategi som står i stark kontrast till den vanligaste modellen – att kompensera brister hos sitt sto vid valet av hingst.

– Mitt motto är att aldrig dubblera en svaghet. Det är min egen teori att om man ökar förekomsten av en viss linje så ökar möjligheten att få tillbaka de egenskaperna.

Stuteriet avel har i dag passerat vad stammodern Louisiana själv kan erbjuda. Hon är därför numera mottagarsto och har på så sätt burit fram sin dotters föl, där hon själv finns med i stamtavlan flera gånger. Ett bra sätt att använda en god mor även när genbasen blivit mindre attraktiv.

Woodlander Farouche
Aachen 2016: Farouche dubbelsegrar i lilla rundan – men senare skadas stoet och har inte tävlat sedan dess. Foto: Kim C Lundin

Woodlander Stud säljer varje år egna föl och åringar, samt ridna hästar som är producerade av deras tyske beridare. Men man säljer även andras hästar, antingen via auktioner eller traditionell förmedling. Några av hästarna finns hos tyska samarbetspartners.

Lynne Crowden gläds åt att kunna hjälpa andra uppfödare genom att sälja bra avelsmaterial till dem, även om inte alla från början är Farouche-kopior.
– Jag gillar när jag kan sälja en häst till uppfödare med rätt blick och kompetens, även om de inte har den största plånboken. Jag ser hur de tagit vårt arbete vidare och i dag får fram allt bättre uppfödningar.

På den brittiska utställningen Futurity, likt gamla tiders premieringar i Sverige, tog Woodlander-ättlingar i år många topplaceringar.

Revolution han har en fullständigt galen stamtavla

Farouches framgångar gav stuteriets hingstar en bättre chans att komma in i aveln och det betalar sig nu.

Även om hon vill koncentrera sina egna stammar använder Crowden hingstar vars stam inte fyller de kraven.
– Ta Revolution till exempel, han har en fullständigt galen stamtavla, en riktigt slumpartad stam, men som individ lovar han allt. Jag fick tre otroligt fina föl efter honom och de rör sig alla verkligt bra, det är smått fantastiskt.

Lynne Crowden jämför med Sandro Hit, vars stamtavla är full av hopphästar, men som lämnat ett otroligt fint arv inom gångartsaveln. Hennes tes är att det finns goda chanser att lyckas om du dubblerar egenskaper du vet är bra genom att korsa med hästar du känner väl.

En hingst på hela Europas näthinna

Sedan kan du göra ett val, som med Revolution (West f -13 e Rocky Lee-Rouletto), som ger en bra magkänsla att det här är något bra att chansa på. Crowden betäckte tre ston med honom, trots att hon egentligen är för att konsolidera och koncentrera sina stammar. Det blev en extrem outcross med en hingst som finns på hela Europas näthinna.
– Ibland måste man göra sådant också, säger hon och skrattar.

– När det blir dags för uppfödare att fråga om de kan använda Wild Love, kan jag helt ärligt säga att jag känner varje häst i den stammen och jag vet att det kommer att fungera, det känns jättebra.

– När du hela tiden tar in nytt och okänt blod har du ingen aning om vad det kommer att ge. Som uppfödare vill du ha en stark bas, den etablerar sig aldrig om du bara går på nytt blod hela tiden, säger Lynne Crowden.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden