Nyheter
4 mars 2020 21:58

Ridterapi tas bort för funktionsnedsatta

Hästar hjälperGabriel från Kungälv är åtta år gammal och kan varken gå, stå, se eller prata. Han har haft stor glädje av den ridterapi som han ordinerats. Nu tas ridterapin bort – den är för resurskrävande, menar habiliteringen i Västra Götaland.

Ridterapi tas bort för funktionsnedsatta
Det är känslan av att gunga fram på hästen, det är dofter, det är den friska luften, allt det är svårt att få på något annat sätt, säger Gabriels mamma, Britt Persson. Foto: iStockphoto

Gabriel från Kungälv är åtta år och har flera svåra funktionsnedsättningar, men han älskar att komma ut och vara aktiv. Hans mamma berättar att den ridterapi som han fått ordinerad av habiliteringen i Västra Götaland har haft stor betydelse både för Gabriel och familjen. Den har inte bara stärkt honom fysiskt utan även på många andra plan.

– När han fick lära sig att göra pussljud för att hästen skulle gå så var det väldigt häftigt. Då förstod vi att han förstår, säger mamma Britt Persson till P4 Göteborg.

Men nu blir det ingen mer ridning i habiliteringens regi för Gabriel och andra barn och vuxna i regionen. ”Det är för resurskrävande”, menar habiliteringen som tagit beslutet om att ridterapin ska tas bort. De som redan står i kö får rida en termin, men sedan är det slut.

Lyssna på P4-inslaget om Gabriel här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden