Sverige
30 mars 19:29
Ridsportplus

Sålde över 100 importhästar – hade tillstånd för fyra

FörvaltningsrättenTvå hästföretagare i södra Sverige förlorar sitt tillstånd. Orsaken är att företagarna annonserat ut över 100 importhästar de senaste två åren, trots att tillståndet gällde försäljning av max fyra hästar om året.

Sålde över 100 importhästar – hade tillstånd för fyra
Hästhållarna hade sålt betydligt fler än de fyra hästar de hade tillstånd till. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De två hästföretagarna hade ett gemensamt tillstånd för hästhållning. Enligt tillståndet fick 16 hästar äldre än 24 månader finnas på anläggningen, och maximalt fyra hästar per år säljas. Men vid en kontroll som länsstyrelsen gjorde i höstas kom det fram att ett stort antal av de 18 vuxna hästarna som fanns på gården hade importerats från bland annat Irland.

Länsstyrelsen fick också svävande svar på frågor till hästhållaren om hur många av hästarna som var hennes privata, och hur många som var till försäljning.

Annonserat ut minst 140 hästar

Enligt länsstyrelsens dokumentation har i vart fall 100 hästar annonserats ut under 2021 och 40 under 2022 från hästhållarna, en man och en kvinna. Kvinnan har hävdat att hästarna har sålts vid mannens enskilda firma och att hon inte varit delaktig i detta, men eftersom deras djurhållning är gemensam dras tillståndet in för dem båda.

Länsstyrelsen har inget i sak att klaga på när det gäller djurhållningen, men slår fast att en omfattande import och försäljning av hästar kräver andra förutsättningar.
”Om frågan om tillstånd för försäljning av importhästar prövas tittar man inte bara på den personliga lämpligheten utan även om anläggningen är lämplig som importstall. Detta kräver ett annat smittskyddstänk”, skriver länsstyrelsen.

Kvinnan som stod för tillståndet har överklagat länsstyrelsens beslut att dra in tillståndet, men förvaltningsrätten håller med länsstyrelsen om att det var riktigt att dra in tillståndet.

Risken för smittor tungt vägande skäl

”Omfattningen av den handel som hästhållarna bedrivit innebär en allvarlig överträdelse av gällande tillstånd för djurhållning. Att helt återkalla tillståndet är visserligen en mycket ingripande åtgärd och en bedömning måste göras av om detta är proportionerligt i förhållande till den överträdelse som skett. Förvaltningsrätten anser att det inte är oproportionerligt att återkalla tillståndet. Förvaltningsrätten beaktar här särskilt omfattningen av handeln samt vad länsstyrelsen anfört om de särskilda krav på smitthantering som ställs vid import av djur. Länsstyrelsen har således som utgångspunkt haft fog för sitt beslut” skriver förvaltningsrätten i sitt beslut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden