Reportage
20 augusti 2022 15:48
Ridsportplus

VM-trean Dinja van Liere går sin egen väg – tränar för reiningspecialist

GenombrottHon tränar för en reiningspecialist och hon slog Isabell Werth i Aachen i höstas. Dubbla VM-bronsmedaljören i dressyr, Dinja van Liere, är inte rädd för att sticka ut.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den som följt unghästtävlingar och hingstvisningar i Nederländerna är redan bekant med vem Dinja van Liere är.

    Förra året fick en bredare dressyrpublik chansen att se henne göra avtryck. Dinja tillhör en ny generation ryttare som söker harmonin med sin häst framför allt.

    Länge arbetade hon för många olika uppdragsgivare men karriären startade i ett etablerat stall.
    – Jag började jobba på Stal Hexagon, med Leunus van Lieren och Thamar Zweistra, och där var jag i fyra år. Där lärde jag mig nästan allt från att rida på Grand Prix-nivå till att rida unghästar, att tävla, och mängder med annat.

    Red för olika hästägare

    Sitt eget företag startade hon 2015 och då red hon för olika hästägare.
    – Det var då jag började rida för Joop van Uyterts hingststation och fick ta hand om Hermès och Haute Couture. Jag red många bra hästar och en hel del hingstar för van Uytert, och det ledde sedan vidare till samarbetet med Reesink Horses.

    Det vi vill se är harmoni och det är det som är viktigast.

    När det gäller att staka ut sin egen väg till framgång på hästryggen har Dinja van Liere redan tagit ett oortodoxt steg i ridsportnationen Nederländerna; hon tränar för en reiningspecialist.
    – Jag tränar för Rieky Young som själv tävlar inom reining. Rieky är så speciell för hon har så mycket känsla och inom reiningen finns det likheter med dressyr. Du vill kunna rida din häst med en lång tygel, de ska vara kvicka och lätta för hjälperna, uppmärksamma men i en lösgjord och avslappnad form även mentalt. Det gillar jag verkligen.
    – Du ser det inom dressyr också, det vi vill se är harmoni och det är det som är viktigast. För några år sedan var det inte så men jag visste redan då att det var det jag sökte. Jag vill ha mer harmoni, en bättre kontakt och mjukare hantering.

    210919753_abfa4
    Dinja van Liere gillar att få hästarna som unga för att skapa starka band med dem. ”Jag är inte så bra på att rida äldre hästar som haft andra ryttare”, säger hon. Här på Hermès, som hon började rida som 3-åring. Foto: Arnd Bronkhorst

    Fick bra kontakt från start

    Då tränade hon med olika dressyrtränare.
    – Men jag kände att jag verkligen ville göra på ett annat sätt, på ett bättre sätt för min häst och mig. Jag började träna för Rieky och vi fick väldigt bra kontakt från start, vi har ett starkt band i dag. Hon fokuserar verkligen på lättheten i handen, avslappning och att hästen arbetar över ryggen på ett korrekt sätt, berättar Dinja.
    – På Hexagon lärde jag mig att rida ett bra program på tävling, men Rieky kan verkligen hjälpa mig med de basala sakerna. Som att Hermès är alert och med mig, framför skänkeln, men också att han är avslappnad i nacken och överlinjen, mjuk och fin i kontakten. Jag och Rieky passar väldigt bra ihop.

    Grand Prix-hästar i all ära, Dinja van Liere rider fortfarande många unghästar i sin verksamhet.
    – Ja, och jag har flera hingstar. Faktum är att jag började rida Hermès och Haute Couture när de var tre år också. Från Reesink har jag flera unga hingstar, jag gillar verkligen att rida dem. De har massor av ego och det tycker jag om att arbeta med. Jag är inte rädd av mig. När du är på hingstshowen i ’s-Hertogenbosch är det mycket atmosfär, då kan jag använda hingstarnas ego på ett positivt sätt och då hanterar de en sådan miljö bra, det ger dem självförtroende. De gillar att visa upp sig och den känslan kan jag jobba med.

    Det har varit ett år jag aldrig glömmer.

    Trots arbetet med testosteronstinna hingstar betraktar hon sig inte själv som särskilt våghalsig.
    – Nej, jag skulle inte själv kalla mig det. När jag känner en häst är jag inte rädd för den eller orolig för vad den ska göra. Det är lite annorlunda med hästar jag inte känner. Jag skulle inte sitta upp på vilken häst som helst.
    – För mig är det faktum att jag känner mina hästar det som gör skillnaden så att jag inte är rädd. Jag vet vad de kan hitta på och det är okej. Jag har faktiskt haft väldigt trevliga hingstar som varit väldigt fina och inte gjort för mycket väsen av sig.

    Efter ett år med så stort internationellt genombrott kan man tro att Dinja van Liere har framtiden utstakad. Men så funkar inte hon.
    – Jag har egentligen inte långsiktiga mål men OS i Paris 2024 med Hermès det är definitivt något att satsa mot. Jag menar, med ett sådant namn så måste han bara få starta eller hur, det är givet, säger Dinja och skrattar.

    210919768_abfa4
    ”Hermès borde få Hermès som sponsor”, skämtar Dinja van Liere, som siktar mot OS i Paris på hästen med det franskklingande namnet. Foto: Arnd Bronkhorst

    Vad är det viktigaste du vill förmedla till de som följer dina framgångar?
    – Det viktiga är inte precis vilka procent du får utan hur känslan på banan var. Ibland fungerar det exakt som du vill att det ska göra. I Aachen till exempel var allt perfekt och då vann vi. I Stockholm hade vi andra utmaningar och fick lägre poäng, det är precis så det är. Det är helt enkelt inte realistiskt att alltid få till din bästa ritt varje gång.

    En av sommarens stora sensationer var att den nederländska nykomlingen slog den tyska dressyrdrottningen.

    Jag vill ha mer harmoni, en bättre kontakt och mjukare hantering.

    Hur kändes det i Aachen när det var så där perfekt?
    – Det var helt galet, allt gick så fantastiskt bra. Aachen är en så otrolig tävling, det är den bästa tävlingen av alla även om Stockholm också är spektakulärt. I Aachen är det en riktig tysk fest. Det var speciellt att komma från Nederländerna. Isabell Werth är en sådan dressyrdrottning som varit på topp i så många år, hon är otroligt skicklig. Sedan kommer jag dit och vinner över henne första dagen. Det var mitt mål att kunna slå henne – om kanske tio år. Det var helt fantastiskt.
    – Men Isabell är ju en riktig dressyrdrottning så till dagen efter hade hon ordning igen och var tillbaka på topp. Det var trots allt ganska coolt att någon så ung som jag kunde slå henne. Det var bra för dressyrvärlden att se att när någon är verkligt bra så blir det poäng och det är möjligt att vinna. Domarna vågade verkligen ge mig poäng och ge Isabell färre poäng. Ibland får en ryttare poäng i nivå med sin status trots att det kanske inte är helt korrekt.

    Med 2021 i backspegeln, hur skulle du summera året för ditt internationella genombrott?
    – Mitt år innehöll definitivt en hel del dalar och toppar, speciellt problemen med Hermès pass inför OS som var tufft. Det är också ett år där drömmar verkligen gick i uppfyllelse. Jag avslutade året med Top-10-tävlingen i Stockholm och jag fick rida på de stora tävlingarna under året. Jag känner mig otroligt lyckligt lottad.

    Det är dock inte så lätt att hela tiden vara på topp.
    – Det är inte enkelt, men jag hoppas kunna fortsätta bra under 2022. Det är en sak att klättra till toppen, och en annan sak att kunna hålla sig kvar där. Jag ska jobba för att hålla mig kvar och ta min plats i det holländska landslaget. Det har varit ett år jag aldrig glömmer. Jag är lyckligt lottad.

    Guld i mästerskapet

    Den 8 maj tog Dinja van Liere hem segern i det nederländska dressyrmästerskapet. 25 ekipage deltog, tolv gick till finalen i kür – varav elva var kvinnliga ryttare. Dinja red Hermès och var helt överlägsen med 83,155 procent, nästan fem procentenheter före tvåan. Därmed vann hon även mästerskapet totalt, före Thamar Zweistra/Hexagon’s Ich Weiss och Marieke van der Putten/Tørveslettens Titanium RS2. Fyra var Adelinde Cornelissen/Fleau de Baian och femma Marlies van Baalen/Go Legend.

    Efter Ridsports intervju med Dina van Liere har hon tillsammans med Hermès även ridit hem bronsmedaljen på VM i Herning i såväl Grand Pix Special som i Grand Prix Kür.

    Fakta

    Började tävla som nioåring

    Stor_210305015_abfa4
    Dinja van Liere är aktiv på sociala medier. Foto: Arnd Bronkhorst
    • Namn:  Dinja van Liere
    • Ålder: 31 år.
    • Bor: Uden i södra delen av Nederländerna.
    • Så började det: Ridit sedan hon var sex år gammal. Började tävla hoppning som 9-åring. Fick som 12-åring en ny ponny som inte var helt lätt att hoppa, började rida dressyr för att få mer koll på sin ponny och sedan dess är det dressyr som gäller till hundra procent. Var inställd på att bli professionell beridare sedan hon var 14–15 år, gick ut skolan men hade inga planer på vidareutbildning – hennes inställning var då och är fortfarande: ”Jag ska rida”.
    • Aktuell: Driver eget utbildningsstall och arbetar framför allt för Reesink Horses. Från dem hyr Dinja sitt eget stall. Har hästar från Joop van Uytert och hans hingststation, därifrån kommer Grand Prix-hästarna Hermès och Haute Couture. Tog medalj på unghäst-VM 2012 med Duval’s Capri Sonne Jr, då de kom på bronsplats i 5-årsfinalen. Har uppmärksammats för sin ”o-nederländska” ridstil.
    • Övrigt: Är väldigt aktiv på sociala medier där hon dagligen delar med sig om vad som händer.

    Hästar i urval

    • Hermès (KWPN hingst f -12 e Easy Game-Flemmingh, uppf G. Gijsbers) godkänd hingst, vann CDIO5* Grand Prix i Aachen, bronsmedaljör på unghäst-VM som 6-åring.
      Om Hermès: ”Hermès är en riktig grabb, en clown om man så vill, han skämtar om mycket men är också en riktig hingst. Trots det så är han avslappnad på resor, han äter och dricker, tycker allt är kul och spännande, har inga problem med uppstallning borta eller så. Han är redan mer erfaren när det gäller att resa, har allt lättare med att vara nära andra hästar och fokuserar bättre i ridningen. Varje meeting blir allt lättare med honom.”
    • Haute Couture (KWPN sto f -12 e Connaisseur-Krack C, uppf Joop van Uytert & Albert Drost) 9:a på EM I Hagen 2021, Reserv till OS i Tokyo, finalist på unghäst-VM som 5- och 7-åring. – nu såld till USA.
      Om Haute Couture: ”Haute Couture är en riktig prinsessa, väldigt söt och mjuk och jag älskar henne oändligt mycket. Hon är så kelig och älskar all uppmärksamhet, speciellt på internationella tävlingar. Det är en häst som det alltid är trevligt att vara med, alltid. I ridningen och på tävling så ger hon alltid sitt bästa, hon vill bara jobba, jobba, jobba. När vi är på banan så frågar hon ständigt: ”vad vill du nu?”, ”vad kan jag göra mer?”. Hon är cool men också väldigt ung fortfarande, hon kommer att bli ännu bättre med mer avspänning, framför allt är hon så villig att arbeta.”
    201006042_abfa4
    Independent Little Me Foto: Arnd Bronkhorst
    • Independent Little Me (KWPN hingst f -13 e Uno don Diego-San Remo, uppf M.H.J. Rothengatter) går lilla rundan och var som 6-åring sjua på unghäst-VM.
    • Labarron (KWPN valack f -16 e For Romance OLD-Tuchinski, uppf L.M Bergers – Ketterink) var tia på unghäst-VM 2021.
    • McLaren (Old f -17 e Morricone I-Sir Donnerhall I, uppf U Tönjes) godkänd I KWPN och Oldenburg, leder hingstklasserna inför 2022 års KWPN Stallion Show
    • Mauro Turfhorst (KWPN f -17 e Glock’s Zonik N.O.P-Negro, uppf J.W Greve) godkänd i KWPN. Ligger tvåa i hingstklasserna inför 2022 års KWPN Stallion Show

    OS-strulet

    Hermès missade Tokyo. Hermès ägare Joop van Uytert hade felaktigt registrerats som tysk i FEI:s ägardatabas. Eftersom OS-hästar måste ägas av en person eller ett bolag med säte i ryttarens hemland blev det ett administrativt blankt nej till OS-deltagande för Dinja och Hermès. Gränsen för ägarbyten går ett OS-år en bit in i januari och problemet upptäcktes flera månader efter det. Att felet förmodligen berodde på ett förbiseende från registratorn hos FEI hjälpte föga. Dinja fick nöja sig med en reservplats i det holländska OS-laget med stoet Haute Couture, nu såld till USA.

    Fakta

    Mode och sociala medier viktigt för Dinja

    220214011_abfa4
    Rosa och bling är Dinjas favoriter, och hon försöker alltid matcha sin och hästarnas utrustning. Foto: Arnd Bronkhorst

    Dinja van Liere är ett stort fan av matchande outfits och rosa detaljer, och delar gärna med sig av sin dag på sociala medier.

    Många som sett Dinja van Liere och hennes vackra hingst Hermès har också lagt märke till en hel del snygga detaljer i hennes tävlingskläder.
    – Ja, jag gillar bling och gnistrande utsmyckning på min utrustning och mina hästar Haute Couture och Hermès matchar ju modevärlden perfekt. Det är så klart en ren slump med deras namn men jag tycker det är coolt. Hermès vore en bra sponsor för Hermès, eller hur? säger Dinja och ler.
    – Jag är ett stort fan av matchande utrustning för mig och hästarna, jag gillar det jättemycket. Det har alltid varit så att jag gillat att klä upp mig och hästarna. Sen är jag ett stort fan av allt rosa och det syns på min tävlingsutrustning – när jag inte måste använda de holländska färgerna med orange. När det inte är lagtävling rider jag med alla de rosa detaljerna, som passpoaler och bling i rosa ton. Även när jag tränar lägger jag alltid stor vikt vid att ha kläder som matchar med schabraket och eventuella lindor.

    Många ryttare har i dag konton på Instagram  och TikTok med stora mängder följare och det har blivit en allt viktigare kanal för att nå ut till fans.
    – Jag tycker det är kul med sociala medier och sedan är det viktigt för sponsorerna. Jag gillar att dela med mig av vad vi gör varje dag med hästarna.

    Framför allt vill hon dela med sig av all kärlek hon känner till hästarna.
    – Det är huvudsaken varje dag, inte om jag vinner eller tävlar här eller där utan kärleken till hästarna och hur roligt vi har tillsammans. Först och främst kommer mina hästar, det är viktigt att visa upp att oavsett resultat så kommer hästen först. Det kanske inte gick perfekt i en klass men jag älskar min Hermès oavsett, det är viktigt att förmedla. Det är också väsentligt för unga människor som är nya i sporten att visa dem att det går inte alltid som du tänkt dig, att det är okej ändå.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden