DressyrNär en dressyrhäst väl är utbildad för Grand Prix brukar ryttaren hålla hårt i den. Det har skapat en marknad för danskarna Christian och Vivi Lang-Lauridsen. De tillverkar GP-hästar som är till salu.
På besök i den danska Grand Prix-verkstaden
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
De håller i sina hästar tills hästarna är redo för den högsta nivån, och tränar dem med minimal ansträngning. Det danska paret Christian och Vivi Vang-Lauridsen skapar hästar för proffsryttare. Gång på gång.
Strax utanför den danska staden Graested, ungefär en halvtimme från Helsingör, ligger parets gård. Den består av bostadshus, gästhus, skrittmaskin, paddock och flertalet stall. Huvudstallet sitter ihop med ridhuset och gården omges av stora gräshagar.
Till verksamheten hör också två andra anläggningar som ligger i närheten, där det finns stora hagar som unghästarna går tillsammans i.
Har byggt upp gården tillsammans
Vivi Vang-Lauridsen har hållit på med hästar hela sitt liv och Christian Vang-Lauridsen kommer från en hästfamilj som födde upp galopphästar. Deras vägar möttes och de har varit ett par sedan 2004. Samma år köpte de gården, som inte alls var lika omfattande som den är i dag.
– Vi har byggt ut och byggt till allt eftersom vi har fått in pengar på hästarna. Vi började smått och sedan har det bara blivit mer och mer, berättar Christian.
De föder upp hästar i en liten skala. I nuläget finns det tre föl på gården och det är ungefär så många det brukar bli varje år.
– Vi fokuserar mest på att köpa in unga hästar, berättar Christian.
Vi kombinerar gärna något skarpt blod med något bra, äldre, danskt förnuftigt blod.
När det är dags att välja hingstar är det Vivi som avgör vad som ska användas. Christian fokuserar på stona.
– Jag är mer intresserad av stona och deras linjer. Vi kombinerar gärna något skarpt blod med något bra, äldre, danskt förnuftigt blod, skrattar Christian.
Han berättar att de helst vill köpa in så unga hästar som möjligt, men att det inte är det som avgör när de bestämmer sig för vilka nya stjärnor som ska inta stallet.
– Ser vi något vi tycker om så köper vi det. Det bästa är dock om vi får ha dem från starten.
Jämför bra hästar med tjejer
När Christian får frågan om vad som är en bra häst så funderar han. Frågan är både svår och komplex, men han kommer slutligen fram till ett självklart svar:
– Det är som när du kommer in på en fest och det är en tjej där som du verkligen vill dansa med – ser jag en sådan häst så köper jag den.
Vidare förklarar han att det är mer än så, men det är den känslan som måste finnas där.
– Vi vill så klart ha allt det där vanliga som man tittar efter; bra bakben, bra steg, bra temperament och så vidare, men du kan inte dissekera en unghäst för mycket. Du måste se helheten, säger Christian.
Christians föräldrar födde upp galopphästar och han säger att han har mycket att tacka stuterimästaren för.
– Han har lärt mig mycket om hästar och jag har sparat mycket pengar tack vare honom. Jag har lärt mig att alltid tänka ”Vad kan hända? Vad kan gå fel?” och det gör att man undviker onödiga missöden.
– Galopphästarna har ju kort karriär så det får inte vara några gupp på vägen. Det finns inte tid till det.
Vi samarbetar för att få ett så bra resultat som möjligt med varje häst. Vi tänker ’take time to take care’.
Till skillnad mot galopphästarnas tidiga och korta karriär låter Christian och Vivi sina dressyrhästar mogna långsamt.
– Vi arbetar efter filosofin att de hästar vi tränar har de rörelser och den fysik som krävs för att bli Grand Prix-hästar. Vi börjar med dem när de är tre år. Sen är planen att när de är sju år ska de kunna de flesta rörelserna för att starta Grand Prix. De behöver inte kunna det perfekt, men i det stora hela, förklarar Christian.
Hästarna ses som individer
Även om det finns en tydlig plan stöper de inte hästarna i samma form. Hästarna ses som individer och om det är någon som inte är redo för det tänkta steget ges hästen mer tid.
– Det får ta den tid det tar. De ska inte ta ut sig när de är fyra år. Hästen är inte utvecklad nog för ökad trav då. Den är varken klar i kroppen eller huvudet. Den kanske inte är världens bästa unghäst, men den kan bli en riktigt, riktigt bra Grand Prix-häst när den är sju år, säger Christian och fortsätter:
– Vi tror på momentet i hästen och håller oss till vår långsiktiga plan.
Fakta
Unghästliv hos Vang-Lauridsen
”Unghästen går i lösdrift från att den skiljs från mamman, så mycket som möjligt ute. Den blir inriden när den är ungefär tre år och rids i fyra till sex vecko, sen får den ledigt tills den är fyra. Då kanske den får gå ett 4-årschampionat bara för att få komma ut. Sen får den vila över sommaren.
Beroende på växtperiod får de lite olika vila. Sen börjar hästen sin 5-årsperiod och då kan den byta galopp. Vi börjar trampa lite smått, utan krav. Sen blir det 6-årssäsong och när den är sju år säljs den som Grand Prix-häst.
Några av hästarna vill vi ta hela vägen till toppen och då har vi ett väldigt bra samarbete med Daniel Bachman Andersen.”
Många uppfödare ser unghästtävlingar som ett måste och som ett viktigt moment för att visa upp sina unga stjärnskott. Paret Vang-Lauridsen tänker annorlunda där.
– Det är slöseri på kilometer. Det sliter för mycket på hästarna. Ska jag ha en Grand Prix-häst struntar jag faktiskt i vad den gjorde när den var fyra år. Jag tittar på hur den gör passage och piaff nu, förklarar Christian.
Unghästarna är i huvudsak ute på olika banor och tävlingar för miljöträning, men det händer att det blir något championat också.
– Är de redo för championat är det bra, men det är inte därför vi tränar dem. Det blir som en belöning för ryttaren för ett gott jobb, men det är inte i första hand det som det handlar om. Vi vill inte ha för många stopp på vägen.
Får ta det gradvis med de skarpa hästarna
Eftersom hästarna är avlade för att prestera i den absoluta eliten finns det en hel del energi och temperament i dem.
– Vi har många skarpa hästar och då är det bra att vänta. Vi tar det gradvis. En del går bara att styra. Det ska inte vara så att man sätter ett datum för när hästen ska vara klar, som till exempel till ett unghästtest.
– Vi har en 6-åring som inte kan gå några unghästchampionat, men jag tror faktiskt att den blir en riktigt fin Grand Prix-häst. Det är det som är vår plan. Unghästchampionat har inte passat den hästen, då får det vara så. Vi utbildar Grand Prix-hästar som andra ska tävla. Vi håller inte på med tävling för tävlandets skull.
Den kanske inte är världens bästa unghäst, men kan bli en riktigt riktigt bra Grand Prix-häst.
Hästarna tävlas sparsamt och Christian berättar om deras topphäst Marshall-Bell:
– När Marshall gick danska mästerskapet för något år sen, samtidigt som Cassidy vann sitt sista mästerskap, hade Cassidy vunnit flera danska mästerskap än Marshall hade startat tävlingar.
Christian vill dock poängtera att det inte finns något rätt och fel med hur man tränar och visar upp sina unghästar.
– Jag förstår uppfödare och hingstägare som vill visa upp sina hästar. Och det går många vägar till Rom. Detta är bara vår åsikt och vårt sätt att göra det på.
Har duktiga ryttare och ett bra team
Parets träningsfilosofi är mer än bara tankesättet ”skynda långsamt”; det innehåller en stor del hållbarhetstänk också. Hästarna rids väldigt korta ridpass. Ett ridpass är vanligtvis mellan fem till tjugo minuter. Utöver det aktiveras hästarna i skrittmaskin och när de går i hage.
– Har vi en häst där vi behöver reda ut ett problem rids den två gånger 20 minuter den dagen i stället för 40 minuter en gång.
– Allt ska gå lugnt och fint till och vi har duktiga ryttare och ett bra team. Alla ser allt och är uppmärksamma. Vi samarbetar för att få ett så bra resultat som möjligt med varje häst. Vi har ett ansvar att det inte ska hända för mycket fel med hästen. Det är alla med på här i teamet. Vi tänker ”take time to take care.”
En annan viktig sak i unghästarnas skola hos Vang-Lauridsen är att
de ska stå still när ryttaren sitter upp.
– De ska inte gå runt eller studsa utan de ska vänta på ryttaren. Så vi tränar alla hästar att stå still när vi sitter upp och då får de en sockerbit. Alla hästar står nu och väntar på sockerbiten och detta går att lära alla hästar. Det är inte rocket
science, skrattar Christian.
Även om målet är att sälja hästar är det inte alltid att alla hästar är redo för försäljning.
– Alla hästar är inte till salu eftersom alla hästar inte kan klara en provridning som motsvarar det vi menar att den är värd. De ska ju prestera annat än bara att vara klara med rörelserna, förklarar Christian.
Du kan inte dissekera en unghäst för mycket. Du måste se helheten.
Sen finns det även hästar som, trots en noggrann upptrappning av utmaningar, inte håller måttet för den absoluta toppen.
– Ser vi att den inte passar som en Grand Prix-häst säljs den i så fall som S:t Georges-häst eller vad den nu passar till. Det blir bara en annan prislapp.
Går runt ekonomiskt
Många försäljningstall och uppfödare jobbar inte som Vivi och Christian, utan vill få ekonomi genom att sälja hästar snabbt. Hur går ekonomin ihop för paret som håller på sina hästar under många år?
– Vi tar det lugnt. Vi säljer rätt dyra hästar och gör det vi ska. Vi har en god verksamhet och tjänar pengar. Det är inget konstigt med det. Det går runt men det går ju även upp och ner. Men vi ska inte sälja hundra hästar, vi ska sälja tre till fyra på ett år.
Fakta
Christian Vang-Lauridsen
- Namn: Christian Vang-Lauridsen
- Bor: På ena gården i Greasted, Danmark
- Familj: Hustrun Vivi.
- Gör: Utbildar hästar och är “matchmaker” på CVL Selected Horses AB.
- Aktuell: VM-guld-hästen Marshall-Bell har utbildats och sålts av paret.
- Antal hästar: Cirka 30.
- Antal anställda: Fyra. Christian och Vivi rider också hästarna.
- Favoritlåt: Simply the best med Tina Turner.
Grand Prix-hästar från CVL Selected Horses
- Lusingando e Lanciano-Lucky Light
- Hedelunds Mefisto e Michellino-Matador
- Brunello e De Noir 3-Come Back II
- Chadunno e Champion For Pleasure-Aljano
- Chrevis Ravello e Skovens Rafael-Chrevi’s Cavallo
- Kolds Fairtrade e Fairbanks-Akinos
- Zippo M.I. e Blue Hors Zack-Blue Hors Don Schufro
Christians 3 favorithästar
- Marshall-Bell
- Zippo M.I
- Mefisto
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2022.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på