Avelsnyheter
22 oktober 08:27
Ridsportplus

Sally Wittvången om att vara yngst på unghäst-VM

FälttävlanBara 19 år gammal och dubbelnolla i UVM-terrängen på en egenutbildad häst. Sally Wittvången fick en del uppmärksamhet i Le Lion d’Angers. "Att jag var yngst var ingenting jag tänkte på. Jag var där för att tävla och göra det så bra som möjligt precis som alla andra," säger fälttävlansryttaren.

Sally Wittvången om att vara yngst på unghäst-VM
Sally Wittvången och hennes egen Lady Roller på tävlingsplatsen i Frankrike. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vid sidan av bronset som Anna Freskgård och Clawfinger (SWB val f -18 e I’m Special de Muze-Click and Cash, uppf Emelie Andersson & Olivia Lindberg, äg Great Gaits AB) tog i 6-årsklassen på unghäst-VM fanns flera andra fina svenska prestationer.

    Hon har haft det där lilla extra hela tiden. Det är så roligt att ha gjort hela jobbet själv med henne.

    Sally Wittvången och hennes egen Lady Roller (ISH sto f -18 e Campaign Swing-High Roller, uppf Karl Kavanagh) stod för en av dem genom att bli 14:e ekipage i klassen för 6-åringar.

    Men den mesta uppmärksamheten kom kanske till henne för att hon var mästerskapets yngsta ryttare med sina 19 år.
    – Jag hade inte tänkt så mycket på det själv, men direkt när jag kom ut från dressyren kom det fram en fransk journalist och ville intervjua mig om just det, säger fälttävlansryttaren.

    ”Fantastisk upplevelse”

    Ridsport når henne på väg från UVM som traditionsenligt har ridits i franska Le Lion d’Angers. Första dagsetappen är snart avklarad och övernattning väntar i Belgien. Hon och UVM-ryttaren Jenny Glebenius håller varandra sällskap i en liten minikaravan. Totalt fanns sju svenska ekipage på plats.
    – Det har varit en helt fantastisk upplevelse och det hade stor betydelse att så många svenskar var på plats. Det har varit så fin gemenskap och alla har hejat och hjälpt varandra, säger Sally Wittvången.

    Började med hoppning

    Hon bor på gård med familjen utanför Örebro och var från början hoppryttare som har ridit upp till och med medelsvår A på ponny och 1,35 på häst. Men hon fick smak på fälttävlan redan under ponnytiden och red ponny-EM 2021 med sin Loughlan Lad innan han såldes. Efter försäljningen hade hon uppehåll från fälttävlan i ett år.
    – Men jag saknade fälttävlan väldigt mycket. Det är något med alla tre grenar och adrenalinkicken i terrängen. Nu blir jag kvar i fälttävlan, säger hon.

    Sally2
    Sally Wittvången och Lady Roller vid besiktningen på unghäst-VM. Foto: Privat

    Jakten på en fälttävlanshäst påbörjades och irlandsfödda Lady Roller köptes som 4-åring.
    – Då var hon väldigt grön och jag tänkte inte direkt att jag skulle vara där jag är nu två år senare, säger Sally Wittvången.
    – Men det fanns något speciellt i henne, hon vill alltid göra rätt, hon har haft det där lilla extra hela tiden. Det är så roligt att ha gjort hela jobbet själv med henne. Samtidigt är hon en liten diva som gärna vill ha det på sitt sätt. Hon gillar inte alltid att bli borstad och vill gärna vara i fred när hon äter.

    På unghäst-VM började ekipaget med 31,8 straff och en 17:e plats efter dressyren. Efter en stark terräng med två nollor i protokollet klättrade de upp till sjunde plats inför hoppningen men där blev det några nedslag och alltså en 14:e plats till slut.
    – Det har alltid varit en dröm att rida UVM och jag satte som mål att vara topp-15 med min häst – och det var jag nu. Det känns så kul.

    ”Var där för att tävla”

    – Att jag var yngst var ingenting jag tänkte på. Jag var där för att tävla och göra det så bra som möjligt precis som alla andra.

    Fakta

    Svenska UVM-guldmedaljörer i fälttävlan

    2006. Niklas Lindbäck/Mister Pooh (SWB val f -00 e Majim G-Tammerfors xx, uppf uppf Stall Pooh) guld i 6-årsklassen. Ekipaget representerade sedan Sverige på många mästerskap och tog bland annat ett EM-silver i lag.

    2008. Malin Petersen/Versatels Walter von der Vogelweide (HANN val f -01 e Waldstar xx-Landclassig, uppf E Groeneveld) guld i 7-årsklassen. Hästen såldes till Italien och tävlade en del internationellt några år.

    2010. Sara Algotsson Ostholt/Reality (HANN sto f -04 e Rabino-Prince Thatch xx, uppf H Bruening) guld i 6-årsklassen. Ekipaget tog sedan två EM-silver i lag för Sverige och ingick i svenska OS-laget 2016.

    Expandera

    Hon tog studenten i våras och ägnar sig nu åt hästar på heltid. Förutom Lady Roller har hon tre yngre hästar, inackoderingar hemma på gården och rider en del hästar åt andra. Om hon själv får bestämma blir det hästar fullt ut i framtiden. När det gäller den närmaste framtiden väntar vila för Lady Roller innan träningen för nästa säsong börjar.
    – Jag vill komma till UVM nästa år också. Det var som en dröm att vara där, så välordnat och så fin tävlingsplats.

    Mycket inspiration

    – Det har också varit så inspirerande att se alla andra ekipage, jag har fått med så mycket inspiration hem. Det är verkligen något jag vill råda andra till – att åka ut och titta på lite större tävlingar. Och att tro på sina drömmar.

    UVM för 6-åringar går i lång tvåstjärnig klass och för 7-åringar i långt trestjärnig klass.

    Resultat, UVM för 6-åringar

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden