HållbarhetOm du vill få en hållbar häst som presterar i längden gäller det att ha koll på ridpassets alla byggstenar. Här förklarar svårklassryttaren Caroline Carlstedt hur du lägger upp ett ridpass i tre tydliga block.
Ridpass i tre delar – för bästa effekt på lång sikt

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det talas ofta om utbildningsskalan. Men hur många följer den egentligen aktivt i sina egna ridpass?
Caroline Carlstedt tycker att många har lite för bråttom och missar viktiga byggstenar i utbildningen. Som uppvärmning och avslutning.
– Det är så lätt att man vill en massa saker och sätter i gång och jobbar hästen direkt när man sitter upp. Själv är jag ganska ”på” och vill gärna sätta fart på en gång, men jag har fått tvinga mig själv att börja långsamt.
Fakta
Om tränaren
Caroline Carlstedt är diplomerad beridare. Hon har elever upp till svår klass, tar emot hästar i träning och tävlar själv i Grand Prix.
Sedan 20 år driver hon företaget Dressyrhoppet tillsammans med maken Mikael Carlstedt.
På bilderna rider hon Taxus Baccata (SWB f -07 e Topaasch-Bernstein, uppf Hånsta Gård AB, äg Lena Grunerwald).
Som ryttare gäller det att påminna sig själv om att lägga en pusselbit i taget, menar Caroline Carlstedt. Passet måste inte se perfekt ut från början – tvärtom. Både häst och ryttare behöver tid att värma upp och komma i gång såväl mentalt som fysiskt innan kraven kommer.
Struktur viktigt
Det är bara när hästen är avspänd som den kan ta emot dina signaler.
– Jag har en struktur för både mig själv och mina elever, där jag lägger upp passen i tre block. Uppvärmning, huvudträning och avslutning.
Att ha ett system är viktigt för alla, säger Caroline Carlstedt. Dels för att alltid veta vad som ska göras under passet, dels för att lättare kunna utvärdera vad som hände om något går fel.
– Det är bra att fråga sig själv ibland varför man utbildar hästen på det sätt man gör. Svaret bör vara att få en häst som bär sig rätt och håller länge.
När du har alla delar av utbildningsskalan i bakhuvudet och både värmer upp och varvar ner på rätt sätt, varje pass, ökar chansen att du får precis det.
Del 1. Uppvärmning
Uppvärmningsfasen är dels till för att stretcha hästen, dels för att förbereda den för huvudjobbet, både fysiskt och mentalt. Under uppvärmningen ska hästarna gå med bra framåtbjudning i skritten, och kliva på genom kroppen och stretcha ordentligt i traven. Caroline Carlstedt fokuserar på att rida lika mycket i båda varven och stretcha hästen åt både vänster och höger.
Rid gärna på en 20-metersvolt och kontrollera emellanåt att du kan räta ut och rida rakt fram med bibehållen takt och följsamhet. Låt hästen vara låg i formen och håll koll på att du sitter mitt över sadeln. Trampa ner hälen och använd så små hjälper som möjligt. Våga rida i ett lugnt tempo där hästen joggar fram.
I början är det väldigt viktigt att inte göra för mycket; fokusera på att ha en bra tvåakt i traven.
Prova att rida lite långsammare än du kanske tror att du ska göra för att känna in takten.

Del 2. Huvudjobbet
I huvudjobbet lägger du in allt arbete som du har tänkt dig för dagen. Här kan du också rida med mer tryck. Hästen ska vara i ramen, och för att få maximal samling ska hästen jobba med kortare kropp än i uppvärmningen.
En bra övning som får hästen att komma till samling är övergångar. Träna på att rakrikta hästen.
Rid övergångar både från skritt till trav och från trav till galopp. Var noga med att ha stöd i handen och att hästen gör övergångarna så mjukt som möjligt. Den ska verkligen trampa sig in i traven och ner till skritten. Undvik abrupta avbrott och plötsliga igångsättningar.
Genom att du jobbar hästen bakifrån och fram till handen i övergångarna hittar du också det så viktiga schvunget, den där känslan när du känner att hästen blir gungig under dig.

Del 3. Avslutande arbete
Den avslutande delen av ridpasset påminner lite om den uppvärmande. Jogga hästen i båda varven. Se till att du har koll på ställning och böjning åt båda håll. Om hästen känns helt liksidig vet du att ni har gjort ett bra jobb.
Låt hästen varva ner och få känna sig odelat positiv. Här är det helt okej att den går ner i en lite långsammare trav, oroa dig inte för att rida för sakta. Tanken är att både du och hästen ska varva ner och börja andas lugnare.
Passa på att analysera hur hästen kändes.
Reagerade den som den ska på dina hjälper och känns den genomriden, mjuk och till freds?
Fundera över hur du ska lägga upp nästa pass beroende på hur dagens pass blev.
Och slutligen, glöm inte att skritta av tills hästens andning är helt lugn.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på