Reportage
7 september 2019 08:57
Ridsportplus

Smart och säkert bland drygt 60 hästar på Långeruds Gård

BildspecialDe mockar med minitraktor, sopar med lövblås, kollar tempen med chipläsare och har enkla färgmarkörer som underlättar utsläppet. På Långeruds Gård är arbetet effektivt och säkert för att kunna lägga krutet på det viktiga – hanteringen av drygt 60 hästar och kontakten med hästägarna. Följ med till Madelen och Torbjörn Ohlzons anläggning och kolla in deras smarta lösningar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Madelen Ohlzon ska ta fram mjölk till kaffet men viftar med nappflaskor fyllda med en gulaktig vätska.
    – Stomjölk i kylen – det betyder föl. Nu måste vi ta lite bilder och lägga ut på nätet.

    Så typiskt Madelen och Torbjörn Ohlzon. Att alltid tänka på hästägarna. Men jodå, de har köpmjölk också, till oss tvåbenta kaffeholics.

    Madelen och Torbjörn Ohlzon driver Långeruds Gård några mil söder om Kristinehamn i Värmland. Fokus ligger på att ta emot unga travhästar och förbereda dem för auktionerna. Förra året fick de en åring såld för 1,5 miljon.
    – Men vi sköter inga affärskontakter. Köparna får göra upp direkt med ägarna, är

    Torbjörn Ohlzon noga med att påpeka.
    – Det blir enklast så.

    Långerud
    ”De föl som föds här börjar vi hantera direkt. De får grimma efter två dagar och vi leder dem alltid. Det är också en fråga om säkerhet. Säkerhet är alltid a och o”, säger Torbjörn Ohlzon. Foto: Anna-Lena Bergqvist
    Långerud
    Madelen och Torbjörn Ohlzon använder sociala medier för att hålla hästägarna underrättade om vad som händer. ”Lägg även ut till synes vardagliga incidenter, det skapar mervärde och delaktighet. Inför större event – skapa grupper för smidig och snabb information”, tipsar de. Foto: Anna-Lena Bergqvist

    60-talet hästar på gården

    På gården finns drygt 60 hästar; hälften fölston med föl, hälften åringar. Med bara en anställd är effektivitet ett måste, och det står snart klart att ridsporten har en del att lära av makarna Ohlzon.

    Inte bara vad gäller stallarbetet utan också hur man tar hand om sina hästägare. Ohlzons är aktiva på sociala medier och skapar grupper inför auktionerna. I fölboxarna finns kameror kopplade till ägarnas mobiler.
    – Vi har hästägare i hela världen – England, Finland, Italien – och de vill så klart följa sina hästar, säger Madelen Ohlzon.

    Torbjörn Ohlzon hakar på:
    – Vi lägger också ut på Facebook så snart något händer. Om några tränare är här tar vi till exempel alltid ett gruppfoto. En annan gång kan det vara ett föl som har bitit sönder en grimma. Det ska vara lite kul och personligt också.

    Mer om

    Långeruds Gård

    • Ägare: 
Madelen och Torbjörn Ohlzon.
    • Ålder: 
46 respektive 53 år.
    • Var:  Långeruds Gård, söder om Kristinehamn.
    • Familj:  Barnen Philip, 17, Lovisa, 12.
    • Vad:  Avel och uppfödning av travhästar. Tar emot unghästar och fölston för inackordering. Förbereder åringar inför auktioner. Seminstation.
    • Antal hästar: 30 fölston, varav tio egna. 35 åringar, varav sex egna.

    Året på Långeruds Gård

    • I februari föds de första fölen.
    • I mars börjar förberedelserna för den första auktionen, som hålls i maj. I Sverige finns fyra stora auktioner för travhästar, spridda från maj till oktober. Hästarna börjar förberedas två månader före; klippning, hantering, fotografering etc.
    • Betessäsongen börjar. Hästar säljs vartefter.
    • Efter den sista auktionen i oktober tvättas stallen ordentligt. Bara fölston är kvar.
    • I november kommer den nya kullen åringar.

    Så håller du god kontakt med hästägarna:

    • Allt behöver inte vara perfekt. Att skicka ett foto på en lerinpackad häst kan vara lika roligt att få som en stajlad bild.
    • Utnyttja alla smarta funktioner på sociala medier. Mobiltelefonen är alltid med och det är lätt att ta en bild eller en video att skicka till ägarna.
    • Var ärlig, berätta om något inte är bra.
    • Hör även av dig även om allt är bra och flyter på. Ibland har vi ringt en hästägare bara för att tala om att deras unghäst travade som en raket och såg ut som en miljon.

     

    Bland de första att filma

    Ohlzons köpte Långeruds Gård 2013. Dessförinnan födde de upp köttdjur på en gård i Töreboda, innan de selade om till travhästar. De såg en nisch i att preparera åringarna inför de stora travauktionerna – och att samla många hästar på en plats är en fördel för såväl säljare som köpare.
    – Tränarna åker gärna hit för de kan se 35 åringar på en gång. De hinner inte åka runt och kika på en här och en där. Och ägarna får sina hästar visade för många spekulanter – vi visar alltid alla hästar för alla, säger Torbjörn Ohlzon.

    De var också bland de första att fotografera och filma auktionshästarna. Madelen Ohlzon visar en film på en åring. Hästen travar med flott aktion och spetsade öron, filmad bakifrån och framifrån och från sidan. Hennes kommentar överraskar:
    – Hur vi tränar dem? Inte alls. Om de har gjort det här en gång kan de bli lite lata och inte visa samma schvung. Däremot är vi oerhört noga med att träna hantering.

    Hantering från start

    Hästarna från Långeruds Gård är kända för att vara väluppfostrade. Inte ens de månadsgamla hingstarna i en enorm hage med sex fölston försöker nafsa eller hytta med benen. De kommer artigt fram, nosar och vill bli kliade.
    – De föl som föds här börjar vi hantera direkt. De får grimma efter två dagar och vi leder dem alltid. Det är också en fråga om säkerhet. Säkerhet är alltid a och o, säger Torbjörn Ohlzon.
    – Om ägarna hälsar på vill de så klart kunna gosa med sina hästar ute i hagen.

    När fölen är två veckor får de lära känna hovslagaren. Han lyfter hovarna och kollar vinklar. Därefter kommer han varje månad.
    – Framför allt handlar det om att vänja fölen vid hanteringen och vid att stå stilla. Det är lättare att hantera 60 kilo än en fullvuxen häst, säger Madelen Ohlzon.
    – Börjar du tidigt blir det heller ingen stor grej för dem. Men vi ser alltid till att vara minst två personer till, utöver hovslagaren, så att vi kan hålla i ordentligt.

    När fölen är runt 25 dagar släpps de ut på bete med sina mammor.
    – Aldrig tidigare. Vi bedömer skaderisken som för stor.

    Långerud
    Om det är svårt att få fölet att gå fram har Madelen Ohlzon ett knep. Hon tar fram ett grimskaft och lägger om baken på den lilla hingsten.
     ”På så vis får du mer kontroll, och fölet känner sig tryggare när det blir inramat. Det gör att du kan ta ut fölet själv om du skulle behöva.” Foto: Anna-Lena Bergqvist

    Tempen tas varje morgon

    På betet fortsätter tillvänjningen. Varje morgon tittar de till hästarna. Och kollar tempen.
    – Det är otroligt smidigt, säger Madelen Ohlzon och halar upp en chipläsare ur bakfickan. Hon drar den strax nedanför mankammen. Reg-nummer och temp visas i displayen.
    – Vi har valt ett speciellt chip som även visar tempen. Vi har räddat många föl med det – är det lite bökigt att ta tempen kanske du struntar i det.

    Vi har räddat många föl med det – är det lite bökigt att ta tempen kanske du struntar i det.

    Madelen Ohlzon

    Själva chipet kostar cirka 70 kronor mer än ett vanligt chip; chipläsaren 3 000 till 4 000 kronor, dubbelt så mycket som en vanlig avläsare.
    – Men det är en engångskostnad. Man får inte vara dumsnål, påminner Torbjörn Ohlzon.

    Långerud
    ”Det ska vara en rejäl bädd. Hästarna ska kunna borra ner sig och ha det gött.” Foto: Anna-Lena Bergqvist

    Ordning och reda på väg ut

    Beroende på vädret tas hästarna in någon gång mot slutet av oktober. Därefter går de ut klockan sju och kommer in på eftermiddagen. Alla hästar leds.
    – Vi tar dem en och en och är noga med att de lyssnar på oss. Alltid. De ska veta att vi bestämmer. Om de kastar sig ut ur boxen går vi tillbaka och gör om tills de går lugnt. Samma sak om de ska stå stilla. Står de inte stilla gör vi om tills de gör det, säger Torbjörn Ohlzon.

    Just att träna på att stå still är en av grundbultarna i deras filosofi, inte bara av säkerhetsskäl.
    – När tränare kommer ut vill de se hästen från ”öppna sidan”. Då måste den kunna stå så. Själva träningen är egentligen ganska enkel. När hästen gör rätt är vi bara stilla, då får de vara i fred, det är belöningen.

    En annan sak som är viktig att tänka på, inte bara vid unghästhantering, är din egen andning. Madelen Ohlzon förklarar:
    – Att till exempel lasta en unghäst är alltid ett orosmoment, och att försöka övertyga en häst om att det är inte farligt – samtidigt som du själv är uppjagad – är stört omöjligt. Så andas, andas. Långa stillsamma andetag.

    Smarta lösningar på gården:

    Långerud
    Lövblås. Torbjörn och Madelen Ohlzon sopar stallgången med en bärbar lövblås på tre-fyra kilo som går på bensin. Idén kommer från Alebäcks stuteri: ”Det är lätt att man blir hemmablind”, som Torbjörn säger. Foto: Anna-Lena Bergqvist
    Långerud
    Ljusbehandling. Ston som inte är dräktiga får mer ljus under de mörka månaderna för att kunna semineras tidigare. En timer slår på stallbelysningen kl 06.00. Hästarna är ute hela dagen och belysningen släcks sedan kl 22.00. Foto: Anna-Lena Bergqivst
    Långerud
    Minitraktor. Oumbärlig för den tidsmedvetna. Används till allt från att mocka boxar och hagar till att köra ut vatten. ”Mockar du varje dag tar det samma tid som det tar att mocka en gång i månaden. Med traktorn kör jag ut tio boxar på två timmar”, säger Torbjörn Ohlzon. Foto: Anna-Lena Bergqvist
    Långerud
    Stallinredning i plast. Alla boxväggar av trä har bytts ut mot underhållsfria i plast. För att se skillnad måste du handgripligen knacka på ”plankorna”. Pris för stallet med 39 boxar – 170 000 kronor, plus arbete. Foto: Anna-Lena Bergqvist
    Långerud
    Färgmarkörer. Vid boxarna sitter små klisterlappar i olika färger. De runda visar vilken dörr hästen ska ledas ut till hagen i, tejpen på gallret om den ska ha något specialfoder. ”Det ska vara så enkelt som möjligt, så att till och med barnen ska kunna sköta det”, säger Torbjörn Ohlzon. Foto: Anna-Lena Bergqvist
    Långerud
    Larmdosa vid fölning. En liten dosa som sys fast vid vulvan en vecka före beräknad fölning. När det första av fostersäcken kommer och vulvan dras isär lite, åker magneten ur transpondern och mobilen larmas. ”Vi letade och hittade det bästa i Ungern. Fyra dosor kostar cirka 20 000 kronor”, säger Madelen Ohlzon. Foto: Anna-Lena Bergqvist
    Långerud
    Thermochip. Ett speciellt chip som också tar tempen. Kostar lite mer än ett vanligt chip, likaså chipläsaren. Men praktiskt för att ta tempen på föl som lätt stressar upp sig. Foto: Anna-Lena Bergqvist
    Långerud
    Frisk luft. I stallet finns många små luckor som kan öppnas och stängas helt. De är ihopkopplade med en vajer till en vev. Foto: Anna-Lena Bergqvist

    Fiffiga lösningar i massor

    Inne i stallen finns flera smarta lösningar. Vid varje box sitter en liten färgmarkör. Grön, blå eller röd. Den visar vilken dörr hästen ska gå ut genom; hagen ligger precis utanför. Att ta ut 50 hästar går på 40 minuter.

    Grimmorna har en färgbricka som markerar kön.
    – Blå är hingst, röd är sto. Det är för att vi inte ska släppa fel. Återigen – säkerheten.

    Madelen Ohlzon håller fram en solid plastbit.
    – De är egentligen till för uppmärkning av vattenrör, men är både billigare och mer hållbara än vanliga namnbrickor.

    Det tänket är signifikant för allt på Långeruds Gård. Att tänka utanför boxen. Leta på oväntat håll. Suga åt sig av alla tänkbara idéer. Så kommer fodervagnen från Finland, för att de inte hittade någon riktig bra i Sverige. Det tidigare ridhuset blev en lösdrift för fölston. Luftinsläppet sköts med en vev och en lösning som för tankarna till Skalman.

    Lövblåsen fixar rent

    Stallgången på nära 140 meter ”sopar” Torbjörn Ohlzon på fem minuter. Med en bärbar lövblås.
    – Visst dammade det de första gångerna, men inte längre. Nu är det alltid rätt rent.

    Det är en självklarhet att alltid leta efter den smidigaste lösningen.
    – Ser du något fiffigt – sno den idén. Och är det inte bra, då vet du det, säger Madelen Ohlzon, och smattrar på i ren iver:
    – Fråga hur andra gör, gör studiebesök i andra stall. Ett annat tips är att åka till lantbruksmässor. Där kan du hitta en massa bra grejer, för de har inte råd med orationell tid.

    Med det sagt blev de lite förvånade av utbudet på mässan i samband med Scandinaviumtävlingarna, dit de åkte som talare på Hästföretagarforum. ”Mycket bling-bling, lite praktiskt.”

    Långerud
    Här går det smidigt att hålla stenkoll. Foto: Anna-Lena Bergqvist

    Snabb och bekväm mockning

    På gården finns två stall. Ett med nio boxar till fölstona, ett med 39 till åringarna. Boxarna har öppningsbara fronter och mockas med minitraktor.
    Torbjörn Ohlzon hoppar in i det gröna underverket och vrider på startnyckeln:
    – Supersmidigt. Låt säga att det tar fem minuter, men det gör det inte. Det går på två.

    Halmen körs ut på en kärra parkerad precis utanför stalldörren.
    – Det måste vara enkelt. Hur ska man annars få personal? Och det här skulle fungera bra även på ridskolor, det är jag övertygad om.

    Boxarna töms var 14:e dag/varje vecka på sommaren, en gång i månaden på vintern, och de strös varje dag.
    – Att det är oftare på sommaren beror på att det snabbare blir lukt och flugor då, förklarar Madelen Ohlzon, varpå Torbjörn sparkar runt i halmen som når honom en bit upp på benet.
    – Och det ska vara en rejäl bädd. Hästarna ska kunna borra ner sig och ha det gött.

    Fyra

    praktiska tips

    Viktigt att göra med fölet tidigt för att få en väluppfostrad häst:

    1. Känn och kläm överallt. Känn igenom ben och lyft hovar (också viktigt för att snabbt upptäcka eventuella sjukdomar).
    2. Om fölet är blygt – hantera mamman mer i boxen (rykta etc) så blir det mer nyfiket och ser att ”mamma tycker att den där människan är okej”.
    3. Led i grimma och grimskaft redan från första dagen.
    4. Vid hovslagarbesök, se till att vara två personer som hjälper till i början. En som håller fram och en som står bakom (med ett ben mellan fölets bakben) så att fölet inte kan kasta sig bakåt eller sätta sig. Gör ni så kan hovslagaren göra ett bra jobb – det är dessutom säkert för både folk och fä.

    Reportaget publicerades första gången i Ridsport nr 15/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden