Sportnytt
21 april 2018 18:19
Ridsportplus

Så går planeringen för nya Stockholm Horse Week

GCT i Sverige 2019Arbetsnamnet är Stockholm Horse Week och det stora dragplåstret är Global Champions Tour. Ridsport har kollat hur planeringen går, vad generalerna för andra svenska hästfester tycker och hur Stockholm stad ska undvika att ta en ekonomisk smäll.

Så går planeringen för nya Stockholm Horse Week
Nästa år blir det nya tävlingar i Stockholm. Foto: Scanrail/Istock Photo

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I juni 2019 kommer Global Champions Tour till Stockholm, och det blir kronan på evenemanget med arbetsnamnet Stockholm Horse Week.

Johan Pagerup
Johan Pagerup står vid rodret. Foto: Stockholm Horse Week

Nu är det klart vem som ska basa för tillställningen. Det blir Johan Pagerup, som tidigare jobbade på Got Event. Som sponsoransvarig vid EM i Göteborg var han med om dra in 28,1 miljoner kronor i sponsorintäkter, vilket var 11 miljoner över budget och räddade  EM i Göteborg från att bli ett ännu större ekonomiskt fiasko.

Själv vill han tona ner sin insats vid EM.
– Det var glädjande, men det var också resultatet av ett lagarbete, säger Johan Pagerup, som samtidigt konstaterar att han gillar att göra affärer.
– Försäljning och evenemang är min styrka, och det har jag med mig in i detta bolag.

Än så länge är inte mycket känt om evenemanget och platsen är inte offentliggjord, även om det har spekulerats kring Stockholms stadion.
– Vi är i fas med alla olika processer och har en organisation som fungerar i de allra flesta delar. I maj planerar vi att kommunicera ut mer om evenemanget, lovar Johan Pagerup.

Ssockholm Stad kan ge bidrag

Stockholms stad finns med i planeringen av hästveckan, men tar inga ekonomiska risker på samma sätt som Göteborgs stad gjorde vid EM i ridsport.

– Vi lider med våra kamrater i Göteborg. Det är inte bra för någon när det går dåligt ekonomiskt. Stockholm ska vara en god värdstad och partner, men går inte in som arrangör, säger Patrik Tengwall, evenemangsstrateg i Stockholms stad.
– Vi kan ge bidrag till olika evenemang på upp till 500 000 kronor. Det kan också handla om något större summor, men det är det häradet vi pratar om.

Samarbetsbeslut inte fattade

Stockholm Horse Week ska genomföras under minst fem års tid och innebär att Sverige får ytterligare ett stort hästevent.

– Vi har tidigare utgått från att tre stora hästevenemang är vad Sverige kan svälja. Men nu är detta beslutat och vi kan bara gilla läget och önska dem lycka till, säger Ulf Rosengren, ordförande i organisationskommittén för Sweden International Horse Show på Friends Arena.

– Jag känner Jan Tops väl och hans tävling gör ett stopp i Stockholm så som den gör i så många städer jorden runt. Den konkurrensen välkomnar vi, säger Jana Wannius, vd för Falsterbo Horse Show.
– Om det däremot visar sig att Svenska Ridsportförbundet går in i evenemanget med sitt namn, personal och marknadsföring, vore det mycket uppseendeväckande. Då ändras förutsättningarna och konkurrensen blir osund, säger Jana Wannius.

Svenska Ridsportförbundet och Stockholm Horse Week diskuterar just nu hur samarbetet ska se ut, och några beslut är ännu inte fattade.

I detalj:

Stockholm Horse Week

• Helgen före midsommar 2019 kommer GCT till Stockholm för första gången.

• Tävlingarna ska ramas in av en hästvecka centralt i Stockholm. Platser som Kungsträdgården och Stockholms Stadion har nämnts i förhandsspekulationerna. I maj kommer besked om hur Stockholm Horse Week ska utformas.

• Arrangemanget ska genomföras årligen i fem år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden