Hoppning
8 augusti 2022 15:48
Ridsportplus

Retroklockan hjälper Peder Fredricson med kontrollen

Herning 2022Det är ingen hemlighet att världstrean av naturen inte är den mest organiserade och strukturerade personen. En del i Peder Fredricsons arbete med att hålla ordning på sig själv är att ha på sig en klocka på tävling. "Klockan hjälper mig att göra så mycket rätt som möjligt under ett mästerskap," säger han.

Retroklockan hjälper Peder Fredricson med kontrollen
Peder Fredricson har alltid klocka på sig när det är dags för mästerskap. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Trefaldiga OS-medaljörerna och tidigare Europamästarekipaget Peder Fredricson och H&M All In (SBS val f 2006 e Kashmir van Shuttershof-Andiamo Z, uppf Bas Huybregts, äg Stuteri Arch) är redo för sitt första VM tillsammans.

Jag vill vara i tid för lagets skull, det är mycket tider att passa och man vill inte att andra ska behöva vänta. Peder Fredricson.

– Förberedelserna har gått enligt plan och jag har kört ungefär samma upplägg som inför OS i Tokyo med All In. Det har först varit en lite längre vila, sedan en långsam igångsättning med mycket mängdträning i början av året och mer explosiv träning på slutet, säger Peder Fredricson som inte ser sig som guldfavorit det här mästerskapet i danska Herning.

– Nej, det vet jag inte. Det är många bra ryttare och hästar här, fortsätter han.

Han ger ett avspänt intryck när han träffar media efter hästbesiktningen vid lunchtid på måndagen. Det ser ut som att han trivs med att vara på plats.

Efter att ha varit världsetta en längre tid är han numera rankad trea i världen. Nu är det lagkamraten från OS, Henrik von Eckermann, som är världsetta och drar till sig mycket uppmärksamhet.

Inte den mest organiserade

De båda och Malin Baryard Johnsson i det svenska VM-laget är väl sammansvetsade och känner varandra väl efter flera mästerskap tillsammans. Malin Baryard Johnsson har ibland antytt att killarna i gänget inte är så strukturerade, och även Peder Fredricson själv har i olika sammanhang berättat att han inte är den mest organiserade personen.

Genom åren har 50-åringen dock lagt sig till med vissa strategier – som att alltid har en armbandsklocka på sig under tävling.
– Det här är min tävlingsklocka, den är lätt och bra, säger Peder Fredricson och visar en klocka av retromodell av märket Casio.

– Jag har alltid klocka på mig på tävling. Jag vill ha koll på läget och den hjälper mig att få det. Och jag vill inte behöva hålla på att ta upp telefonen och titta på den när jag rider, då är en klocka mycket bättre.

Vunnit många klockor

Genom åren har han vunnit flera klockar av märket Longines.
– Och för någon månad sedan vann jag min första Rolex, säger Peder Fredricson.

HerningPeder Fredricson. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Peder Fredricson är redo för sitt femte Ryttar-VM. Foto: Roland Thunholm

Alla vinstklockor finns inte hemma hos honom, en del har lämnats vidare till hästägare.
– Men de klockor jag har kvar har jag absolut på mig ibland när jag är hemma, men jag använder inte klocka så mycket då. Det är skönt att inte behöva ha det hemma.

För lagets skull

På mästerskap är det extra speciellt då han inte bara har sig själv att tänka på när det gäller organisation och planering. Det är också en anledning till att Ciscon åker på när det är tävlingsdags.

– Jag vill vara i tid för lagets skull, det är mycket tider att passa och man vill inte att andra ska behöva vänta. Det är viktigt att komma i tid på mästerskap till träningar och annat och när många är inblandade.

– Klockan hjälper mig att ha kontroll och vara så organiserad som möjligt så att jag gör så mycket rätt som möjligt under ett mästerskap.

 

Han ser ut att vara full av förtröstan när han pratar om formen på sin VM-häst H&M All In, även om valacken inte är exakt samma atlet som när ekipaget tog OS-silver i Rio 2016. Då var ”Allan” tio år, nu är han 16.

– Det är klart att han inte är exakt densamma som när han gick Rio, det är ju inte jag heller. Hästarna kan tappa lite av sin naturliga spänst när de blir äldre, men å andra sidan har de mer erfarenhet och man känner varandra bättre, säger Peder Fredricson.

VM i hoppning börjar med tidshoppningen på onsdag.

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden