Sverige
6 oktober 2022 18:25

Dags att utse Årets Komet 2022

Årets KometDet kallas ridsportens svar på Jerringpriset, Ridsports pris Årets Komet. Vi nominerar tre kandidater – du är med och bestämmer vem som ska vinna genom att rösta. Röstningen är nu avslutad och Årets Komet utses på Ryttargalan.

En ryttare från hoppning, dressyr och fälttävlan nomineras av Ridsport – och Ridsports läsare avgör sedan vem som ska få titeln Årets Komet.

Den 23 november avslöjas vinnaren på Ryttargalan som hålls på Grand Hôtel i Stockholm.

Andre Brandt-helios 1 220522 Rt
André Brandt, här på Helios som han tog hem en 1,45-seger i Norrköping i våras. Foto: Roland Thunholm

Hoppning: André Brandt

Namn: André Brandt

Ålder: 23 år

Bor: Tyringe/Ronneby

Klubb: Skyrup Country Club Ryttarförening

Motivering: Andraårssenioren André Brandt gjorde en verklig resa som beridare hos Hästak. Där var han med och tog fram hästar som Casanova Hästak och Thelma Hästak, vilka han vann SWB Stallion Trophy respektive YRSM-guld med. Bägge hästarna rids nu av världsryttare. Efter att ha ridit Zezar Hästak till bruksprovsseger gick André vidare till jobbet som beridare hos toppstallet Magic Park, där han fortsätter att skörda framgångar i allt från unghästchampionat till svår klass. André är en supertalang och ”hard worker”, med en sällsynt förmåga att ta fram det bästa i alla hästar han sitter på. Hans starka förbättringsvilja och ödmjukhet kommer att ta honom hela vägen. André Brandt är uttagen till ATG Talang och drivs av en stor kärlek till sina hästar.

 

Amanda Andersson
Amanda Andersson och familjeuppfödda EM-hästen Jersey. Foto: Roland Thunholm

Fälttävlan: Amanda Andersson

Namn: Amanda Andersson

Ålder: 20 år

Bor: Morup

Klubb: Hermanstorp Kör och Ridklubb

Motivering: Amanda Andersson har redan hunnit med två EM, ett som junior och i år blev det YR-EM där hon ingick i det femteplacerade svenska laget. Övergången från juniortiden till YR-nivån har därmed klarats av under 2022 efter en målmedveten satsning. Hon har tävlat tre hästar internationellt under året upp till och med trestjärnig nivå med flera placeringar, EM-hästen Jersey är en familjeuppfödning där hon har varit med hela vägen. Erfarenheten av olika hästar, att planera och träna för mästerskap och kärleken till hästar och sporten finns på plats. Nyligen blev det också klart att hon ingår i Svenska Ridsportförbundets satsning ATG Talang som en av två fälttävlansryttare och i mitten av oktober bärgade hon både SM-guld i seniorklassen och SM-silver i young rider-klassen.

Hedda Thunhberg-ur Guldmedalj 1 220606 Rt
Hedda Thunberg och hennes Diva, svenska mästare 2022. Foto: Roland Thunholm

Dressyr: Hedda Thunberg

Namn: Hedda Thunberg

Ålder: 20 år

Bor: Stockholm

Klubb: Djursholms Ridklubb

Motivering: Hedda Thunberg och Lyndal Oatleys tidigare tävlingshäst stoet Diva (SWB sto f-08 e Richfield-Silvano, uppf Marie Haward, äg Christina Thunberg) fick landslagsledningen att fullständigt tappa hakan på årets första OBS-tävling i Åstorp, där ekipaget sopade banan med konkurrenterna. De fick på stående fot en direktbiljett till de internationella tävlingarna i Aalborg i Danmark, ett förtroende som de förvaltade med den äran. Ekipaget vann YR-SM på Strömsholm och YRNM-guld i Flyinge. De ingick i EM-laget som tog brons i Hartpury i England och ekipaget blev där också bästa svenska ekipage med en individuell tiondeplats. Hedda, som har ännu ett år kvar i YR-sammanhang, började som ridskoleelev på Djursholms Ridskola och har ett förflutet som framgångsrik ponnyryttare på BraveHeart. Hon kombinerar nu en målmedveten elitsatsning med studier och jobb och tränar för 26-åriga Johanna Jendland.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden