Ryttar-OS 2024Inför OS i Tokyo 2021 gjordes massor av ändringar i hoppningens OS-format. Mest uppmärksammat var att lagen endast består av tre ryttare och att allas resultat räknas. En annan nyhet inför Tokyo har nu ändrats tillbaka. "Jag tror det är riktigt att göra på det här sättet," säger svenska hopplagets Rolf-Göran Bentsson.
Så har formatet i hoppningens OS ändrats – igen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I Tokyo levererade Sverige nollor på löpande band när lagtävlingen började, och då suckades det lite över att det skulle börjas om från noll i lagfinalen.
I slutänden handlar det om att vi ska gå in och leverera så många felfria rundor som möjligt.
Henrik Ankarcrona.
Efter torsdagens kval till lagtävlingen i Paris, där Sverige slutade på 17 fel, kändes dock det där med att börja om från noll i finalen som en bra idé.
– Vi är med till finalen, och då är det en ny dag, sa svenske förbundskapten Henrik Ankarcrona efter kvalet.
Det är bara på OS lagen börjar om från noll i både lagfinalen och den individuella finalen. I hoppningens klassiska mästerskapsformat som används på EM och VM tas ekipagens fel med hela vägen och det brukar krävas många nollrundor för att ta en medalj. Det nya formatet gör tävlingen mer chansartad – tidigare krävdes en jämn, hög nivå över flera dagar för att vinna, det kunde gå att reparera ett litet misstag, men så är det alltså inte nu.
Inividuella tävlingen först i Tokyo
En annan förändring inför OS i Tokyo var att den individuella tävlingen avgjordes först och lagtävlingen sist. Då hade de lag som inte hade så många ekipage i den individuella tävlingen ekipage med färre rundor i kroppen när det var dags att göra upp om lagmedaljerna. Så blir det inte i Paris där lagfinalen avgörs först. Däremot kan det komma att finnas ekipage i tisdagens individuella final som inte har gjort laghoppningens rundor.
I Paris är den gamla ordningen återställd – lagtävlingen rids före den individuella finalen.
Kapten Ankarcrona funderar dock inte så mycket på det här med olika format.
– Nej, jag försöker att inte lägga energi på det jag inte kan påverka. I Tokyo hade jag ett annorlunda tänk men i slutänden handlar det om att vi ska gå in och leverera så många felfria rundor som möjligt, säger han.
– Nu kommer vi in i tävlingen mer som ett lag med lagtävlingen i fokus, fortsätter han.
– Det blir laget före jaget nu, säger svenska lagets Henrik von Eckermann.
”Blir bra”
Svenska lagets Rolf-Göran Bengtsson uppskattar ändringen med att ha lagtävlingen först.
– Det blir bra så här, jag tror det är riktigt att göra på detta sättet. Det känns så, säger han.
När det gäller att det bland dem som gör upp om de individuella medaljerna kan finnas ekipage som inte har gjort så många rundor konstaterar han att det är som det är.
– Det är svårt att säga hur det påverkar utgången, säger han.
I det klassiska formatet finns det dessutom fyra ekipage i varje lag, och ett av ekipagens resultat får strykas.
Tre lagekipage
På OS ändrades formatet till tre ryttare i varje lag inför Tokyo, och att allas resultat räknas. Det skapade stor debatt, bland annat drev internationella hoppryttarklubben på för att hindra detta och i stället behålla formatet med fyra ekipage och ett strykresultat.
Hoppryttarklubben, med bland annat Henrik von Eckermann, i spetsen menade bland annat att det nya formatet med tre ekipage inte var bra för hästvälfärden, då det skulle skapa större press på ryttarna att genomföra en runda än tidigare.
Olympiske guldmedaljören 2021, Steve Guerdat, menade att det nya formatets problem inte var hästvälfärden, utan att det blev dålig sport. ”Om det går dåligt för lagets första ryttare har de andra absolut ingenting att rida för,” sa han bland annat till Ridsport sommaren efter OS i Tokyo.
Det var internationella olympiska kommittén, IOK, som drev på förändringarna, bland annat i syfte att göra det olympiska formatet enklare att förstå för allmänheten och få in fler nationer i mästerskapet.
Efter Tokyo lämnade flera länder in synpunkter på OS-formatet i Tokyo, men de stora förändringarna med tre ekipage i varje lag och att det börjas om från noll i finalerna kvarstår alltså.
Kapten Ankarcrona om Sveriges 17 fel: ”Hellre i dag än i morgon”
Lagfinalen börjar klockan 14 på fredagen och Sverige är ett av tio lag i finalen. Ridsport kommer att direktrapportera från finalen.
Ridsports rapportering från hoppningens lagkval på torsdagen.
Hela tidsprogrammet och tv-tider från OS i Paris
Här finns Ridsports samlade rapportering om OS i Paris.
Max sänder från tävlingarna (krävs betalabonnemang)
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på