Sverige
23 juli 2016 10:30

Så blir du av med stånds

Nu är det högsäsong för växten stånds som är mycket giftig för hästar. Här får du tips om hur du kan får bort den vanliga växten.

Så blir du av med stånds
Ser du den här växten i närheten av dina hästar ska du se upp.

För att förhindra att stånds sprider sig till bete och gräsvallar gäller det att förhindra att de sätter frö. 

Så här kan du göra:
1. Gräv upp plantorna. Se till att hela rotsystemet följer med, det finns särskilda ståndsuppdragare som underlättar detta. Enklast är att ta de ettåriga bladrosetterna, som inte hunnit utvecklas så mycket rötter. Bränn de uppdragna plantorna eller lämna dem för destruktion. Skydda huden med kläder och använd handskar, eftersom det finns ämnen i plantan som kan göra huden känslig för solljus.

2. Stora bestånd kan slås. Var noga med att destruera det som huggits av, så att inte hästarna kommer åt att äta det. De undviker färska stånds, men äter dem i torkat tillstånd och giftet finns fortfarande kvar i växten. Huggningen kan behöva upprepas om växten blommar igen.

3. Vallar och betesvallar kan även bekämpas kemiskt med Starane XL. Det ska göras när stånds befinner sig i rosettstadiet. Får inte användas på bete med biologiska värden.

4. Plöj upp åkermark med stånds om det ska användas som bete nästa år. Så in en gräsblandning som växer snabbt och konkurrerar ut stånds.

5. Rotera hästarna mellan beteshagar. Stånds har lättare att etablera sig i nerbetade hagar.

Avståndet mellan stånds och bete eller vall avgör hur stor risken är för att växten ska spridas dit:
inom 50 m = hög risk
50-100 m = medium risk
mer än 100 m bort = låg risk

Källor: Jordbruksverket, Länsstyrelsen i Skåne

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden