Veterinärt
23 juni 2019 09:27
Ridsportplus

Risken för skador vid uppvak ska minskas – fler assisterade uppvak erbjuds

Efter narkosEftersom hästar är flyktdjur är uppvaket efter narkos ett kritiskt moment, då de kan försöka komma på benen innan dessa bär ordentligt. Om de faller eller kravlar runt kan de bryta ett ben. För att minska risken att hästar skadas medan de vaknar ur narkosen kan man ha assisterat uppvak. Efter nyrenovering kan nu Specialisthästsjukhuset Helsingborg erbjuda fler assisterade uppvak.

Risken för skador vid uppvak ska minskas – fler assisterade uppvak erbjuds
Maria Elversson och veterinär Anna Sjöholm som tittar till den nyopererade hästen. Foto: Ingrid Andersson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det händer att en häst skadas så allvarligt i uppvaket att den måste avlivas, vilket blir ett trauma för såväl ägare som personal. Uttrycket ”operationen lyckades men patienten dog” blir krass verklighet. Risken för att en häst ska dö i samband med narkos är dock liten, bara en procent, alltså en på hundra. Och risken för tillbud i uppvaket är bara en tredjedel av dessa.  Men varje fall är förstås ett för mycket för alla inblandade.

    För att ytterligare minska risken att hästar skadas medan de vaknar ur narkosen kan man ha så kallat assisterat uppvak, vilket innebär ständig övervakning och att hästen är försedd med stöttande rep.

    190622_assisteratuppvak_ingridandersson
    Ett assisterat uppvak ser inte så märkvärdigt ut medan det pågår, men erbjuder stor hjälp för svaga eller omtöcknade hästar att tryggt komma upp på benen. Legitimerade djursjuksköterskan Maria Elversson har ständig tillsyn över en nyligen buköppnad häst. Foto: Ingrid Andersson

    Nyligen invigdes den nyrenoverade operationsavdelningen vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg och där kan man nu erbjuda assisterat uppvak i större utsträckning än tidigare.
    – Vi har tre uppvakningsboxar till de två operationssalarna. Det gör dels att vi kan ha två operationslinjer igång samtidigt med en tredje häst under förberedelse för operation, dels att vi har fler möjligheter till assisterat uppvak, berättade Mads Kristoffersen, överveterinär kirurgi i samband med invigningen.
    – Vid det assisterade uppvaket står en av personalen hela tiden står utanför boxen, med uppgift att ingripa när hästen börjar vakna.

    Att vara inne hos hästen i boxen är alltför farligt och görs inte alls i Sverige.

    Fakta

    Operationer vid Specialisthästsjukhuset Helsingborg

    • Vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg görs cirka 900 operationer varje år, de flesta akuta.
    • Det gör mellan 80 och 100 buköppningar per år.
    • Antalet kolikhästar är mellan 350-400  årligen.
    • De två operationssalarna har nyligen helrenoverats och utrustningen är nu toppmodern både för sövda hästar och stående operationer.
    Expandera

    Hästen har rep fästade vid grimman och i svansen och så snart den försöker komma på benen larmas fler personer att hjälpa till. Hästen kan sedan stöttas med hjälp av repen från utsidan, i ett talja och block-system.
    – Att vara inne hos hästen i boxen är alltför farligt och görs inte alls i Sverige, sade Mads Kristoffersen.

    De hästar som är i riskzonen för att ha svårt att komma på benen är dem där allmäntillståndet är påverkat. Ofta är det stora, tunga hästar. Kroppen klarar helt enkelt inte av tyngden om hästen är något omtöcknad när den reser sig.

    Alla hästar som sövts står under övervakning

    Eftersom specialisthästsjukhuset har öppet dygnet runt får man ofta in svårt sjuka eller skadade hästar som behöver opereras omgående.
    – Vi gör ungefär 900 operationer om året, de flesta akut. Alla hästar som har sövts står under kontinuerlig övervakning, medan de kritiska fallen kan behöva assisterat uppvak.

    Bland riskhästarna finns hästar som genomgått längre operationer (fler än tre timmar) och avelsston, vars benvävnad har nedsatt hållbarhet under dräktigheten och en period efter förlossningen. Den allmänna statistiken över post-operationsskador toppas av buköppnade hästar och de som genomgått ortopediskt ingrepp.

    För att hästen ska ta det lugnt i början av uppvaket, så att den är stark när den väl kommer på benen, får den lugnande medel efter att operationen är avslutad.  Det värsta är när ”huvudet vaknar först” och hästen på grund av sin flyktinstinkt försöker komma upp innan benen bär.

    Fakta

    Några internationella siffror kring komplikationer efter operation av häst:

    • Risken för att en häst ska dö i samband med narkos är 1 procent vid planeradeoperationer.
    • För en kolikhäst är risken 10 procent.
    • En tredjedel av dessa tillbud sker i samband med uppvaket. Samma siffra för små sällskapsdjur är 0,11 procent och för människor 0,008 procent.
    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden