Hoppning
21 juni 15:59
Ridsportplus

Svenska superlaget tvåa och klart för final i League of Nations

InternationelltFrankrike glänste när sista omgången innan finalen av League of Nations reds i Rotterdam på midsommarafton. Men det svenska superlaget gav fransmännen en match och slutade tvåa.

Svenska superlaget tvåa och klart för final i League of Nations
Henrik von Eckermann och KIng Edward fixade en felfri start för Sverige. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Den nya upplagan av hoppningens högsta serie är framme vid dagen då de tio deltagande nationerna ska bli åtta finallag.

  Det svenska laget bestod av Henrik von Eckermann/King EdwardPeder Fredricson/Catch Me Not SMalin Baryard-Johnsson/H&M Indiana och Rolf-Göran Bengtsson/Zuccero HV – och kanske var det ett tänkt OS-lag som förbundskapten Henrik Ankarcrona ville testa.

  Det svenska superlaget levererade och nådde nästan hela vägen till seger. Det blev en andraplats med Frankrike före sig. Det blev också en andraplats totalt i serien och därmed också en plats i finalen i Barcelona i höst.

  Sverige hade startnummer 5 av de tio lagen och klassen inleddes med en 1,60-runda med start 16.00, där samtliga fyra lagryttare rider – de tre bästa resultaten räknas. Tre lagekipage rider sedan andra rundan, som startar 19.00, där alla fel räknas.

  Rotterdam bjöd inte på några bra väderförhållanden, det både regnade och blåste i den nederländska staden.

  Kcl55131.jpg
  Det var – som alltid – en mycket koncentrerad Peder Fredricson som gick den tolv hinder och 15 språng långa banan. Foto: Kim C Lundin Foto: Kim C Lundin
  Kcl55171.jpg
  Världsettan Henrik von Eckermann hade lite att klura på innan start. Foto: Kim C Lundin

  Nedan kan du se Ridsports direktrapportering från klassen i omvänd ordning, alltså med den senaste uppdateringen överst i texten.

  Kcl84841.jpg
  Julien Epaillard var sist i det alltigenom nollande franska laget tillsammans med Donatello d’Auge. Foto: Kim C Lundin
  Kcl85511.jpg
  Peder Fredricson och Catch Me Not S dubbelnollade. Här gör de sin andra runda. Foto: Kim C Lundin

  Uppdatering 20.09. När Peder Fredricson och Catch Me Not S kom in var det lite klonkande i bommarna till en början, bland annat nummer 2, trippelbarren. Men det rutinerade och samspelta ekipaget höll sin rytm och sin plan. Det blev en andra felfri runda. Sverige slutar som snabbaste laget på 4 fel och blir tvåa.

  Uppdatering 20.06. När Frankrikes världsfyra Julien Epaillard red in på Donatello d’Auge skulle en felfri runda säkra segern redan innan Sveriges sista ryttare gjort sitt. Fransmannen red på sitt lätta, liksom flytande sätt och gjorde inga misstag. Frankrike slutar på 0 fel och vinner.
  – Jag sa till dem allihop i morse att antingen åker ni till Paris eller inte, säger fransmännens förbundskapten Henk Noren till FEI-tv efter segern.

  Satte press

  Uppdatering 20.03. Storbritanniens Harry Charles satte ordentlig press på de som kommer efter genom att nolla för andra gången. Storbritannien slutar på 4 fel.

  Uppdatering 20.00. Brasiliens Luciana Diniz och ponnycharmiga Vertigo du Desert var så nära att nollla efter en runda där de kämpat fint tillsammans, men det blev ett nedslag på den sista kombinationen och Brasilien slutade på 8 fel.

  Uppdatering 19.57. Hemmanationens Harrie Smolders visade att det inte är någon tillfällighet att han har varit världsetta när han lotsade atletiska Uricas v/d Kattevennen felfritt runt banan. Nederländerna slutar på 9 fel.

  Uppdatering 19.54. Belgiens unga Gilles Thomas och 10-årige Ermitage Kalone såg ut som de gamla rävarna i sporten när de säkert satte sin andra nolla. Hästen visade förmåga att länga och korta sig, inte minst i trekombinationen. Belgien slutar på 5 fel.

  Uppdatering 19.48. Schweiz summerar sitt totala resultat som blir 12 fel.

  Kcl811421.jpg
  Det blev 4+4 fel för Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana. Foto: Kim C Lundin

  Uppdatering 19.45. Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana hade samma starka tryck i hoppningen som alltid. Men det blev ett ganska grovt nedslag när stoet inte riktigt hann upp med framhovarna på en oxer mitt i banan, på samma sätt som i första rundan fast på ett annat hinder alltså. Det blev 4 fel i protokollet för Sverige. När två ekipage i varje lag gjort sin andra runda är det bara Frankrike som kan sluta på 0 fel totalt. Sverige, Brasilien, Belgien och Storbritannien kan som bäst sluta på 4 fel.

  Kcl77161.jpg
  Henrik von Eckermann och King Edward tillhör dem som dubbelnollade i nationshoppningen. Foto: Kim C Lundin
  Kcl77471.jpg
  Henrik von Eckermann och King Edward i andra rundan. Foto: Kim C Lundin

  Darr på ribban

  Uppdatering 19.23. Henrik von Eckermann och King Edward hade några darr på ribban under andra rundan och valacken var lite ojämn i sin bakbensteknik. Men det blev ännu en nolla av världsekipaget. Efter att första ekipaget i varje lag hade gjort sin andra runda har Sverige, Storbritannien och Frankrike fortfarande chans att sluta på 0 fel efter två rundor.

  Uppdatering 19.20. Fransmännen, som har ett OS på hemmaplan som väntar, fortsatte att visa framhovarna. Simon Delestre och kämpen I Amelusina R gjorde allt rätt och satt ytterligare en nolla.

  Uppdatering 19.18. Ben Maher gör en riktig klassrunda med Point Break och nollar för sitt Stortbritannien.

  Kcl76371.jpg
  Ben Maher och Point Break visade klass och partnerskap. Foto: Kim C Lundin
  Kcl74081.jpg
  Pius Schwizer/Vancouver de Lanlore gav Schweiz en bra start på andra rundan där lagen har tre ekipage och allas resultat räknas. Foto: Kim C Lundin Foto: Kim C Lundin
  Kcl75051.jpg
  Maikel van der Vleuten Beauville Z N.O.P, Nederländerna, får med sig muren i andra rundan. Foto: Kim C Lundin

  Uppdatering 19.13. Publiken brast ut i ett gemensamt ”noo” när hemmaryttaren Maikel van der Vleuten fick med sig delar av översta delen av muren efter att inte riktigt ha fått sin häst i balans i anridningen.

  Uppdatering 19.10. Schweiz startade andra rundan starkt med en felfri runda av
  Pius Schwizer/Vancouver de Lanlore som därmed blev dubbelnollor i klassen.

  Uppdatering 19.00. I andra rundan är startordningen omvänd, alltså Sverige som ledande lag sist av de åtta lagen som återstår. Tre ekipage startar i varje team och samtligas resultat räknas. För Sveriges del innebär det att Rolf-Göran Bengtsson har strukits. Banan är densamma som i första rundan.

  Startlista, andra rundan
  Liveresultat, andra rundan

  Uppdatering 17.55. Frankrike imponerar med fyra nollor i första rundan, Storbritannien, Brasilien och Sverige och har tre nollor. Den andra rundan börjar klockan 19.00.

  Kcl71711.jpg
  Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero satte den tredje svenska nollan. Foto: Kim C Lundin

  Uppdatering 17.45. Rolf-Göran BengtssonZuccero HV (HOLST hingst f -12 Zirocco Blu VDL-Caretino, uppf Hanno Koehncke, äg Rolf-Göran Bengtsson, Holsteiner Verband Hengsthaltungs Gmbh) visade stark och stålande hoppning. Det såg ut att ha kunnit blivit ett tramp på röda remsan efter vattnet, men en närmare koll på filmen visade att hoven var på någorlunda gott avstånd från remsan, däremot trampades kotan ner ganska ordentligt i landningen och kan ha touchat remsan.

  Uppdatering 17.43. Belgien fick sin andra nolla efter att ha haft två ekipage med tidsfel. Det var Gilles Thomas/Ermitage Kalone som fixade nollan liksom tidigare
  Pieter Devos/Casual DV Z.

  Uppdatering 17.25. USA är verkligen tillbaka i tävlingen igen när Jessica Springsteen satte en stensäker nolla tillsammans med Don Juan van de Donkhoeve. Två nollor efter tre ritter för USA.

  Kcl66521.jpg
  Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana var felfria fram till näst sista hndret. Foto: Kim C Lundin
  Kcl66191.jpg
  Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana. Foto: Kim C Lundin
  Kcl66081.jpg
  Förbundskapten Henrik Ankarcrona och Henrik von Eckermann följer Malin Baryard Johnsson ritt. Foto: Kim C Lundin

  Uppdatering 17.18. Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana (BWP sto f-08 e Kashmir van Schuttershof-Animo’s Hallo, uppf uppf W. Vanderlinden, Christophe van Turtelboom, Chloé Ruys, äg Stuteri Arch) bjöd på kraftfulla språng där det på det 16-åriga stoets karaktäristiska vis smällde till i marken vid varje språng. Det rutinerade ekipaget såg ut att vara hemma med nollan, men det blev ett nedslag med ett framben på vägen upp mot 11B. 4 fel för Sverige alltså.

  Uppdatering 17.02. Trots den utmanande banan har det starka startfältet klarat svårigheterna bra över lag. När två ekipage i varje lag gjort sitt har Nederländerna, Frankrike, Brasilien, och Sverige två nollor i protokollet, medan Irland, Schweiz, USA, Storbritannien och Tyskland har varsin nolla. Det är alltså många lag som kan sluta på 0 fel i första rundan.

  Kcl61351.jpg
  Peder Fredricson och Catch Me Not S gjorde precis allt rätt. Foto: Kim C Lundin
  Kcl61261.jpg
  Peder Fredricson och Catch Me Not S. Foto: Kim C Lundin

  Uppdatering 16.42. Peder Fredricson och Catch Me Not S (SWB val f -06 e Cardento-Ramiro’s Son, uppf  Krister Svedberg, äg Ebba Berglöf) såg ut att ha konserverat formen sedan de kom trea i världscupfinalen i april. Rundan var väl avvägd och rytmisk och häst och ryttare visade återigen prov på fint samspel.

  Många felfria

  Uppdatering 16.32. När första ekipaget i varje lag hade gjort sitt har Storbritannien, Frankrike, Sverige, Nederländerna, Brasilien, Schweiz och Tyskland redan fixat ett varsin felfri runda.

  Uppdatering 16.20. Den femstjärniga 1,60-banan visade sig ha en tid som inte var helt enkel att hålla för den som vill lägga en ett extra galoppsprång här och där. Redan som nummer 2 kom en väl tilltagen trippelbarr där hästarna fick sträcka ut.

  Trekombinationen kommer som nummer 7 med oxer-räcke-oxer ur en vänstersväng med två galoppsprång mellan A och B och ett mellan B och C. Direkt efter, ur vänstersväng kommer vattengraven.

  Den sista linjen bestod av räcke, fem galoppsprång, tvåkombination med räcke-oxer och sedan en högersväng till en oxer som sista hinder.

  Svenska kungarna nollade

  Uppdatering 16.15. Henrik von Eckermann och King Edward (BWP val 14 år e Edward 28-Feo, uppf  Wim Impens, äg Dufour Stables Ag, Henrik von Eckermann) har inte tävlat några större klasser sedan de vann världscupfinalen i april. Fuxvalacken var högt över de första hindren och såg ut att gilla att få lite att bita i. Det kom lite stänande genom trekombinationen men ekipaget var inte i närheten av att riva. Det blev felfritt och en drömstart för Sverige.

  – Han kändes riktigt bra. Det var en trevlig bana att rida. Det är många bra ekipage här i dag så det kommer nog att bli tufft. Men vi har ett bra lag och vi vill vara överst på pallen, sa Henrik von Eckermann till FEI-tv efter sin ritt.

  Uppdatering 16.12. Hemmaekipaget Maikel van der Vleuten och spänstige Beauville Z N.O.P hade bra tryck i sprången och ryttaren fick som alltid kämpa med att hålla sin häst rak över hindren då hästen ofta drar lite till vänster. Men allt satt som det skulle och det blev felfritt.

  Kcl55681.jpg
  Ben Maher och Point Break satte en nolla för Storbritannien. Foto: Kim C Lundin

  Uppdatering 16.10. Det är ett starkt startfält i med idel världsstjärnor som radas upp. Storbritanniens regerande individuelle OS-mästare Ben Maher var först ut och satte en säker nolla tillsammans med Point Break, precis som Frankrikes
  Julien Epaillard/Donatello d’Auge.

  Liveresultat
  Arrangörens hemsida
  Startlistor och resultat
  Aktuell ställning League of Nations
  FEI-TV/ClipMyHorse sänder live
  Mer om League of Nations

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden