Sverige
16 maj 2023 09:13

Sålde skadade hästar som ridhästar – köpare varnar

Oseriös hästhandlareEn ung kvinna från Sundsvall misstänks ha tagit in slakthästar från utlandet och sålt dem som ridhästar i Sverige. Nu varnar köpare från hela landet för hästförmedlaren. SVT Nyheter Västernorrland har granskat hästförmedlaren – se tv-inslagen här.

Sålde skadade hästar som ridhästar – köpare varnar
"Det där är något som de hittar på för jag är ung och det är enkelt att skylla på mig", säger den 20-åriga kvinnan till SVT. Foto: Istock

Turerna är många kring den unga kvinna från Sundsvall som sägs ha förmedlat skadade importerade hästar som ridhästar till köpare runt om i Sverige. Länsstyrelsen kom henne på spåren när stallet hon hade sina hästar i drabbades av kvarka. Under första halvåret 2022 hade kvinnan 130 annonser på Hästnet, men hon säger sig varken äga eller sälja några hästar. Detta enligt länsstyrelsen som nu utreder kvinnan och hennes affärer.

SVT Nyheter Västernorrland har granskat hästförmedlaren och även varit i kontakt med köpare där kvinnans namn står på köpeavtalet.
– När vi skulle hoppa upp på honom så märkte vi ganska snabbt att det var någonting som inte stämde. Han hade liksom panik i blicken, säger Annelie Bohlin till SVT. 

Annonserade efter hästar med dåliga plåtar

Hon köpte vad hon trodde var en tävlingshäst av hästförmedlaren, men det visade sig snart att hästen inte var frisk. ”Kissing spine, facettledsartopi och benfragment på två kotor i nacken” löd veterinärens utlåtande.
– Han var ju egentligen en slakthäst kan man säga, säger Annelie Bohlin till SVT.

Efter lite research på nätet såg hon att kvinnan annonserade efter hästar med dåliga röntgenplåtar och defekter som kissing spines på utländska sidor.

För SVT Nyheter Västernorrland medger kvinnan till slut att hon de facto har förmedlat hästar från flera länder, dock utan att ha sett dem själv.
– Litauen, Holland, Tyskland, Belgien. De kommer från hela Europa, säger hon till SVT.

Kvinnan säger också att köparen har ett eget ansvar att undersöka hästen vid köp.
– Du som köpare har undersökningsplikt enligt lag, säger hon.

Köpare från olika delar av Sverige varnar nu för kvinnan på sociala medier.

Se inslagen från SVT Nyheter Västernorrland här:

Köpare varnar för oseriös hästförmedlare från Sundsvall – nu utreds hon
Anna köpte en okomplicerad valack – fick hem ett problematiskt sto
Annelie köpte skadad häst av hästförmedlaren från Sundsvall: ”Han var en slakthäst”
Hästförmedlaren från Sundsvall: ”Jag har inte sålt några hästar”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden