Avelsnyheter
14 januari 12:45

Rolf-Göran Bengtsson testrider i Danmark

DWB-testare"Jag tycker det är viktigt att ta reda på hur hästen samarbetar med dig." Det säger Rolf-Göran Bengtsson som är testryttare när de unga hopphästarna ska betygsättas vid Dansk Varmblods Hingstekåring i mars.

Rolf-Göran Bengtsson testrider i Danmark
DWB får celebert besök när Rolf-Göran Bengtsson ska testrida de 20 bästa hopptalangerna. Foto: Roland Thunholm

Lika stolta som SWB är över sina världsstjärnor till testryttare, lika stolta lär DWB vara över att få Rolf-Göran Bengtsson som testryttare till Dansk Varmblods Hingstekåring i VM-staden Herning i mars.

– Det blir spännande och en ny utmaning som jag ser fram emot, säger Rolf-Göran Bengtsson till danska Ridehesten.

61-årige Rolf-Göran Bengtsson har en imponerande meritlista som bland annat inkluderar OS-silver i Hongkong och EM-guld i Madrid med Ninja la Silla, flertalet lagmedaljer och rollen som avsuttet lagankare vid både OS i Tokyo och VM i Herning. I höstas var han även med och säkrade Sveriges första Nations Cup-seger någonsin på anrika Spruce Meadows i sadeln på Ermindo W.

Bedömning för stunden

Bengtsson har genom åren tagit upp ett stort antal unghästar i svår klass. Han har även varit domare vid flera championatsfinaler, bland annat på Elmia, och även varit domare vid danska championatsfinaler. Det här är dock första gången som han är testryttare.

– Jag kan bara berätta vad mitt intryck är när jag sitter på dem och sätta betyg efter det jag känner just då. Det är väldigt svårt att säga något om framtiden för så unga hästar, och sia om vem som står där med en rosett i Global Champions Tour. Därför blir min bedömning vad jag känner här och nu, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Samarbetsviljan är viktig, menar han.
– Du får en viss känsla när du sätter dig på hästen. Jag tycker det är viktigt att ta reda på hur hästen samarbetar med dig. Det berättar om hästens inställning. Jag vill försöka ta reda på vad som döljer sig i hästen. För många hästar är inte storleken på hindren den stora utmaningen i Herning, medan det kommer att kännas lite vanskligare för vissa.

”Lite av ett kap”

Hingstekåringen äger rum den 8-12 mars och hopphästarna i unghästchampionatet rids först av en egen ryttare. Därefter går de 20 bästa vidare och testrids av Rolf-Göran Bengtsson under fredagen och lördagen.

Dansk Varmblods vd Casper Cassøe Krüth är väldigt glad över att ha fått Rolf-Göran Bengtsson som testryttare:
– Det är lite av ett kap att en internationell profil ska testrida våra talangfulla unga hopphästar, säger han.
– Jag är säker på att det både blir underhållande och lärorikt att höra Rolf beskriva och bedöma hästarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden