Hoppning
23 april 2020 06:20

Robert Solin: ”Just nu är det som att befinna sig i ett träsk med kvicksand”

Uppdaterad 10.30Hopp-SM på Bråvalla är inställt, men än lever hoppet om ett utomhus-SM 2020. "Det finns intressenter, men det är en del begränsande faktorer att ta hänsyn till", säger Robert Solin på Svenska Ridsportförbundet. Intresserade arrangörer har till den 5 maj på sig att fundera.

Robert Solin: ”Just nu är det som att befinna sig i ett träsk med kvicksand”
Mathilda Bohlin och Top Silvio Hästak på väg mot SM-guld för C-ponnyer 2017. Foto: Roland Thunholm

Under onsdagen meddelade Skogslottens Ryttarförening att man ställer in Hopp-SM på Bråvalla i mitten av juli. Samtidigt utlystes möjligheten för andra föreningar att ansöka om att arrangera årets utomhus-SM. Tiden för ansökan går ut den 1 maj.

– Det finns intressenter, men det är en del begränsande faktorer att ta hänsyn till, säger Robert Solin, nationell samordnare i hoppning på Svenska Ridsportförbundet.

– Om man ska arrangera ett samlat utomhus-SM där ponny och children finns med, är den bortre gränsen att tävlingen inte kan gå under skoltid med det upplägg som är just nu. Vecka 33 är alltså sista tänkbara tidpunkt. Dessutom råder det tävlingsstopp fram till den 31 maj samtidigt som vi fortfarande har regeringens direktiv om maximalt 50 personer vid officiella sammankomster.

Hänger på Folkhälsomyndighetens restriktioner

– Vårt främsta fokus är att bidra till att stoppa smittspridningen, men inom ramen för det som är tillåtet gäller det att just nu undersöka vad som är möjligt. Om det överhuvudtaget ska kunna gå att ordna utomhus-SM hänger det ytterst på att smittoläget minskar och att Folkhälsomyndighetens restriktioner lättas i mycket stor omfattning. Mycket ligger utanför vår kontroll.

Med det i åtanke är det nästan omöjligt att svara på om det går att ro i land ett utomhus-SM i år, menar Robert Solin och tillägger att intressenter inte är detsamma som faktiska tävlingsansökningar.
– Just nu är det som att befinna sig i ett träsk med kvicksand med tuvor här och där. Vi får hela tiden hoppa från tuva till tuva för att hålla oss över ytan. Samtidigt försvinner det tuvor hela tiden och man vet inte åt vilket håll man ska gå.

– Att det blir ett SM i år är jag dock övertygad om. Vi har ju ett inomhus-SM som arrangeras av Trollhättans Sportryttare på Grevagården vecka 44 och 45.

”Hoppet är det sista som överger en”

På frågan om varför man inte redan nu tar beslutet om att helt ställa in utomhus-SM, berättar hoppkommitténs ordförande Jonas Holmberg att det finns en plan för när ett sådant eventuellt beslut kommer att tas.
– Vi har nästa möte den 5 maj, vi ger det ett par veckor för att se om någon annan arrangör som har intresse över att ta över utomhus-SM, innan vi går händelserna i förväg. Finns det ingen annan arrangör då så ställer vi in.

Ett samlat SM i hoppning kommer att locka tusentals personer – tror ni att restriktionerna kommer att lättas så pass mycket under sommaren?
– Det vet man ju inte, vi har sagt att vi ger det de här två veckorna nu och ser om det är någon som hugger på betet och är intresserad. Ett SM kan arrangeras fram till mitten av augusti, så det är ju ändå en tid framåt. Hoppet är det sista som överger en, konstaterar Jonas Holmberg.

Uppdaterad 9.30 med ny information från Robert Solin om sista möjliga datum för genomförande av ett samlat utomhus-SM. 

Uppdaterad 10.30 med kommentar från Jonas Holmberg. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden