Reportage
30 oktober 2017 12:39
Ridsportplus

Hostan var en allvarlig infektion

LuftvägsinfektionerHöst och vinter är den värsta tiden för hästar med känsliga luftvägar. Toves häst Nadir är en av dem som drabbats, men nu tävlar de igen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det började med sporadisk hosta under uppvärmning inför ridpass. Sedan fortsatte det med en infektion. Plötsligt stod SWB-valacken Nadir LH med akuta besvär.

    Veterinären fann slem i luftvägarna och ordinerade slemlösande och medicin mot bronkit. Vid medicineringen fick ägaren Tove Carlsson, Mölltorp, verkligen känna på humöret hos sin häst:

    – Redan när jag köpte honom ett par år tidigare var jag inställd på att det skulle bli en del jobb med honom. Han är 172 cm hög och inte alldeles lätt att hantera.
    – Jag är inte så tuff, men väldigt envis och det har behövts. Vi fick vara tre personer för att ge honom bronkitmedicinen. Den ges i en inhalatorsmask, där hästen ska andas in två puffar i taget i den ena näsborren, medan man håller för den andra.

    14 inhalationspuffar per gång

    Nadir skulle ha 14 puffar varje gång. Det var en utmaning med denna stora och känsliga häst, som reagerade med att stegra sig så snart han blev nervös eller obekväm med en situation. Det var även svårt att ge honom den slemlösande medicinen.

    – Efter en tid med medicinerna blev han lite bättre, men hostade fortfarande då och då. Veterinären rekommenderade lösdrift eller utebox. Det gick inte att ordna i det stall där han stod då, utan han flyttades till den bäst ventilerade boxen.
    – Vi gav hösilage och ett tillskott med luftvägsvidgande örter. Han fick stå på fuktat spån.

    Det fungerade ganska bra, men efter en tid testade Tove ett annat strö, som skulle vara särskilt bra för hosthästar. Då blev Nadir akut sjuk.

    – Det var hemskt, han fick allt svårare att andas för varje timme. Vi fick åka till hästsjukhuset i Skara, där han behandlades direkt.

    Miljöombyte krävdes

    Efter det blev det en konvalescensperiod då Nadir fick ta det lugnt och bara ledas en kvart åt gången. Under tiden funderade Tove på hur hon skulle ordna uppstallningen. Hon insåg att ett miljöbyte måste till.

    – Det löste sig genom att min syster och jag kunde hyra ett stall och sköta det själva. Där kan hästarna gå på lösdrift året om. Skillnaden blev enorm för Nadir. Sedan han kom dit mår han mycket bättre och tål till och med halm som strö.
    – Han kan fortfarande hosta någon enstaka gång, men det är mest vid snabba temperaturväxlingar.

    Tove har nu haft Nadir i sex år och parallellt med att sköta hans problem med luftvägarna har de tränat dressyr. Ekipaget har gått från Lätt C till att tävla i Msv B.

    Ångrar inte en minut att jag bytte stallmiljö åt honom

    – Vi har tagit oss upp i klasserna efter hand och för två år sedan kvalade vi till Msv A. Det kan bli lite ojämnt med ridningen, för jag är själv långtidssjukskriven. Men i år har det gått fantastiskt bra,vi har placerat oss på alla tävlingar utom en.
    – På träningarna har vi börjat med passage och galoppiruetter, så vi är på väg uppåt.

    Miljöbytet var det som gjorde den stora skillnaden för Nadirs bronkit. Lösdriften ligger nästan en mil från Toves bostad, och i början hade hon ingen egen bil, vilket innebar en hel del trixande för att få till allting.

    – Men det är så mycket plus med detta att jag inte ångrar en minut att jag bytte stallmiljö åt honom. Hela han har blivit som en annan häst. Han har slutat att vara en ängslig individ som stegrar sig för allting.

    Experten:

    ”Friska hästar hostar inte”

    Oktober till mars räknas som luftvägssjukdomarnas tid. Då grasserar de smittsamma sjukdomarna som värst och för hästarna med kroniskt känsliga luftvägar återkommer besvären då.

    Miia Riihimäki, veterinär och universitetsadjunkt SLU, berättar om de senaste rönen kring luftvägsproblem hos häst.
    – Friska hästar hostar inte,säger hon. De hästar som hostar under stallperioden har en inflammation i luftvägarna. Denna inflammation kan ha börjat efter exponering till partiklar i stallmiljön eller sekundärt efter infektion.
    – Man ska behandla dessa hästar, först genom att se över stallmiljön och om det inte räcker, även med medicin.

    Inhalator vanligt
    – Numera används inhalator allt mer när det gäller medicinering. Det är ett mycket effektivt sätt att medicinera hästar direkt i luftvägarna utan allmänpåverkan. Jag är inte heller orolig för att ponnyer ska utveckla fång av kortison som getts i denna form.
    – Först ges luftrörsvidgande preparat och sedan kombineras det med kortison. Det man måste tänka på är att antingen stå ute eller i en särskild del av stallet när hästen andas in medicinen.
    – Det uppstår nämligen lätt läckage, både till människan som håller i inhalatorn och till hästar i närheten. De kan då ge positivt utslag i dopningstest.

    – Medicinen ges under ganska lång tid, minst tre veckor och upp till ett par månader, beroende på hur hästen svarar på medicineringen. Eftersom astmahästarna oftast mår sämst på våren, är det klokt att påbörja behandlingen i god tid under vintern så att de är färdigbehandlade när tävlingssäsongen börjar.  

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden