Sportnytt
9 oktober 2015 11:09

Ryttar-OS i Rio hotat

Det är osäkert om de tre ridsportgrenarna kan hållas i Brasilien och Rio de Janeiro nästa år. Det handlar om vad som gäller angående Brasiliens importregler för hästar.

Ryttar-OS i Rio hotat
På OS 2012 var det inga problem att få in ridsporten. Här Jens Fredricson på Lunatic i London. (Arkivbild)

Flera medier rapporterar om att ridsportens grenar kanske inte kan hållas i Rio nästa är. Enligt representanter för det brasilianska ridsportförbundet är det landets jordbruksministerium som inte har sett över den dokumentation som behövs för att tillåta hästar att komma in i landet. Reglerna för att föra in hästar i landet är stränga då det finns smittsamma sjukdomar där. Detta har varit känt länge och auktaliserades då en häst dog av smitta inte långt från den plats där ridsportgrenarna i OS ska gå. Arrangören har då sagt att situationen är under kontroll. 

Nu finns det en oro hos Internationella Ridsportförbundet, FEI, för att problemen med importreglerna inte ska kunna lösas i tid. Hur importreglerna ska lösas bör vara klart före oktober månads slut för att alla förberedelser ska hinnas med. Om det inte kan lösas kommer Ryttar-OS att hållas på annan plats. Tidigare har London nämnts som ett alternativ. 

Det är inte första gången smittsamma sjukdomar och importregler för hästar påverkar placeringen av ridsportens grenar på OS. Det var bland annat därför Ryttar-OS placerades i Stockholm 1956. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden