Reportage
3 maj 2019 16:45
Ridsportplus

OS-målet och slumpen som gav Dragon Welt – följ med till Stuteri PWR

UppfödarporträttPernilla Svensson vet vad hon vill och ser till att ta välgrundade beslut på Stuteri PWR. På gården finns bland annat toppstammade avelsston, hästar som lär synas i samarbetet med Grevlunda och en ponnyuppfödning som lilla Pamina Bengtsson redan är delägare i. Hoppinriktningen till trots är främsta uppfödningen Dragon Welt som har vunnit allt – följ med till stallet och läs om historien bakom succéhingsten, de högstammade stona och OS-målet.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är mycket slingrande grusväg och mycket skog innan man kommer fram till Pernilla Svenssons gård i Göingeskogarna.
    – Ja, jag bor ju ute i ingenstans, skrattar hon när Ridsport kommer fram.

    De här dagarna i mars är heller ingen särskilt rolig årstid att göra ett besök. Det ösregnar, det är lerigt och kallt. Men det gör inget. Inte när man ser hästarna, för då är det som om solen plötsligt lyser. I de många vidsträckta hagarna går allt från 1-åringar (årets föl har inte hunnit födas) till 31-årige Kalle – och alla ser fantastiska ut.
    – Ingen av dem har sett en borste på länge. Men de får bra foder och de bor i bra miljö. Det har självklart stor betydelse, säger Pernilla Svensson.

    PernillafkatEn av de hästar som först fångar besökarens blick är Cool Cornet PWR (f -17 hingst, SWB e Cornet Obolensky u Sunrise I e Colman). Det lyser om honom där han går tillsammans med ponnyn Allspark Dibbles (f -15 val, svrp e Diero Lux N u Earlspark Pebbles), en uppfödning som Pernilla numera samäger med Rolf-Göran Bengtssons lilla dotter Pamina.

    – Både ponnyn och Pamina är för unga än så länge, så båda får växa till sig. Ponnyn får nog gå med en mer erfaren ryttare innan Pamina kan ta över, säger Pernilla Svensson.

    2019-03-08Pernilla SvenssonFoto: Lotta B Gyllensten/lottapictures
    Pernilla Svensson avlar med power – PWR är uppfödningarnas prefix. Foto: Lottapictures
    Stuteriprw_lg-9
    Pernilla Svensson med valpen Cinderelle, fem månader gammal. Foto: Lottapictures

    Cool Cornet var uttagen till Kriterieauktionen i höstas men buden nådde inte riktigt upp till det pris Pernilla Svensson satt.
    – Det var mycket pengar ändå, men jag ville inte släppa honom, förklarar hon.
    – Nu får han gå till Grevlunda i stället och utvecklas där.

    Power bakom namnet

    Uppfödningarna har prefixet PWR till sina namn.
    – Det är ju förkortning för ”power”, förklarar hon.

    2019-03-08Stuteri PrwFoto: Lotta B Gyllensten/lottapictures

    Och just power, kraft, lägger hon kring hela sin uppfödarverksamhet. Hon har visserligen en sambo, Joakim, och 15-årige sonen Vincent, men när det kommer till idéer kring hästuppfödningen, då är Pernilla Svensson helt ensam.

    – Jag läser enormt mycket och skapar kontakter och då bildar jag mig en uppfattning om vilka hingstar jag ska använda och, inte minst, vilka ston jag vill ha, säger hon.
    – Jag har alltid varit intresserad av stammar och bildat mig en egen uppfattning vid hingstvalen. Jag har ingen som inspirerar mig, idéerna kommer av sig själva. Men visst har jag förebilder, inte minst Luc Henry och Joris Brabander i Belgien.

    Jag försöker hela tiden förbättra mitt stomaterial, jag vill ha det bästa. Helst skulle jag velat ha ston med egna internationella meriter.

     

    – Jag vill ligga i framkant, jag har stora planer och jag har högt ställda mål, som att få stå på ett OS och följa någon av mina avkommor. Gärna i både hoppning och dressyr.
    – Jag försöker hela tiden förbättra mitt stomaterial, jag vill ha det bästa. Helst skulle jag velat ha ston med egna internationella meriter. Men de är inte lätta att hitta och de kostar enorma pengar.

    Stuteriprw_lg-17
    Den 31-åriga Kalle är ”sällskapsherre” till unghästarna, här med 1-årige Cool Querly PWR (e Querlybet Hero-Colman) Foto: Lottapictures
    Stuteriprw_lg-6
    ”Ingen av hästarna har sett en borste på länge. Men de får bra foder och de bor i bra miljö”, säger Pernilla Svensson. Foto: Lottapictures
    Stuteriprw_lg-5
    1-åringarna går i hagar med underbara stengärdsgårdar. Foto: Lottapictures
    Stuteriprw_lg-15
    3-årsstona Cora Cornet PWR (e Cornet Obolensky) och Inez PWR (e LB Casanova) i lösdriften. Foto: Lottapictures

    Nya investeringar

    Har man inte miljonerna på hög får man gå andra vägar. I höstas köpte Pernilla Svensson ett stoföl från Luc Henry i Belgien efter Kassander van’t Roosaaker (Kephira Hero Z, ue Heartbreaker).

    – Kassander van’t Roosaaker tävlas av Gregory Wathelet och anses mycket lovande, så det går inte att få tag i sperma från honom.

    – Jag har också nu i vår köpt ytterligare en högstammad 1-åring hos Luc Henry, Alixandra Hero Z, (e Aganix du Seigneur-Echo van’t Spieveld-Carthago-Darco-Chin Chin). Hennes mamma är helsyster till bland andra Kassander van’t Roosakker och hennes mormor är Electra van’t Roosakker. Så kan man inte köpa meriterade avelsston får man gå på de unga med de bästa stammarna.

    Sparar till Grevlunda-samarbeten

    Med så högstammade uppfödningar är det inte konstigt att hennes hästar är eftertraktade.

    – Mitt system är att de flesta hästar ska säljas som föl, oftast när de är riktigt unga. Den yngsta jag har sålt var bara elva timmar gammal. Köparna kan, om de vill, välja att ha kvar dem hos mig till självkostnadspris. Men jag försöker spara något föl från varje årgång till kommande samarbeten. Inte minst med Grevlunda, vilket är väldigt värdefullt.

    Inte sällan gör hon också avtal med köparna om att få ta embryon från de sålda stona. Så är det exempelvis med en 3-åring e Cornet Obolensky, en 2-åring e I’m Special de Muze och en helsyster till Dragon Welt (ett sto som ska ridas av Ida-Linn Lundholm), som Pernilla Svensson dock fortfarande äger helt själv.

    Slumpen gav Dragon Welt

    Dragon Welt, ja, hur kom denna dressyrhäst in i hoppinriktade Pernilla Svenssons värld? Av en slump faktiskt. Eller rättare sagt, det blev dressyrhästar hos PWR Stud liksom på köpet.

    – Jag hade köpt dräktiga ston från Tyskland men sedan visade det sig att Stakkonie inte var dräktig och då blev jag erbjuden att få Weltmarja, som var dräktig med Escudo. Jag accepterade och valde sedan att framhålla Weltmarjas dressyrblod och betäckte med Dancier, säger hon.

    Resultatet blev Dragon Welt. När hingsten var tre år funderade hon på att kastrera, men skickade först en film på hästen till Jan Brink.
    – Jag ville ha ett utlåtande från honom. Han blev jätteförtjust och lät Ida-Linn Lundholm rida.

    Breeders Trophy, 4-åringar Dressyr Final
    Charlotte Dujardin i sadeln på Dragon Welt under Breeders-finalen 2016. Foto: Roland Thunholm

    Alla som gillar dressyr vet hur det sedan gick. Dragon Welt vann alla unghästmästerskap han ställde upp i och fick 10-10 av testryttaren Charlotte Dujardin som 4-åring på Breeders. Han blev dessutom godkänd som avelshingst.

    – Det kom som en chock i början när jag hörde omdömena om Dragon Welt. Det fanns inte på min karta att hästen var så bra. Så, fast jag inte själv är helt okej med bedömningssporter, har det blivit jättekul med dressyr.

    Såld till Luxemburgryttare

    Dragon Welt såldes sedan till Andreas Helgstrand som har sålt hingsten vidare till Mandy Zimmer från Luxemburg.
    – Det är en ung ryttare, jätteduktig, som kan ge Dragon Welt ett jättebra hem på världens finaste ställe, Dressurstall Windhof.

    Pernilla Svensson beslöt att utöka dressyrmanskapet i stallet och köpte Feine Melodie (f -06, e Rosseau-Münchhausen) som är mamma till en godkänd hingst, och hennes äldsta avkomma rids av Michael Klimke.

    Detaljer från gården:

    2019-03-08Stuteri PrwAvelston, Foto: Lotta B Gyllensten/lottapicturesStuteriprw_lg-7Stuteriprw_lg-3Stuteriprw_lg-2Stuteriprw_lg-18Stuteriprw_lg-14Stuteriprw_lg-13Stuteriprw_lg-12Stuteriprw_lg

    Ridskola blev avel

    En del av Pernilla Svenssons tid upptas av att hålla träningar. Hoppningen ligger henne varmt om hjärtat och hon hade själv velat komma långt som ryttare.
    – Men ekonomin räckte inte till att skaffa tillräckligt bra hästar.

    Efter att ha haft ridskola i Osby i sju år blev det i stället alltså avelsverksamhet.
    – Det var i väldigt liten skala. 1997 köpte jag Hoka Nigglie (e Mowgli-Furioso III) och hade henne hos mormor och morfar i Hästveda. Hoka Nigglie blev dräktig varje år så jag fick en enkel start.

    Pernillaston

    Så småningom köpte hon ytterligare ett sto, också det en holsteiner (Candy e Athlet Z-Ladalco) och sedan rullade det på. 2008 kom Snow Flake (Hann f -04 e Silvio I-Werthor) från Dr Jacobs . Tre år senare gjorde Pernilla sin stora satsning och Escudine, hennes dotter Stakkatonie och Weltmarja köptes in från då 85-årige Heinrich Zettel som skulle avsluta sin avelsverksamhet.

    – Nu rullar det på, men jag fortsätter att fundera och läsa på. I år kommer jag nog bland andra att använda Kashmir van Shuttershof och Diamant de Semilly-sonen Quikly de Kreisker.

    Reportaget publicerades första gången i Ridsports Avelsextra 2019.

    Stuteriprw_lg-11
    ”Kan man inte köpa meriterade avelsston får man gå på de unga med de bästa stammarna,” säger Pernilla. Foto: Lottapictures

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden