Hästägartips
19 januari 2021 10:40
Ridsportplus

Så ger du hästen isfritt vatten

VinterproblemDet är viktigt att hästar dricker tillräckligt mycket även på vintern, vilket ställer hästägaren inför utmaningen att ordna frostfritt vatten. Ridsport ger några tips om hur du kan erbjuda hästen isfritt vatten.

Så ger du hästen isfritt vatten
Ridsport tipsar om hur du kan erbjuda hästen isfritt vatten under vintern. Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det finns flera sätt att ordna så att vattnet inte fryser, om det så gäller stallet, ligghallen eller rasthagen. Vilken lösning som passar bäst beror bland annat på hur kallt väder man måste förbereda sig för, det enskilda stallets utformning och antalet hästar.

  Även det isolerade stallet kan behöva sådana anordningar, eftersom det blir mycket kallt när hästarna är ute på dagarna.

  Det är mycket bättre att ordna frostfritt vatten än att försöka få varmare inomhustemperatur genom att minska ventilationen när hästarna är inne, stänga alla fönster och andra friskluftsintag. Det försämrar stallmiljön radikalt.

  Om vintern är mycket mild och det sällan är verkligt låga temperaturer flera dagar i följd, kan det räcka med att isolera stallets vattenledningsrör med halm eller fårull och använda isolerade kar utomhus. Men på de flesta platser i landet är det betydligt kallare och då får andra lösningar tas till.

  Img_4888
  Att hålla vattnet isfritt på vintern är inte helt lätt. Foto: Jeanette Flensburg

  Oavsett vilket system du väljer måste du kontrollera om det är något du kan montera själv eller om det kräver elektriker. Vatten, ström och djur kan bli en livsfarlig kombination om inte allt görs rätt; det är inte tillrådligt att själv bygga något som kräver el. Särskilt lurigt är krypström, som hästen kan känna av men som vi inte märker – det kan innebära att den inte vågar dricka. Krypström kan åtgärdas med spänningsutjämnande system.

  Kontrollera för vilken temperatur den frostfria lösningen är ämnad.

  Temperatur

  • Vilken temperatur hästar föredrar på sitt dricksvatten är föremål för viss förvirring. I idéhandboken ”Att bygga för häststall”anges 8-12 grader C som en lämplig temperatur.
  • Den amerikanska forskaren Sue McDonnell har gjort en uppmärksammad studie, där hästar som enbart fick ljummet vatten (19 grader C) drack mer än om de erbjöds enbart iskallt vatten.
  • Men det är inte detsamma som att hästar föredrar ljummet vatten – om de har möjlighet att välja dricker de kallt vatten, menar McDonnell. Förklaringen tros vara en instinkt att kallt, klart källvatten löper minst risk att vara förorenat.

  Bra flöde och djup

  Hästar föredrar en stor vattenyta och rejält vattendjup för att dricka tillräckligt mycket. Flödet i vattenkoppar får inte vara för långsamt, åtta liter per minut passar hästar bäst. Koppen bör vara rejält tilltagen så att hästen kan sänka ner mulen ordentligt.

  Några sätt att hålla vattnet över fryspunkten

  Stallet

  • Värmeslinga (speciell isolering krävs) runt vattenledningsrören.
  • Cirkulationspump som innebär att det alltid cirkulerar vatten i rören och genom vattenkopparna.
  • Undvik att ledningar och vattenkoppar går längs ytterväggen.
  • Varmvatten i ledningarna.
  • Bygg in den del av vattenledningen och kran som går in i stallet i ett isolerat skåp.

  Utan ström:

  • Frostskyddande överdrag. Finns för hink och kar.
  • Vattenautomat med självtömmande ventil, monterad i en brunn på frostfritt djup. Ventil och stigrör töms när hästen har slutat att dricka, därmed finns inget vatten som kan frysa. Det finns även en vattenpost enligt samma princip.
  • Isolerat vattenämbar med boll som håller ytan frostfri. Behövs minst tio djur för att bollen ständigt ska röra sig.

  Med ström:

  • Eluppvärmd vattenkopp med eller utan isolerande termorör. Förutsätter vattenledning på frostfritt djup. Ansluts till transformator.
  • Isolerat vattenkar med eluppvärmning.

  Fakta

  Iskalla Ryttare, hur håller ni isen borta?

  Karstin-lampa
  Kärstin Lampa

  Iskalla Ryttares Förening på Stall Snöflingan i Jukkasjärvi är en av Sveriges mest nordligt belägna klubbar. Hur löser ni vattentillgången på vintern, stallchef Kärstin Lampa?
  – I stallen är det inga problem, där är några plusgrader, och alla rör är av plast så de är lätta att tina om det skulle frysa.
  – Ute har vi olika former av värmekar, en del med el, andra utan. I lösdriften har vi kar med flottör, i hagen där hästarna går in på natten kör vi utan flottör – där kan det hända att det är lite is på morgonen om det har varit minus 40 på natten. Annars håller det sig bra.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24/2019.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Snö, kyla och hästar – hantera vintern som ett proffs (18)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden