Fölbedömningar
17 november 2020 20:03
Ridsportplus

Så gick det för fadershingstarna vid årets fölbedömningar

SWB:s fölbedömningarVilka hingstar hade flest bedömda SWB-föl i år – och vilka kom upp i den högsta medelpoängen för avkommorna? Det kan man utläsa av de resultatlistor som var underlag för Ridsports referat från fölbedömningarna.

Så gick det för fadershingstarna vid årets fölbedömningar
Vivaldon hade högst medelpoäng på bedömda föl av alla hingstar. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Mer än 660 föl har visats under årets fölbedömningar inom SWB. Nu är alla resultat insamlade av SWB, som kommer att publicera statistik och kommentarer i början av december.

I väntan på den fullständiga sammanställningen kan Ridsport ge en förhandstitt, baserad på de resultat som samlades in manuellt inför de artiklar som publicerats här på webben under augusti-september.

Den allra högsta poängen som utdelats under bedömningarna gick till två gångartsföl som båda uppnådde 26,8 poäng (89,4%). Det var Miss Knockout (e Franklin-Acacio, uppf/äg Sara och Lotta Centergran) som visades i Halland, och Moricello II VH (e Morricone-Floricello, uppf/äg Tobias Hansson), som visades i Malmöhus.

Tobias Hansson på Västra Hoby stuteri har också fött upp det högst bedömda hoppfölet, Conthara VH (e Conthargos-Singular La Silla) som fick 26,3 poäng (87,2%). Tvåa bland hoppfölen var Dilexit Charlbury (e Canterbury-Cardento, uppf/äg Sofia Darrell och Emma Hintze), som visades i Mälardalen, med 26 poäng (86,7%).

En lista över alla de högst bedömda fölen har tidigare publicerats på Ridsport.

375 föl kom upp i minst 23,5 poäng (78,3%), vilket var både medelpoängen för samtliga bedömda föl och gränsen för att komma med i resultatlistorna som publicerats på Ridsports webb.

Nio föl fick 20 poäng eller lägre. Den lägsta poängen var 19,3 (64,4%).

Boncoeur
Bon Coeur hade flest bedömda föl 2020. Foto: Jenny Johansson/Lövsta

Flest bedömda föl

Närmare 170 olika fadershingstar fick avkommor bedömda i år. Allra flest hade Bon Coeur, följd av Suarez och Vivaldon. På delad fjärdeplats ligger hopphingstarna Kannatol och Cabachon.

Ett 70-tal hingstar hade bara en deltagande avkomma, ett 30-tal hade två avkommor med på bedömningarna.

Fadershingstar med flest bedömda föl 2020:

Bon Coeur – 29
Suarez – 26
Vivaldon – 24
Kannatol – 21
Cabachon – 21
Kane – 18
Mr Vain GJ – 15
Copycat – 15
Casanova Hästak – 15
Van Vivaldi – 13
Canterbury – 13
Zafferano – 12
Benetton Dream – 11
Giovanni-Bell – 11
Conthargos – 10
Fidelio Ask – 10
Kintaro VDL – 10

Kannatol
Kannatol var, tillsammans med Cabachon, den hopphingst som hade flest bedömda föl. Foto: Yvonne Karlsson

Högsta medelpoängen

Bland fäder med högst medelpoäng för sina avkommor finns både dressyr- och hopphingstar. Allra bäst till ligger dressyrhingsten Vivaldon, vars avkommor hade drygt 25 poäng i medeltal, följd av hopphingsten Chess Cor och dressyrhingsten Blue Hors St Schufro som ligger ungefär en halvpoäng efter.

Fadershingstar med högst medelpoäng för sina avkommor 2020:

Vivaldon – 84,2
Chess Cor – 82,4
BH St Schufro – 82,3
Janeiro Platinum – 81,6
Ironman H – 81,2
Conthargos – 80,7
Springbank II VH – 80,3
Van Vivaldi – 80,1
Farinjo des Mec – 80,0
Crown Z – 79,7

Om man räknar samman gångartspoängen (skritt+trav+galopp) fick 72 av de bedömda fölen totalt 25 poäng eller mer. Högsta totalpoäng var 27, som gick till tre föl: Bellatrix (e Benetton Dream), Eloy F (e Suarez) och Vitellius (e Vivaldon).

Flest avkommor med hög gångartspoäng hade Suarez, Vivaldon och Bon Coeur, som ju också hade många bedömda föl totalt. Janeiro Platinum, med nio bedömda föl, hade fem med minst 25 i total gångartspoäng. Tre av Franklins fyra bedömda föl finns också i denna grupp.

Och så lite kuriosa: Ett drygt hundratal av fölen var inte döpta vid bedömningstillfället, men bland de drygt 500 övriga hade nästan alla olika namn. Det var bara fyra namn som förekom två gånger, ibland med olika pre/suffix: Bellezza, Cavazza, Ferrari och Zorro.

Fotnot:
Observera att dessa resultat samlades in manuellt och därför kan innehålla vissa felaktigheter. Exakta siffror presenteras i SWB:s analys senare i år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden