Hoppning
1 augusti 10:31
Ridsportplus

Live från OS i Paris: Sverige klart för final i laghoppningen

OS i ParisSka Sverige göra om guldbragden från Tokyo? Idag startade lagtävlingen i OS i Paris med kvalomgången. Nollor för Rolf och Henrik, men Peder mötte svårigheter. Sverige är dock klara för finalen. I topp har vi Tyskland på noll poäng.
Här kan du läsa Ridsports liverapportering från hela klassen igenom, med kommentarer från de svenska - och andra - ryttarna.

Live från OS i Paris: Sverige klart för final i laghoppningen
Henrik von Eckermann och King Edward visade guldform i torsdagens kval. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    20 lag och 60 ryttare gjorde upp om finalplatserna i dagens kval för lag-OS i hoppning. Sverige ställde upp med två av ryttarna från guldmiraklet i OS i Tokyo – Henrik von Eckermann med King Edward som var felfri genom hela hoppningen i Tokyo och Peder Fredricson som nu rider 18-årige Catch Me Not S. Rolf-Göran Bengtsson, reserv i Tokyo, är nu med inne på banan, här med Zuccero. Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana som ingick i Tokyos guldlag backar nu laget som reserv. Sverige gick ut som nummer 5 i startlistan, Spanien inledde och Belgien startade sist. Sverige blev till sist 8:e lag i finalen med 17 fel. Men i lagfinalen imorgon börjar alla lagen om på noll.

    Banbyggare är Santiago Varela, som även byggde banan i Tokyo – och nu i somras i Falsterbo. Banan hade en maxhöjd på 1,65 och flera ryttare kunde intyga att många hinder kändes rejält stora, även vattnet.

    Peder och Charlie överraskade

    Dagen bjöd på några rejäla överraskningar, inte minst Peder Fredricson och Catch Me Not S utbrytning från muren och nog hade vi räknat med att se Schweiz och kanske även Kanada i final?
    Men till stor del ser den slutliga finaluppställningen ut som väntat.

    10 finalklara lag:

    Tyskland 0
    USA 6
    Storbritannien 8

    Belgien 8
    Nederländerna 8
    Irland 9
    Frankrike 12
    Sverige 17
    Israel 20
    Mexiko
    20

    Liverapportering från lagkvalet i hoppning

    Jérôme Guéry-Quel Homme de Hus
    Jérôme Guéry-Quel Homme de Hus Foto: Kim C Lundin

    Sista ryttare ut är Jérôme Guery för Belgien med Quel Homme de Hus (HOLST hingst f-06 e Quidam de Revel ) som han beskriver som ”sin krigare”. Hingsten har haft en svår skada och långsamt rehabiliterats med sikte på OS. Jérôme lotsar skickligt hingsten genom banan men de river i trekombinationen. Belgien är dock klara för final med endast 8 fel.

    Nummer 59: Kanadas Amy Millar med Truman (SF val f-09 e Mylord Carthago) får hela 16 fel och Kanadas finalplats är borta.

    Edwina Tops-Alexander - Fellow Castlefield
    Edwina Tops-Alexander – Fellow Castlefield Foto: Kim C Lundin

    Nummer 58: Edwina Tops-Alexander, drottningen av Global Champions Tour, tävlar fortfarande för Australien trots att hon bott i Nederländerna i många år. Nu rider hon meriterade Fellow Castlefield (KWPN val f-10 e Je T’Aime Flamenco) och trots en verklig klassrunda blir det 4 fel för ekipaget. Australien slutar på 36 fel.

    Nummer 56: Abdullah Mohd Al Marri, Förenade Arabemiraten, med McGregor (ISH val f-12 e Cardento) får 16 fel och laget slutar på hela 76 fel.

    Nummer 55: Rodrigo Pessoa, Brasilien med Major Tom (BWP val f-13 e Vagabond de la Pomme) får vi inte se i detta lag-OS. Han har strukit sig och laget är eliminerat. Eftersom blod upptäcktes efter ritten på Nimrod de Muze, riden av Brasiliens Pedro Veniss, hade laget ändå kommit sist av alla lag som fullföljde dagens tävling.

    Även Saudiarabiens Ramzy Al Duhami, Saudiarabien, med Untouchable 32 (HANN sto f-13 e Van Helsing) har strukit sig .

    Harrie Smolders-Uricas vd Kattevennen
    Harrie Smolders-Uricas vd Kattevennen. Foto: Kim C Lundin

    Nummer 54: Nederländernas Harrie Smolders med Uricas vd Kattevennen (HOLST hingst f-12 e Uriko) har mycket luft mellan sig och de bitvis mycket stora hindren. Luften tar dock slut i trekombinationen där både b och c faller. Med 8 fel för Harrie har Nederländerna nu, just det, 8 fel som slutresultat.

    Nummer 53: Ska McLain Ward och Ilex (KWPN val f-12 e Baltic VDL) hålla nollan för USA? De amerikanska fansen vrålar högt på läktarna. Det faller dock en bom. Med två tidsfel har USA nu fått 6 fel som blir slutresultatet.

    Nummer 52: Daniel Bluman med Ladriano Z (ZANG val f-08 e Lawito) ger Israel den första felfria rundan och laget står därmed på 20 fel.

    Richard Vogel-United Touch S
    Richard Vogel-United Touch S. Foto: Kim C Lundin

    Nummer 51: Richard Vogel, Tyskland rider United Touch S (WESTF hingst f-12 e Untouched som vi nyligen presenterade i Ridsport och fortsätter det segertåg som de ha haft i år. De är felfria och Tyskland står därmed på fantastiska 0 fel inför finalen.

    Cian O'Connor-Maurice
    Cian O’Connor-Maurice. Foto: Kim C Lundin



    Nummer 49: Irlands Cian O’Connor, som tränat på att bli snabb tillsammans med Sveriges Peter Eriksson, rider Maurice (BWP val f-12 e Thunder vd Zuuthoeve). Snabbheten räcker dock inte idag, det blir ett tidsfel och en rivning. 5 fel och summan 9 för Irland.

    Julien Epaillard - Dubai du Cedre
    Julien Epaillard – Dubai du Cedre. Foto: Kim C Lundin

    Nummer 48: När hemmaekipaget Julien Epaillard, med EM-bronshästen från 2023 Dubai du Cedre (SF sto f-13 e Baloubet du Rouet som han också tog silver med i världscupfinalen i Riyadh i år) gör en felfri runda är hela arenan på väg att lyfta ut i rymden.

    17 fel för Peder Fredricson

    Peder Fredricson - Catch Me Not S
    Peder Fredricson – Catch Me Not S. Foto: Kim C Lundin

    Peder Fredricson och Catch Me Not S (SWB val f-06 e Cardento) går ut sist för det svenska laget med startnummer 45. Peder verkar göra väl generösa svängar, men det har han råd med då Charlies stora galopp äter det mesta. Men 18-åringen gillar inte hinder nummer 11, något som säkert kommer som en överraskning för Peder. Nu blir tiden verkligen ett problem och det kommer till en rivning i trekombinationen som tillsammans med stopp och tidsfel ger totalt 17 fel efter ritten vilket också blir Sveriges slutresultat efter Rolfs och Henriks nollrundor.
    Trots det: Sverige är dock som sämst 9:a och klara för finalen.

    Efteråt säger Peder Fredricson att han tyckte att Charlie kändes i fin form och att han hade en bra känsla i början och att stoppet var allt annat än väntat.
    – Det kom som en överraskning för mig.
    Läs hela intervjun med Peder Fredricson efter ritten.

    Peder Fredricson - Catch Me Not S
    Peder Fredricson – Catch Me Not S. Foto: Kim C Lundin
    Martin Fuchs - Leone Jei
    Martin Fuchs – Leone Jei. Foto: Kim C Lundin

    Nummer 44: Martin Fuchs med Leone Jei (KWPN val f-10 e Baltic VDL har en lång rad mästerskapsmedaljer. Idag blir det 4 fel och Schweiz lag har nu summa 24 fel.

    Det var en besviken Martin Fuchs som mötte pressen efter ritten.
    – Jag kände mig väldigt säker när jag kom in och var motiverad att rida felfritt för att ta laget till final. Leone Jei kändes fantastisk genom banan. Kanske var jag lite för segerviss när jag gick in i kombinationen och fokuserade inte tillräckligt mycket på c-hindret, säger han till Ridsport.

    Nummer 43: Eugenio Garza Perez, Mexiko, med Contago (OS val f-11 e Cornet Obolensky) river en av de rosa, snurrade bommarna som kan vara en optisk synvilla för hästarna. De får också jobba i trekombinationen och river c-hindret. Totalt blir det 12 fel och summa 20 fel för Mexiko.

    Nummer 42: Max Kühner är i blåsväder då han har åtalats för misshandel av häst (barrering), men FEI har fortfarande inte beslutat att göra ett ärende av det. Därför kan han nu tävla för Österrikes lag med högt meriterade Elektric Blue (DSPBRA val f-11 e Eldorado vd Zeshoek). De river tidigt och får bromsa upp lite tvärt i trekombinationen, men det blir inte mer än 4 fel och Österrike slutar på 28 fel.

    Edouardo Alvarez Aznar-Rokfeller de Pleville Bois Margot
    Edouardo Alvarez Aznar-Rokfeller de Pleville Bois Margot. Foto: Kim C Lundin

    13.16. Tredje omgången är igång och snart får vi se Peder på banan. Men först fyra andra ryttare.
    Nummer 41: Edouardo Alvarez Aznar, Spanien, med Rokfeller de Pleville Bois Margot (SF val f-05 e L’Arc de Triomphe-Apache d’Adriers, uppf Valerie Allix, äg Kaliyuga S.L.), äldsta hästen i startfältet med sina 19 år – ett år äldre än Peder Fredricsons veteran Catch Me Not S. Ekipaget får 8 fel och Spanien har totalt 21.

    Nummer 37: Det verkar som om muren har fått ny ond utstrålning när Khaled Almobty, Saudiarabien, med Jaguar King WD (KWPN val f-14 e Zirocco Blue) kommer in. Hästen hoppar stort – över växterna till höger om muren. De får totalt 8 fel.

    Khaled Almobty-Jaguar King WD utbrytning
    Saudiarabiens Khaled Almobty med Jaguar King WD fick problem med muren, där valacken bröt ut … Foto: Kim C Lundin
    Khaled Almobty-Jaguar King WD utbrytning
    Saudiarabiens Khaled Almobty med Jaguar King WD fick problem med muren, där valacken bröt ut … Foto: Kim C Lundin
    Khaled Almobty-Jaguar King WD utbrytning
    … och hoppade elegant över grönsakerna till höger om muren. Foto: Kim C Lundin

    Nummer 36: 23-årige Ali Hamad Al Kirbi, Förenade Arabemiraten får många nerslag med Jarlin de Torres (CDE val f-11 e Jarnac) och får ett stopp på muren. Totalt drar de på sig 28 fel och laget är nog att betrakta som ute ur leken.

    Kim Emmen - Imagine
    Kim Emmen – Imagine. Foto: Kim C Lundin

    Nummer 34: Kim Emmen, Nederländerna, med Imagine (KWPN val f-13 e Cassini Gold) visar att den fina form vi sett från henne hittills i år inte är någon tillfällighet, snygg och felfri ritt.

    Karl Cook - Caracole de la Roque
    Karl Cook – Caracole de la Roque. Foto: Kim C Lundin

    Nummer 33: Ändring i startlistan, Karl Cook, USA, med Caracole de la Roque, går in istället för Kent Farrington och blir en mycket lycklig felfri ryttare.

    Nummer 32: Robin Muhr, Israel, med Galaxy HM (KWPN val f-10 e Quality Time TN) får hela 16 fel och Israel ligger nu på totalt 20 fel.

    Rolf och Zuccero – smoooth as silk

    Rolf-Göran Bengtsson - Zuccero
    Rolf-Göran Bengtsson – Zuccero Foto: Kim C Lundin

    Nummer 25: Så, för Sverige, Rolf-Göran Bengtsson, äntligen på banan i ett OS igen efter reservinsatsen i Tokyo. Silvermedaljören från Hong Kong 2008 rider härlige Zuccero HV (HOLST hingst f-12 e Zirocco Blue). Vi får se en riktig Rolf-runda, smooooth as silk. Glöm tidigare nämnda skolboksrundor, detta var perfektion.

    – Han visade kapacitet, var modig och försiktig. Han lät mig hjälpa honom, säger Rolf. Vi har aldrig hoppat en bana som den här.
    – Vi var dock alla lite överraskade. Det var första dagen, vad ska komma? Banan var mycket teknisk och anspråksfull med stora hinder i en bra mix. Och så lite vändningar, vi fick vända och hämta hinder i flera omgångar.

    Rolf-Göran Bengtsson - Zuccero
    Rolf-Göran Bengtsson – Zuccero Foto: Kim C Lundin

    Nummer 24: Pius Schwizer, Schweiz, med Vancouver de Lanlore (SF hingst f-09 e Toulon) som hjälpte Sverige till guldet i Tokyo när han vägrade ut sig med Penelope Leprevost. Nu blir det 12 fel med Schwizer.

    Nummer 23: Federico Fernandez, Mexiko, med Romeo (SF hingst f-11 e Lando) gör en stark insats men får 4 fel.

    Gerfried Puck - Naxcel V
    Gerfried Puck – Naxcel V. Foto: Kim C Lundin

    Nummer 22: Österrikes Gerfried Puck som brukar lysa upp alla tävlingar med sin ”Elf”-kavaj rider nu i det Österrikiska lagets röda jacka på Naxcel V (BWP hingst f-13 e Balou du Rouet). Han får verkligen rida med hela kroppen mot vattnet och resten av banan har de inte det riktiga flowet. De river b i trekombinationen, totalt blir det 8 fel.

    Nummer 21: Sergio Alvarez Moya, Spanien, rider Puma HS (DWB val f-13 e Untouchable 27), felfri fram till trekombinationen där de kommer in lite fel och river bakre bommen i a.

    En kort paus efter lagens förstaryttare.

    Gilles Thomas - Ermitage Kalone
    Gilles Thomas – Ermitage Kalone. Foto: Kim C Lundin

    Nummer 20: Gilles Thomas, Belgien med snackishingsten Ermitage Kalone (SF hingst f-14 e Catoki) inleder lite försiktigt och man börjar oroa sig en aning för maxtiden. Hingsten sträcker sig stort över trekombinationen och det blir 77.80 sekunder, god marginal till maxtiden 79.

    Nummer 16: Unge Omar Abdul Aziz Al Marzooqi som var fanbärare för Förenade Arabemiraten rider Enjoy de la Mure (SF hingst f-14 e Vigo Cece). Det blir en lite ojämn ritt med några riktigt fina språng, men tre nerslag.

    Pedro Veniss - Nimrod de Muze
    Pedro Veniss – Nimrod de Muze Foto: Kim C Lundin

    Nummer 15: Pedro Veniss, först ut för Brasilien, med Nimrod de Muze (ZANG val f-11 e Nabab de Reve) blir även han felfri. Många nollor så här långt!

    Men kontrollen efter ritt visar blod på hästens flank och ekipaget blir diskat.
    Det brasilianska laget utesluts inte men hamnar sist bland de lag som får alla sina tre ryttare i mål.

    Maikel van der Vleuten - Beuville Z
    Maikel van der Vleuten – Beuville Z. Foto: Kim C Lundin

    Nummer 14: Nederländernas Maikel van der Vleuten rider Beauville Z (ZANG val f-10 e Bustique) som han tog individuellt brons med i Tokyo. Maikel verkar sikta på en ny och kanske ädlare medalj för han rider sagolikt bra idag. Felfritt för Nederländerna så här långt.

    Laura Kraut - Baloutinue
    Laura Kraut – Baloutinue. Foto: Kim C Lundin

    Nummer 13: Amerikanska Laura Kraut var med i silverlaget i Tokyo med Baloutinue (HANN val f-10 e Balou du Rouet). Rutinerade Laura gör en väl avvägd runda – och felfri.

    Nummer 12: Först ut i Israels lag, där alla ryttare mer eller mindre bor och tävlar i USA, Ashlee Bond med Donatello 141 (WESTF val f-11 e Diarado) – som tävlar för Israel då hennes pappa är född där. Det viftas med både israeliska och amerikanska flaggor på läktarna. Det blir 4 fel för Ashlee.

    Gbrkukuk5
    Foto: Kim C Lundin



    Nummer 11: Tysklands lag är till två tredjedelar team Beerbaum/Riesenbeck då både Christian Kukuk och Philipp Weishaupt är anställda hos Ludger. Kukuk rider 14-åriga Checker 47 (WESTF val f-10 e Comem Il Faut), som han vann LGCT Grand Prix med i Madrid i år. Det blir ännu en skolboksritt och felfritt.

    Gbrmaher4
    Foto: Kim C Lundin

    Nummer 10: Den svenska publiken hade säkert sett fram emot att se regerande olympiska guldmedaljören Ben Maher, Storbritannien, rida SWB-hästen Point Break från Äppelvikens ridskola i Bromma. Den ströks dock då den inte var fräschoch Ben har tagit in reservhästen Dallas Vega Batilly (SF sto f-13 e Cap Kennedy. Det blir en fantastiskt rytmiskt och elegant ritt, rena skolexemplet och – noll fel.

    Nummer 9: Irlands Shane Sweetnam med James Kann Cruz (SH val f-13 e Kannan) får 4 fel.

    Nummer 7: Arenan dånar när Simon Delestre, kommer in, först ut för Frankrikes lag, där man igår förlorade Kevin Staut och 15-årige Viking d’la Rousserie som inte gick igenom veterinärbesiktningen. Simon rider I Amelusina R 51 (KWPN hingst f-10 e Dexter R).

    Nummer 6: Adam Grzegorzewski, Polen, med Issem (KWPN val f-13 e Quality Time TN) verkar inte riktigt redo för uppgiften och många bommar faller.

    Nummer 6: Taizo Sugitano, Japan, med Quincy 194 (HANN val f-11 e FRH Quad) börjar bra med river hela trekombinationen – som ju visat sig vara en utmaning för många – alla tre hinder.

    Henrik felfri – men King Edward vill inte ha skor

    Henrik von Eckermann - King Edward.
    Henrik von Eckermann – King Edward. Foto: Kim C Lundin



    Så är det dags för nummer 5: Henrik von Eckermann med King Edward (BWP val f-10 e Edward 28), nu med limmade skor. Ögonen i bakhovarna jobbar och King E kickar sig igenom varje utmaning. De är felfria.
    På slutet av banan flög en av King Edwards skor av.
    – Han gav svaret att han inte vill ha skor, nu blir det barfota igen, säger Henrik von Eckermann när Ridsport möter honom efter ritten.

    Nummer 4: Steve Guerdat, Schweiz, guldmedaljör från London 2012 med Dynamix de Belheme (SF sto f-13 e Snaike de Blondel) är lika populär här som i Sverige. De touchar första bommen och Dynamix får inte riktigt upp frambenen över alla hinder och de river nummer 10. Även b i trekombinationen faller idag och det blir 8 fel.

    Nummer 3: Carlos Hank Guerrero, Mexiko, med Porthos Maestro WH Z (ZANG val f-14 e Picasso Z) är OS-debutant. De är felfria fram till trekombinationen som blir för kämpig, där faller b och det blir 4 fel.

    Nummer 2: Österrikes Katharina Romberg med Colestus Cambridge (WESTF val f-15 e Colestus) Hon får göra några skarpa upptagningar och de ser inte ut att ha det riktigt mjuka flytet. De river totalt tre, bland annat a i trekombinationen.

    11.00 Nummer 1: Första startande är Ismael Garcia Roque, Spanien, med Tirano (CDE val f-13 e Chacco-Blue).
 Det blir en rivning och ett tidsfel för ekipaget.

    Startlista för lagkvalet

    Start- och resultatlistor

    Här finns Ridsports samlade rapportering om OS i Paris.

    Hela tidsprogrammet för ridsporten i Paris.

    Max sänder från tävlingarna (krävs betalabonnemang)

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym