Hoppning
3 augusti 2022 09:44
Ridsportplus

Ryttare försökte byta ut häst vid dopingtest

DopingRyttaren hävdade att veterinären ville provta fel häst, och skrek åt både groom och veterinär. Sedan försvann hästpasset.

Ryttare försökte byta ut häst vid dopingtest
FEI:s tribunal är inte imponerad av den irländska ryttarens förklaringar – eller av hans beteende. Arkivbild.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den irländska ryttaren var på en 2-stjärnig tävling i Mexico när hans häst skadade sig och blev märkbart halt. När hästen dagen efter kunde tävla och var helt ohalt ville överdomaren göra dopingtest. Men när provtagningsveterinären kom fram till ryttaren efter rundan hävdade ryttaren att hästen genast måste kylas ner och ledas runt, annars skulle den få kolik. Ryttaren försökte byta ut hästen mot en annan häst, och enligt vittnen skrek ryttaren både åt groomen och veterinären.

Veterinären läste dock av den dopade hästens chip, och ryttaren gav till sist med sig och sade att det var rätt häst. En annan incident var att hästens pass plötsligt var försvunnet från veterinären, som hade lagt passet på ett bord.

Dopingtesterna, som till sist blev av, visade att hästen fått i sig fenylbutazon och oxyfenbutazon, som verkar smärtlindrande och antiinflammatoriskt. Passet dök upp igen nästa dag.

Skyller på sin bror

Ryttaren har hävdat att det var språkförbistring som ledde till missförstånd, medan veterinären vittnat om att han talat engelska, vilket är FEI:s officiella språk.

Ryttaren hävdade också att det var hans bror som var ansvarig för medicineringen och det försvunna passet, men enligt FEI är det alltid ryttaren som är den ansvariga.

Straffet blir avstängning från tävling i tre månader, 2 500 schweizerfranc i böter plus att vinster från den aktuella tävlingen fråntas ryttaren.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden