Sverige
18 oktober 2019 16:34
Ridsportplus

”Sadlar kanske ska ha en servicebok precis som bilar”

Omtvistat ämneAtt sälja och köpa sadel är ingen enkel affär. I helgen samlas sadelutprovare och sadelbutiksägare för att diskutera sadelprovningar och vad som händer när köparen vill reklamera en utprovad sadel.
– Tanken är att reda ut hur vi egentligen ska jobba, säger Bengt Källquist, vd för Källquist Equestrian, som är initiativtagare till sadeleventet.

”Sadlar kanske ska ha en servicebok precis som bilar”
Bengt Källquist säljer cirka 1 500 sadlar om året. Här är han med leverantören Siddhant Kapoor. Foto: Linda Modin Klemner

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästarna har blivit mycket sportigare i modellen, ryttarna har blivit mer kräsna i valet av sadel, folk går snabbkurser i sadelinpassning och sadelutprovare hamnar inte sällan i blåsväder.

Dessutom kryllar det av förståsigpåare som gör sadelbranschen till en komplicerad affär. Det konstaterar Bengt Källquist som driver ridsportföretaget Källquist Equestrian, som bland annat utvecklar sadlar under de egna varumärkena Lippo och Knights.

I helgen har han bjudit in sadelbutiksägare och sadelutprovare från hela landet till ett sadelevent med sadelprovarclinic i halländska Älvsered för att bringa reda i sadeldjungeln.
– Det är krävande att sälja sadlar – och när folk blir missnöjda är de snabba att skriva på Facebook att man är en ”skitfirma”, säger Bengt Källquist.

– Tanken är att vi ska diskutera oss fram till hur vi ska hantera saker och ting, och vad som är rimligt när man säljer och köper en sadel. Ska man exempelvis bjuda på sadelprovningen om kunden köper en sadel? Eller ska man faktiskt ta betalt för det jobb man gör? Alla tänker inte heller på att kunden har 14 dagars returrätt när en sadelutprovare kommer ut och provar ut en sadel.

Tufft jobb

Andrea Waller, sadelutprovare med lång erfarenhet av sadelprovningar, kommer att hålla i sadelprovarclinicen med både dressyr- och hopphästar. Hon håller med Bengt Källquist om att sadelbranschen är både snårig och krävande.

– Det finns så otroligt mycket Google-experter samtidigt som det läggs för mycket fokus på ryttarens preferenser – det är ju hästen som ska göra jobbet under sadeln. Problemet ligger i att vi har tappat vår grundridning, det ska gå fort och det ska presteras och går det inte bra så byter man häst.

Det är lättare att säga att det är fel på sadeln än att man snedbelastar sin häst i ridningen.

Andreawaller
Andrea Waller ser ungefär 800 unika ekipage varje år i jobbet som sadelutprovare.

– Dessutom blir vi sadelinpassare ganska ofta uthängda när det inte fungerar – det är lättare att säga att det är fel på sadeln än att man snedbelastar sin häst i ridningen. Vi får även kämpa ganska hårt mot veterinärer som säger till folk att byta sadel. Det är ett fruktansvärt tufft jobb och här får vi tillfälle att stärka varandra, säger Andrea Waller om sadeleventet.

Hästägaren har också ett ansvar

Något som många också glömmer vid sadelköp är behovet av efterkontroll.
– Om jag går upp 20 kilo kan jag ju inte ha mina gamla jeans, det är samma här, det är viktigt att göra återbesök och se om hästen har ändrat sig, eller om det är något annat som behöver justeras. Här har hästägaren också ett stort ansvar att lyssna in hästen, säger Bengt Källquist.

– Sadlar kanske ska ha en servicebok precis som bilar, där sadelutprovaren kan sätta sin stämpel på att det ser bra ut och att det är ny kontroll igen om ett halvår. Det är sådana saker vi ska diskutera i helgen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden