Sverige
2 maj 2014 10:58

Ryttareliten-Linnea om livet efter hästskötarjobbet

Snart ett år har gått sedan Linnea Wahlström, känd från SVT:s serie Stallet, slutade som hästskötare hos Charlotte Haid Bondergaard. Livet har blivit lite friare, berättar hon.

Ryttareliten-Linnea om livet efter hästskötarjobbet
I Stallet får vi se Linnea när hon tar farväl av jobbet på Kronekulla.

I de sista avsnitten av Stallet på SVT Play bestämmer sig Linnea Wahlström, 27 år, för att byta jobb. Sista tävlingen blev dressyr-SM på Strömsholm 6 juni. Direkt därefter lämnade hon Kronekulla gård efter sammanlagt tre år.

– Lite för att jag började bli vuxen, men mest för att jag hade en pojkvän, som nu är min sambo. Det är svårt att kombinera det med att vara tävlingsgroom. Man är borta mer än vad man är hemma, säger Linnea.

Men steget blev inte jättestort. Nu jobbar hon som personlig assistent åt en liten flicka och bor i Osbyholm, tre minuters bilresa från Kronekulla utanför Hörby.

– Jag har fortfarande ett vårdande yrke. Och jag är backup på Kronekulla och hjälper till i stallet när det behövs, berättar Linnea.

Några planer på att gå tillbaka till hästskötarjobbet har hon dock inte. Innan Kronekulla var hon ett år hos Susanne Gielen på Flyinge och knappt ett år hos Pether Markne och Per Sandgaard på Arphus.
– I perioder saknar jag det, mest tävlingsbiten. Men livet är lite friare nu. Jag jobbar oregelbundna tider, men jag har ett schema och vet när jag är ledig, säger hon.

När Linnea kom till Kronekulla hade hon egen häst, men sålde den när hon insåg att det inte gick ihop med jobbet. Varken tid eller ork räckte riktigt till. Nu har hon köpt häst igen – och tränar för Charlotte Haid Bondergaard. Några elitplaner för sin ridning har hon inte.

– Det är roligt att bara rida och träna. Jag vet inte, men kanske någon annan kan tävla min häst framöver så att jag kan stå bakom. Jag känner mig bekväm där, säger hon.

Här kan du se SVT:s webbserie Stallet.

I Ridsport nr 8 – som kommer ut idag – kan du läsa mer om hästskötarnas arbetsvillkor och hur det är att jobba som hästskötare i Sverige idag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden