Ryttar-OS 2024Hans mormor köptes in som åring för en låg summa för att bli ridskolehäst. Nu ska Point Preak gå OS med brittiska regerande olympiske mästaren Ben Maher. "Det är så roligt att följa hans äventyr och så häftigt när man känner hästen från början" säger Point Breaks uppfödare Anders Lagergren som också berättar hur hans tankar gick när mormor Lambretta köptes in och Point Break tillverkades.
Ridskolehäst mormor till SWB-hästen i britternas OS-lag: ”Visste att det var en bra stolinje”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Ridsport har följt Point Breaks (SWB hingst f -14 e Action-Breaker u Beretta e Balou du Rouet, uppf Nya Äppelvikens ridskola AB, äg B Maher, C Rossetter och P Wright) resa genom unghäståren, bruksprovsseger och in i den internationella karriären i flera artiklar.
Hästen är inne ett system där han får alla möjligheter.
Anders Lagergren om Point Break.
Snart får uppfödaren Anders Lagergren bänka sig framför tv:n och följa sin uppfödning på OS i Paris där hingsten rids av titelförsvararen Ben Maher, Storbritannien.
– Det är så intressant att se med vilket tålamod och hur duktigt, smart och långsiktigt Ben har lagt upp det för Point Break, säger Anders Lagergren.
Han har drivit Äppelvikens ridskola i Bromma i många år, och Point Breaks mormor Lambretta (e Looping-Ladalco, uppf Eva Manlig och Björn Andersson) köptes in som åring till ridskolan 2007.
– Vi tyckte hon var jättefin. Vi hade två av hennes äldre syskon som vi tyckte så bra om och vi visste att det var en bra stolinje, säger Anders Lagergren.

– De är så himla trevliga att ha att göra med, har en jättebra inställning till jobb. Positiva hästar rakt igenom, vänliga, arbetsvilliga och känsliga på ett bra sätt – de stressar inte upp sig, fortsätter han berätta om stolinjen som har levererat flera hästar som tävlat på högsta internationella nivå.
”Förtjusta i hingsten”
Lambretta betäcktes med Balou du Rouet som 3-åring.
– Vi var så förtjusta i den hingsten. Vi har följt hans pappa Baloubet du Rouet i sporten och tyckte att Balou var hans bästa avkomma, fortsätter Anders Lagergren.
Resultatet av betäckningen blev Baretta, Point Breaks mamma. Efter fölning och avvänjning utbildades Lambretta och tävlade själv upp till och med 1,20-hoppning. Efter det sattes hon som ridskolehäst.
– Hon har varit väldigt omtyckt som ridskolehäst, säger Anders Lagergren.
Energiska hästar
När det var dags att betäcka Baretta som 3-åring föll valet på Action Breaker.
– Han var väldigt i ropet då, han presterade så himla bra på tävlingsbanorna och jag har alltid haft en svaghet för hans pappa Heartbreaker och det blodet. Det finns en konsensus om att det blodet ger energiska hopphästar och plussar på lite scope.

Resultatet av den betäckningen blev OS-hästen Point Break och mamma Baretta tävlade själv upp till 1,35 innan hon sattes i avelsboxen. Hon har fått två avkommor till, båda hingstar; en e All Star 5 och en e Mylord Carthago, som båda är sålda. Planen är att få Baretta dräktig även i år.
Anders Lagergren följer Point Break noga genom livesändningar och resultatlistor. Han har också byggt upp en bra kontakt med Ben Maher.
– Han svarar alltid på sms och har varit väldigt mån om att vi skulle få träffa Point Break när det går.
Bra inblick
Genom att följa sin uppfödning har Anders Lagergren också fått en bra inblick i hur en olympisk mästare matchar en häst för toppsporten.
– Point Break har inte tävlat jättemycket, men han har hela tiden lyckats göra vad han ska och behöver för att få erfarenheten och utvecklas. Hästen är inne ett system där han får alla möjligheter.
– Det är så roligt att följa hans äventyr och så häftigt när man känner hästen från början. Jag är så glad och stolt.
Det blir ingen resa till Paris uppfödaren då han inte har kunnat få tag på biljetter:
– Vi får följa OS från tv och tidningar.
Fler SWB-hästar på OS
Även i det svenska hopplaget finns det en SWB-häst genom Catch Me Not S, som rids av Peder Fredricson. Det svenska dressyrlaget har ett SWB-ekipage genom Patrik Kittel/Touchdown och det svenska fälttävlanslaget blev Frida Andersén bästa svensk och tolva med SWB-hästen Box Leo.
I fälttävlan finns SWB-hästen Future i det italienska laget, men diskades i dressyrmomentet på grund av blod i munnen samt Bofey Click i den finska truppen. Han visades dock inte på den andra besiktningen.
Hopphästarna har sin inledande besiktning i morgon, onsdag.
Här finns Ridsports samlade rapportering om OS i Paris.
Hela tidsprogrammet och tv-tider från OS i Paris
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på