Sverige
3 februari 08:50

Restriktionerna tas bort – Sverige öppnar upp

CoronapandeminPå en presskonferens under torsdagsmorgonen meddelade statsministern att de pandemirestriktioner som hittills har gällt, tas bort från och med nästa vecka - något som innebär att Gothenburg Horse Show inte hade behövt ställa in årets tävlingar.

Restriktionerna tas bort – Sverige öppnar upp
Nu släpps restriktionerna som gällt under stor del av coronapandemin. Foto: iStock

Deltagartaket tas bort på evenemang från den 9 februari, och även kraven på avstånd mellan sällskap och hur många man får vara i varje sällskap. Även mässor får nu fritt fram att släppa in hur många de vill. Detta innebär att Gothenburg Horse Show, som skulle genomförts i slutet av februari, föll på målsnöret när de i förra veckan tog beslutet att ställa in på grund av restriktionerna för publik.

– Vi hade att ta hänsyn till uppbyggnadstid för arena och infrastruktur, och planeringstid för tävlande, funktionärer, mässa med flera. Vi kunde inte vänta längre med att fatta ett beslut. Nu kör vi mot 2023 istället, skriver tävlingsledaren Tomas Torgersen till Ridsport, på frågan om det fanns något hopp om att trots allt genomföra GHS nu när restriktionerna släpps.

– Stanna hemma vid sjukdom och vaccinera dig. Vaccination är grunden till att vi nu släpper på restriktionerna, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell på presskonferensen.

Ovaccinerade rekommenderas fortsatt att undvika stora folksamlingar och trängsel, och alla ska stanna hemma om de känner sig sjuka. I övrigt försvinner samtliga restriktioner från den 9 februari.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten

Svenska Ridsportförbundet meddelade på torsdagen att de restriktioner som påverkat ridsporten också tas bort från den 9 februari.

– Äntligen! Som vi längtar efter att kunna ses igen, att kunna umgås i stallet, titta på tävlingar och kunna utöva vår sport fullt ut. Jag vill skicka ett stort tack till alla de som arbetat outtröttligt och tålmodigt för ridsporten under pandemin, som lagt så mycket tid och jobb på att ställa om och ställa in och anpassa efter föränderliga restriktioner, säger ordförande Ulf Brömster ridsportförbundets sajt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden