Hästägartips
16 november 2021 10:36
Ridsportplus

Riskfylld vardag – minimera riskerna vid uttag och intag

IntagAllvarliga olyckor inträffar ofta när hästar ska in eller ut i hagen. Men det finns många sätt att minimera riskerna.

Riskfylld vardag – minimera riskerna vid uttag och intag
Intag och uttag av hästen i hagen är en vardagssyssla som kan bli en livshotande säkerhetsrisk. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var lite stökigt på stallet den där dagen. Höet skulle köras in och 19-åriga Erica Saarenpää var därför på plats för att hjälpa stallägaren med insläppet.
    – En häst var konvalescent och stod i en sjukhage. Jag var lite hemmablind och tänkte inte på att ta in honom först. Det ramlade en bal från traktorvagnen och hästarna blev nervösa, berättar Erica Saarenpää.

    När hon skulle ta in konvalescenten försökte hästen slita sig och sprang i väg uppför en liten backe.
    – Jag tänkte ”släpp inte, släpp inte, släpp inte”, han var ju konvalescent och fick inte springa.

    1saarenpaa-2
    Erica Saarenpää fick en spark i ansiktet när hon skulle ta in en häst.

    Hela ansiktet var täckt av blod

    Image4
    Erica Saarenpää fick en spark i ansiktet när hon skulle ta in en häst. Trots att det är många år sedan kan hon fortfarande bli rädd just vid insläpp, även om det övriga hästlivet går bra. Foto: Privat

    Sedan sparkade hästen bakut – och Erica Saarenpää träffades i ansiktet av hovarna. Hon låg med ansiktet nedåt och svarade inte när stallägaren sprang fram.
    – Hon sa att det kändes som en timme innan jag satte mig upp. Allt jag kunde tänka på var tänderna, att jag förlorat tänderna, för det gjorde så ont i ansiktet. Stallägaren sa ”dina tänder ser ut att vara på plats, men din näsa ser värre ut”. Hela mitt ansikte var täckt av blod.

    Erica Saarenpääs pappa och pojkvän kom till sjukhusets akutmottagning.
    – Pappa började gråta, och min dåvarande pojkvän sa ”hur fan ser du ut egentligen?”. Han blev jätteorolig. Men det kunde ha varit värre… ja, usch.

    Röntgen visade flera frakturer på ögongloben och kindbenet och näsan var helt trasig.
    – Min mellanvägg i näsan är av plast i dag, jag har inget ben eller brosk där.

    Jag hade tur i oturen som överlevde.

    Erica Saarenpää

    Efter tre näsoperationer har Erica Saarenpääs näsa blivit några millimeter bredare och kortare.
    – Jag ser det själv, men det är inget någon annan tänker på. Annars syns det ingenting, för det enda som spräcktes var läpparna och näsan sydde de inifrån. Jag hade tur i oturen som överlevde.

    Intag_14
    Intaget från hagen kan orsaka magknip hos den som ska ta in när det finns hästar som är stressade. Foto: Sandra Nordin Johansson

    17-årig flicka avled vid intag

    Simonblixt3
    Simon Blixt är vd på Bollerups lantbruksgymnasium. Foto: Maria Agrell

    En olycka som hade en annan utgång inträffade för drygt ett och ett halvt år sedan på Bollerups naturbruksgymnasium. En 17-årig flicka skulle ta in en häst, men hästen slet sig och flickan blev översprungen. Hennes liv gick inte att rädda.

    Bollerup skärpte sina rutiner ytterligare och den tydligaste förändringen sedan olyckan är att en häst aldrig får lämnas ensam i hagen.
    – Det är ett krav att om det är två hästar kvar i hagen så ska de hämtas samtidigt, och av två personer, säger Simon Blixt, vd på gymnasiet.

    På Bollerup är det alltid personal närvarande när hästar hanteras i verksamheten. När elever ska hantera hästar utanför skoltid räknas det som ett privat stall och då finns ingen personal med.

    Hjälm och skyddsskor vid all hantering av häst

    Dock finns rutiner och regler.
    – I det privata stallet gäller hjälm och skyddsskor vid all hantering av häst. Hörlurar får inte bäras i båda öronen och hästen och människan ska vara försedda med reflexer morgon och eftermiddag eller kväll, säger Simon Blixt.

    Andra regler är att den som leder bara får ta en häst åt gången, och att hästarna ska tas in senast ett visst klockslag beroende på årstid och dagsljus.

    Man måste ligga steget före.

    Simon Blixt

    Simon Blixt vill inte utmåla in- och utsläpp som mer riskfyllda moment än andra.
    – Jag tror att det är farligt att kategorisera på det sättet. Vi gör riskbedömningar i verksamheten utifrån lokala förutsättningar och de ska inte ses som ett facit eller jämföras. Generellt har människan en tendens att tänka till kring sådant som är uppenbart kritiskt och sedan slappna av runt annat.

    På Bollerup läggs stor vikt vid att vara fokuserad på djuren och läsa av signalerna.
    – Man måste ligga steget före och förutse situationer som kan uppstå och som kan leda till en reaktion hos djuret, till exempel ett flyktbeteende eller ett försvarsbeteende, säger Simon Blixt.

    När det gäller djuren i verksamheten lägger personalen stor vikt vid att försöka se i vilken mental form de är.
    – Om ett djur visar signaler på oro eller stress görs en bedömning om djuret kan användas i utbildningsverksamheten eller inte.

    210128041_abfa4

    Hästar som är oroliga vid intag är inget ovanligt. Speciellt inte under den kallare säsongen när både mat och torrt underlag hägrar. Foto: Frank Sorge/Arnd.nl

    Använt hjälm i tre år

    Katarina-brozin
    Katarina Brozin Östman driver inackorderingsstallet Söderby i Vallentuna tillsammans med sin man. Där finns 30 inackorderade hästar. Foto: Privat

    Katarina Brozin Östman driver inackorderingsstallet Söderby med 30 inackorderade hästar. Det har hon gjort i fem år, men själv har hon bara burit hjälm vid hästhantering i lite mer än tre år.
    – Det började med en olycka då en tjej blev sparkad i huvudet. Hon hade hjälm, och vi insåg vilken tur det var, säger Katarina Brozin Östman.

    Nu måste alla som arbetar i stallet ha hjälm och säkerhetsskor vid all hästhantering.
    – Jag försöker att vara ett levande exempel på att det finns små saker att göra. Säkerhetsbiten har gått så fort med västar och bra hjälmar, det gäller att vi använder det som finns så att marknaden pressas att ta fram ännu bättre grejor.

    Men det är inte bara yttre attiraljer som är viktiga, menar Katarina Brozin Östman.
    – Vi har ett väldigt fokus på att det ska vara lugnt. Hästarna märker direkt om man haft en dålig morgon, så det handlar också om att hitta rätt folk som ska jobba. Hästar behöver lugn och trygghet, annars är de farliga.

    Katarina Brozin Östman har aldrig behövt säga upp en häst för att den varit för besvärlig.
    – Däremot har jag tipsat hästägare att ta hjälp, sagt att det finns folk som jobbar med sådant. Det måste fungera att ta in och ut hästarna utan att vi ska riskera våra liv.

    Nytt system för att rapportera olyckor

    Jonas-johnson
    Jonas Johnson är verksamhetschef på Strömsholm och Flyinge och medarbetare på Ridskolan Strömsholm sedan 20 år. Han föder även upp gångartshästar. Foto: Roland Thunholm

    På riksanläggningarna Ridskolan Strömsholm, Flyinge och Wången finns tydliga rutiner för hästhantering. Vid utsläpp ska hästen vändas mot grinden, och det ska finnas en ledare som bestämmer när alla släpper hästarna. Något som är nytt är ett system för att rapportera in olyckor och tillbud via mobiltelefonen.
    – På 1,5 år har vi fått in 542 rapporter kopplat till hästhantering eller ridning. Ett ganska vanligt tillbud är att ryttaren faller av och inte får en skråma, säger Jonas Johnson som är verksamhetschef på Strömsholm och Flyinge.

    Av de rapporter som rört hästhantering har 35 gällt in- och utsläpp.
    – Det är en av de större riskerna vi har, helt klart. Ett annat riskfyllt moment är att fodra i hagen. Normalt sett gör vi inte det, men om det sker ska personen stå utanför hagen och fodra, säger Jonas Johnson.

    Lasatter_7
    På Lasätter Gård har Monica Craaford valt att ha grindar där du öppnar tre trådar med ett grepp. Foto: Lina Nydahl
    Lasatter_3
    Slussar i hagarna är ett annat sätt att utveckla säkerheten på. Foto: Lina Nydahl

    Byggt utifrån säkerhetstänk

    Lasatter_11
    Monika Oldmark Crafoord äger Lasätter gård där hon driver bed and box och ordnar arrangemang. Hon har fyra egna hästar och är aktiv ryttare. Foto: Lina Nydahl

    I Nyköping finns Lasätter Gård, byggd utifrån säkerhetstänk.
    – Säkerhet är A och O. Om jag äger en gård och ska ha anställda har jag stort ansvar för att min personal har de bästa förutsättningarna. I den här branschen finns det mycket avarter, säger Monika Oldmark Crafoord som byggt upp anläggningen.

    Det finns en inhägnad väg till ridhuset, stallgången är extra bred och vid uppstallningsplatserna finns bågar som ska skydda både häst och ryttare. Dessutom har de hagar som vätter ut mot en mindre väg slussar vid grindarna.
    – Om det händer något kommer inga hästar ut på vägen. Det är också bra om hästar skulle hoppa ur hagen, de brukar inte hoppa studs så de kommer inte längre än slussen, säger Marie Bermar, stallchef.

    Andra säkerhetslösningar på gården är grindar med enhandsfattning, vilket gör att den som leder en häst med ena handen kan stänga grinden med alla tre trådar på en gång med den andra handen.

    Måste vara medveten och närvarande

    Bermar
    Marie Bermar är stallchef på Lasätter gård i Nyköping. Tidigare drev hon Stall Bermar på Värmdö. Hon är mamma till young ridern Felicia Bermar Vistedt som startade EM
    i dressyr i somras.

    Marie Bermar pratar om att tänk är viktigare än fysiska lösningar.
    – Det gäller att vara medveten och närvarande i stunden.

    Hästtränaren Sophie Linde är helt med på den idén. Hon jobbar bland annat med miljöträning.
    – Det är lätt att bli lite nonchalant och blasé, och tänka att in- och utsläpp handlar om att ta hästen från punkt A till B. Men att ta hästen till och från hagen är en träningssituation, säger Sophie Linde.

    En annan aspekt av det hela är att hästen ska ut och in varje dag.
    – Om du har en häst som är lite spooky kanske du väljer att inte rida ut när det är full storm, men hästen ska till hagen oavsett humör eller väder. Det blir ett extra riskmoment.

    Hästen ska till hagen oavsett humör eller väder.

    Sophie Linde

    Under tiden du leder hästen till hagen gäller det att skapa närvaro.
    – Se till att hästen är uppmärksam på dig och inte är fokuserad på andra saker, säger Sophie Linde.

    Intag_11
    Sophie Linde arbetar dagligen med att träna hästar från marken. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Var avslappnad

    Försök förutse ”läskiga” saker, men var avslappnad.
    – Det gäller att vara uppmärksam på situationer som kan uppkomma. Det är bra att leda från samma sida som det läskiga objektet, för då får hästen utrymme om den skyggar åt sidan – utan att springa över dig.

    Intag_17
    Staphanie Linde Foto: Sandra Nordin Johansson

    Väl inne i hagen gäller det att vända hästen så att den hamnar med huvudet mot grinden.
    – När hästen ska släppas är en kritisk situation. Var extra noga då. Jag ser många som tar av grimman i farten med grinden halvöppen. Om hästen får för sig att sätta fart i det läget, och gör ett bocksprång, hinner du inte flytta på dig. Om hästen har huvudet mot grinden måste den vända innan den kan få upp fart och då hinner du flytta på dig, säger Sophie Linde.

    Hon brukar ge hästen en godis när hon släppt för att den ska vänja sig vid att inte sätta fart. I de fall det finns hästar i hagen gäller det att hästen som ska släppas känner sig trygg.
    – Så länge du håller i grimskaftet är det ditt ansvar att andra hästar håller sig undan, så att inte en ranghög häst kommer och vill bitas och sparka. När du släppt hästen övergår ansvaret på hästen, men så länge du håller i den har den svårt att ta sig undan de andra hästarna.

    Vill gärna att hästen kommer mot henne

    Dags att ta in från hagen. Sophie Linde vill gärna att hästen ska komma till henne.
    – Oavsett om jag behöver gå ut i hagen ser jag till att den tar de sista stegen mot mig. Dels är det trevligt, dels är hästen med på noterna och det blir en situation där vi kommunicerar.

    Fakta

    Ur riksanläggningarnas säkerhetsföreskrifter

    Lasatter_13
    Bra förutsättning för säkert intag från hage. Foto: Lina Nydahl

    Vid utsläpp i hage

    • Kontroll av aktuell hage, staket och grind ska ha skett före släpp. Ansvarig för kontroll av hagen är den/de som släpper häst/hästar i hagen.
    • Grindar till hagar ska hållas stängda även när hagarna är tomma.
    • Grind ska stängas efter inpassage i hagen innan släpp av hästen.
    • I hagen ska hästen vändas med huvudet mot grinden.
    • Vid släpp av flera hästar samtidigt ska hästarna föras in genom grind en i taget.
    • Hästarna ska ställas upp med minst tre meters lucka mot staketet/grinden med avstånd två meter från staketet/grinden.
    • Inför släpp ska ena handen hållas över nosryggen, käkremmen öppnas med den andra handen och därefter ska kedjan lossas. När alla är klara ska hästarna släppas samtidigt på given signal.

    Vid intag från hage

    • Minst två personer ska vara närvarande vid intag från hage med flera hästar.
    • Häst får inte lämnas ensam i hage utan sällskap av andra hästar i närheten.
    • Grinden hålls stängd även när hagen är tom. Översyn av hagen ska ske före intag.

    Bollerup

    Stiftelseägd lantbruksskola som funnits i över 100 år. På skolan går cirka 250 elever på de olika gymnasieprogrammen.  På gården finns 100 hästar som skolan äger, fyra ridhus, en seminstation och en veterinärklinik.

    35 tillbud gällande in- och utsläpp har inträffat under 1,5 år på riksanläggningarna.

    Fakta

    Tips för att få hästen mer uppmärksam

    Det kan låta lätt att säga att hästen ska vara uppmärksam på den som leder, men det krävs träning. Sophie Linde har en följsamhetsövning som hon integrerar i varje situation där hästen ska ledas.

    Gafot_1
    Gå fot Foto: Sandra Nordin Johansson

    Gå fot

    ”Jag brukar jämföra det med hundar som går fot. Jag vill att hästen ska gå bredvid mig med mulen i höjd med min kropp. Om du i stället leder hästen vid bogen finns risken att du blir trängd av bogen, plus att det är svårt att ha uppsikt för du har ett begränsat synfält på andra sidan hästen. Det finns också en risk att hästen hoppar in i dig om den blir rädd för något på motsatta sidan. Det kan också vara svårt att bromsa en het häst om du går vid bogen. Vinkeln på grimskaftet blir snett bakåt och hästen snurrar runt dig.”

    Skapauppmarksamhet_01
    Skapa uppmärksamhet Foto: Sandra Nordin Johansson

    2. Skapa uppmärksamhet

    ”När hästen går med mulen i höjd med din kropp är det dags att skapa fokus och uppmärksamhet. Stanna, backa, gå i olika tempo samtidigt som du uppmuntrar hästen att göra detsamma. Om hästen inte är fokuserad, säg att den tar tre extra steg innan den stannar, är det viktigt att du guidar den tillbaka till rätt position genom att backa några steg. Samma om den inte följer med framåt, uppmuntra hästen framåt till rätt position.”

    Valavposition_01
    Val av position Foto: Sandra Nordin Johansson

    3. Val av position

     ”Det finns olika skolor kring vilken position du bör ha när du leder hästen. Vissa vill leda vid bogen, med handen nära hästens huvud. Andra vill att hästen går ett par meter bakom människan. Jag valde ett mellanting. Det är inte optimalt att leda en häst du inte känner bakom dig, men det inger också falsk kontroll att hålla nära hästens huvud. Visst spelar även rätt sorts skor och hjälm en roll för säkerheten, men det allra viktigaste är att du tränat hästen på ett bra sätt så att den förstår dina signaler och är uppmärksam på var du är någonstans.”

    Sophie Linde driver företaget Swedish Equillence. Hon vill hjälpa ekipage till en starkare relation, med bättre kommunikation. Hon undervisar i bland annat miljö- och lastträning.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden