Sverige
14 november 2023 15:05
Ridsportplus

Ryttarprofil döms till böter efter att ha sålt utmätt häst

BrottHästen var utmätt av kronofogden för att säljas och täcka ryttarprofilens skulder. Trots detta sålde ryttarprofilen hästen på egen hand några månader efter utmätningen. Nu döms hen för överträdelse av myndighets bud.

Ryttarprofil döms till böter efter att ha sålt utmätt häst
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/virgonira

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var förra våren som brottet begicks i mellersta Sverige.

Representant för Kronofogdemyndigheten hade varit hemma hos ryttarprofilen och gjort utmätning gällande en häst. Hästen skulle säljas på exekutiv auktion för att täcka ryttarprofilens skulder som låg hos myndigheten.

I samband med utmätningen informerades ryttarprofilen om vad utmätningen innebar. Dessutom plomberades hästens pass med ett utmätningsmärke.

Ryttarprofilen stod som ägare på hästen i Svenska Ridsportförbundets register, och enligt förhör med den representant för Kronofogdemyndigheten som gjorde utmätningen förklarades det tydligt vad utmätningen innebar vid besöket hos ryttarprofilen. Det fanns inte heller någon anledning att ifrågasätta ägarskapet, enligt kronofogden.

Sålde hästen

Några månader senare sålde ryttarprofilen hästen för 200 000 kronor, och när detta uppdagades uppgav hen att det var en annan person som ägde hästen. Ryttarprofilen har också sagt att hen inte förstod var utmätningen innebar samt att hen tog bort utmätningsförseglingen eftersom det inte var hens häst.

Nu har tingsrätten sagt sitt i fallet och bedömer att det är klarlagt att Kronofogdemyndigheten beslutade om utmätningen, att föremålet som
utmättes var den aktuella hästen samt att ryttarprofilen delgavs utmätningsbeslutet.

Oavsett vem som var civilrättsligt ägare till hästen hade XX således denna i sin besittning när utmätningsbeslutet fattades och hade kännedom om att beslutet var riktat mot hen samt vilket föremål som belagts med utmätning. Det är med beaktande av hens agerande i samband med utmätningsförrättningen och senare vid försäljningen helt uteslutet att hdn skulle kunnat vara i villfarelse om att rätten att förfoga över hästen nu var inskränkt. Här kan särskilt beaktas att hen aktivt tagit bort utmätningsförseglingen från hästens pass,” skriver rätten i sin dom.

Förhindra försäljning

Tingsrätten anser att ryttarprofilen har haft för avsikt att förhindra att Kronofogdemyndigheten mätte ut hästen och att hen begick brottet överträdelse av myndighets bud.

Ryttarprofilen döms till 120 dagsböter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden