Blogg
30 januari 2015 12:06

Ridkillarna – världens coolaste män

Nej, det är inget med de vita ridbyxorna. Och det är inte att de oftast är gentlemän som har stil och klass. Det är något helt annat som gör att jag älskar män som rider.

”Ridning är en tjejsport”. Det har vi hört till leda. Det är inte riktigt sant, och det kan inte vara kul för de killar som rider att få höra det där hela tiden.

Faktum är att hästar och ridning i årtusenden var en utpräglat manlig grej. Hästen var mannens stolthet. Han skötte den, skodde den, red och körde den. Den var bondens värdefulla dragdjur, militärens krigsmaskin och adelsmannes Rolls Royce. Hästen var mannens.

Hur det är idag vet vi. Motorerna kom och hästen blev ute. Ridning blev sport och fritidsnöje.

Det är rätt fantastiskt. Ridningen är den enda sport där män och kvinnor tävlar på samma villkor ända upp i världseliten. Det kan vi tacka några ridande överklasskvinnor för. Från början tävlade män och kvinnor var för sig, damer ansågs inte kunna mäta sig mot manliga ryttare. Men kring 1900-talets mitt fanns en del välbärgade kvinnor som hade hästar som de vägrade släppa ifrån sig till män. De propsade på att själva få tävla sina hästar, och på att få vara med på samma startlistor som männen.

Fälttävlan ansågs länge vara för farligt för kvinnor. Internationellt släpptes damerna in först på 60-talet. Det var England som drev igenom det. De hade en kvinnlig fälttävlansryttare på en viss häst, och England ville ha med ekipaget i sitt OS-lag. Och därmed var den sista dörren uppsparkad.

Nu till varför jag älskar ridkillar. Nej det är inte för att de är sexiga i sina vita ridbyxor (det är ganska tveksamt faktiskt). Det är för att de är JÄMSTÄLLDA. Dagens manliga ryttare har inga som helst problem med att tävla mot tjejer och kvinnor. Eller att tränas av dem eller ha dem som förebilder. Det är bara helt underbart att vara omkring en man som respekterar kvinnor helt och hållet och som har fullt klart för sig hur kapabla de är. Men som ser dem som kvinnor ändå och som inte flyr fältet bara för att tjejerna omkring honom är lika bra som honom på något (eller bättre).

DET är manlighet! Det är ryggrad!

Visst, de kan välja och vraka bland tjejer, och gör det ofta också. Och det finns de som går över vissa gränser. Och det händer att de lämnar sina fruar för 19-åringar. Det finns riktiga as bland dem med.

Men på något plan är de ändå världens mest moderna män. Som Kristian von Krusenstierna sa en gång när jag intervjuade honom om att tävla mot kvinnor: ”Jag har aldrig ens tänkt på att jag tävlar mot tjejer. Jag är fostrad in i det. Om jag blir slagen blir jag slagen av någon som är bättre, helt enkelt”!

Hästsporten är den enda sport i världen där män och kvinnor står bredvid varandra på prispallarna i OS. Det är inte alla män som skulle klara av en sådan sak. Men för ridkillarna är det den mest naturliga sak i världen.

Ja, ridkillar ser tjejer som fullt likvärdiga motståndare, som totala jämlikar. Inte bara det, de står också ut med den jargong och den kultur som finns bland tjejer i stall. De kan hantera oss, helt enkelt, utan att känna sig tillplattade. Tänk om alla män hade den ”programmeringen”!

Jag tänker på det då och då nu när jämställdheten tycks gå bakåt och objektifieringen tilltar. Då är jag extra glad att min dotter är hästtjej, och att hon får tävla mot killar på lika villkor (även om det tyvärr inte är en enda kille i fälttävlanseliten på ponny just nu).

Det är klass på ridkillar. Saga följer Ludwig Svennerstål på diverse sociala medier. ”Asså den killen har stil”! säger hon. Jomen jag håller med. Peder Fredricson säger jag bara. Hannes Melin. Per Sandgaard.

Vi tjejer och kvinnor i Sverige, vi tar vår frihet för given, men den är inte given, den är tagen. Jag är djupt tacksam mot de kvinnor som slogs för mina och min dotters rättigheter innan vi ens var födda. Utan dem hade inte ridsporten – inklusive dess män- varit vad den är idag.

/Ulrika

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden