Veterinärt
2 juli 2023 16:44
Ridsportplus

Risk för tumörer om snoppen gror igen

HästhälsaUndvik överdriven hygien, men se till att ha koll på hingstens eller valackens intimare delar. Det råder veterinär Inge Durie som har erfarenhet av vad som kan hända när detta inte sköts.

Risk för tumörer om snoppen gror igen
Rester av smegma kan i värsta fall leda till att en tumör bildas. Foto: Paula da Silva/Arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Dintimare delarna hos en hingst eller valack består av penis med en förhud som har en mängd veck, vilka skyddar penis när denna är indragen. I de här vecken uppstår det ofta flagor och svart sörja, så kallad smegma. Detta är en naturlig substans som är till för att skydda i området.

  Det råder delade meningar bland hästägare, och även bland veterinärer, om detta är något som ska tvättas bort och hållas rent.

  Upptäcks ofta sent

  Inge-durie
  Inge Durie är veterinär och europeisk specialist inom internmedicin på häst.

  Veterinär Inge Durie är europeisk specialist inom internmedicin på häst och verksam vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm. Hon har erfarenhet av vad som händer om intimhygienen inte sköts och har sin uppfattning klar:
  – Vi vet att rester av smegma kan leda till tumörbildningar i penis. I och med att de flesta inte tittar på eller undersöker det här området på sin häst, upptäcks sådana tumörer ofta i ett så sent skede att de blir svåra att behandla.

  Inge Durie anser att intimhygien hos valacker är mycket viktig och att även hingstar bör kontrolleras. I samband med att hästarna får lugnande medel av någon anledning, till exempel vid tandundersökning eller annan veterinär kontroll, faller penis ut och det blir lätt att göra en noggrann undersökning av området. Vid behov kan man tvätta med vatten och eventuellt mild två, som Lactacyd.

  Bakteriefloran är av nytta

  Samtidigt är det viktigt att inte bli fixerad vid att tvätta området jämt och ständigt.
  – Det är inte bra att tvätta väldigt ofta, för det finns en bakterieflora som ska vara där och gör nytta, säger Inge Durie. Det viktiga i sammanhanget är att hästägare låter undersöka hästens penis regelbundet, framför allt på valacker.
  – Ta hjälp av veterinären för att undersöka och eventuellt tvätta penis några gånger per år. En valack kan ibland kissa med penis kvar inne i skapet och då ser man aldrig hur den ser ut och kan missa att det håller på att utvecklas en tumör.

  Med hingstar blir det lite annorlunda, där syns penis betydligt oftare när de ska uppvakta ston eller betäcka.
  – Passa på att titta då, så att eventuella avvikelser upptäcks i tid.

  Snoppstenar kan orsaka besvär

  En företeelse som kan uppstå är en så kallad snoppsten. Det är en ansamling av smegma i den lilla gropen i toppen av penis. Tillsammans med salter från urinen kan det bildas en stenliknande konsistens i varierande storlek. En del snoppstenar blir så stora att de orsakar besvär, vilket främst märks på att hästen verkar irriterad när den ska kissa.

  Om det finns någon snoppsten upptäcks den när veterinären tittar igenom hästens könsdelar under sedering och vid behov plockas den bort.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden