Reportage
11 oktober 2017 21:32

Respekt för hästen viktigast för Scott Brash

CLINIC– Du måste respektera din häst och förstå vad som behövs för att göra den nöjd.
Brittiske världsstjärnan Scott Brash betonade under onsdagens clinic på Strömsholm vikten att häst och ryttare jobbar tillsammans.

Från kvällens clinic på Strömsholm

4 tips från Scott Brash

”Använd rytmen, våga låta hästen galoppera”

Ryttarna på clinicen fick verkligen använda hästarnas galopp och tvingades lära sig att kontrollera hästarna inte bara genom att rida dem långsamt.

”Hästen måste respektera hjälperna.”
Scott konstaterade att det är ryttarens uppgift att utbilda hästarna så att de lyssnar på hjälperna. Förstår inte hästen är det ryttaren som inte har varit tillräckligt noggrann i sitt grundarbete.

”Var alltid noga med markarbetet – det är otroligt viktigt för hopphästen”
Scott förklarade att han aldrig hoppade stora hinder förrän hästen fungerar på marken.Han påpekade också vikten av att verkligen värma upp hästen innan den började och att ge den tid efter avslutat ridpass.
Han använde sig mycket av sidförande hjälper för att lossa hästarna och få dem att trampa under sig mer.

”Se till att ha ett system för hur du värmer upp hästen och hoppar fram den på tävling.”
Scott berättade att han aldrig hoppade mer än max tio till tolv språng på en framhoppning och han alltid blev lika förvånad över ryttare som hoppar ”stöden ut” på framhoppningen.
Han påpekade vikten av att spara de bästa sprången till inne på banan, inte bränna dem på framhoppningen.

Expandera

De många åskådarna på plats fick både se hur Scott Brash instruerar och hur han tog sig an en för honom helt okänd häst.
Genomgående i Scott Brash filosofi är respekten och förmågan att anpassa sig till hästen och dess förutsättningar. Något som han själv är otroligt skicklig på då han har och har haft stora framgångar på väldigt olika hästar.
– Hello M’Lady är verkligen en ”lady” – henne kan man inte säga till vad hon ska göra, henne måste man be om lov hela tiden. Hello Sanctos får man däremot säga till lite mer vad som gäller, förklarade Scott och refererade till två av sina bästa hästar.

171011 Sgtrömsholm Engelske hoppryttaren Scott Brash, OS-guldmedaljör i lag vid OS i London 2012, höll clinic på Strömsholm. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Under kvällens clinic vid Strömsholm betonade Scott Brash vid flera tillfällen hur stort ryttarens ansvar är vid all typ av hästutbildning.
Foto: Roland Thunholm

Lugn, tålamod och noggrannhet var andra saker som Scott hela tiden påpekade – det går inte att ha för bråttom. En långsiktig plan för alla hästar är väldigt viktig, menade Scott.
– Rom byggdes inte på en dag men det gäller att jobba konsekvent och hela tiden be om rätt saker för att hästen ska utvecklas. Ingen häst föds till världsstjärna, det är tillsammans med ryttaren som hästen utbildas och utvecklas till en, menade Scott.
En viktig detalj för Scott var att hästen lyssnade för så små hjälper som möjligt. Ryttarna fick tydliga instruktioner om att hästarna måste gå fram för skänkeln, men utan att de fick nöta med skänkeln hela tiden.
– Ge den två snabba skänklar och låt den sedan vara. Går den fortfarande inte fram, ge den två nya tryck med skänkeln, instruerade Scott.
Just att upprepa instruktioner till hästen tills det fungerar var något som Scott återkom till. Framför allt när han red Daniel Svenssons 7-åring Khan v/d Donkhoeve (val e Vagabond de la Pomme-Lord Z, äg. Daniel Svensson).
Hästen var lite stark och ville inte riktigt lyssna på förhållande hjälper. Med många övergångar, halter och förhållningar fick Scott fuxen att börja vänta och använda sina bakben allt bättre. Men hjälperna var aldrig någon gång hårda eller bryska. Allt skedde hela tiden lugnt och metodiskt.
– Du måste få din häst att tycka om dig och det du gör med den. Det är vår viktigaste uppgift, menade Scott.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden