Fälttävlan
18 september 16:47
Ridsportplus

Jenny får hjälp att ta sig till unghäst-VM: ”Är ofta pengar som avgör”

UVM-debutJenny Glebenius, ridlärare och beridare, har blivit uttagen till unghäst-VM i fälttävlan med sjuåriga hästen Canela, som ryttaren själv utbildat. Men det är inte gratis att åka på mästerskap och ryttaren var inte säker på att hon skulle ha råd att åka. Nu sluter ridsport-Sverige upp för att hjälpa Jenny ekonomiskt. 
– Det känns fantastiskt att vi antagligen kommer kunna uppfylla den här drömmen, säger hon. 

Jenny får hjälp att ta sig till unghäst-VM: ”Är ofta pengar som avgör”
Jenny Glebenius och hennes egen Canela vann Breeders för fyraåriga fälttävlanshästar år 2021. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Jenny Glebenius, 26 år, jobbar på ridskola till vardags. 

    – Även om jag har sju år av studier bakom mig, med både beridarutbildning, unghästutbildning och ridlärare level två, så tycker jag att det är roligast att jobba på ridskola utan press att alltid behöva jaga resultat. Till ridskolan kommer alla som tycker att hästar är det roligaste som finns. Jag brinner verkligen för hästar och håller på med det för att jag älskar det, säger Jenny. 

    Även hennes mamma har jobbat på ridskola och Jenny började rida när hon var fyra år. Sedan växte ett intresse för tävling. 

    – Det jag älskar med att tävla är att försöka göra sitt allra bästa tillsammans med ens egen häst, inte att jämföra sig med andra. Det är kul att se hur bra man själv kan vara och vad man själv kan skapa och försöka förbättra sig själv. 

    ”Så himla snäll”

    Det var i samband med hennes studier till beridare på Flyinge som hon köpte stoet Canela (SWB sto f 2017 e Comfortuna VDL-Roven xx, uppf Märit Hagberg) då tre och ett halvt år. 

    – Jag kände att jag ville ha en egen unghäst där jag skulle kunna ta tillvara på allt vi fick lära oss under utbildningen. Jag och min mamma hittade henne på en annons på nätet och körde upp till Dalarna för att provrida. Jag blev kär direkt, dels i hennes stam, exteriör och såklart att hon var så himla snäll.

    Hyllar vännen som omkom

    Att det blev just fälttävlan för ekipaget var egentligen inte planerat från början. Hästen hade fått höga poäng i hoppning på treårstestet och tanken var att främst tävla inom hoppning. En traumatisk upplevelse gjorde att Jenny fick en tankeställare. 

    – När jag studerade under beridarprogrammet så omkom min vän, Viktor Glimberg, i en tragisk bilolycka. Vi gick i samma klass och hade en plan att vi skulle träna och starta till Breeders Trophy tillsammans med våra unghästar. Han tyckte verkligen om Canela och tyckte att jag skulle satsa med henne. Även mina andra klasskamrater föreslog att jag skulle testa att kvala till Breeders i fälttävlan. Jag red otroligt långsamt i debuten, men vi satte kvalet. I finalen vann vi när hon var fyra år, det kändes som att det var meningen. Jag tänker fortfarande mycket på Viktor, vi stod varandra nära. Jag fortsatte att satsa för det är vad han skulle ha velat. 

    Trivs på terrängbanan

    Jenny har utbildat hästen själv med hjälp av sina tränare. Som femåring och sexåring kom hästen i topp tre vid Breeders. Nu är Canela sju år, har debuterat 1,40-hoppning och startat trestjärnig fälttävlan. Ekipaget har dessutom blivit uttagna till unghäst-VM, som går av stapeln i Frankrike i oktober. 

    – Det känns helt otroligt, en dröm som går i uppfyllelse. Varken jag eller hästen har gjort något sådant tidigare.

    ”Ridningen förändras inte beroende på vilket schabrak du har”

    Men det är inte alla som har råd att tävla på internationell nivå och det är inte gratis att resa och tävla med häst i Europa. 

    – Jag vet inte om Svenska Ridsportförbundet har gett några bidrag tidigare, men i år gör de inte det. Jag har gjort två starter utomlands tidigare i mitt liv och då åkte vi till Sopot i Polen. Båda gångerna fick jag möjlighet att åka tillsammans med andra som har lotsat och hjälpt mig och jag har gjort det jag haft råd med. Men jag har fått spara mycket och har inga pengar kvar på sparkontot. 

    – Jag är uppvuxen i radhus och jobbar på ridskola. Många andra kommer i stora hästlastbilar på tävling, medan jag kommer med min lilla transport. Jag rider runt med samma träns som jag haft på flera hästar sedan år 2014. Visst är det kul att känna att man har snygg utrustning, men ridningen ändras faktiskt inte beroende på vilket schabrak du har.

    Vad är dina tankar kring den ekonomiska problematiken inom ridsporten generellt, att alla helt enkelt inte har råd att tävla?

    – Såklart hade man önskat att det fanns fler lösningar och jag har egentligen inget bra svar på den frågan. Det gäller att få hjälp av sponsorer, men det känns ibland som att man redan måste vara någon för att kunna bli någon. Visst är det tråkigt att det ofta är pengar som avgör. Jag jobbar på ridskola, vilket kanske inte alltid är så attraktivt för sponsorer. Det tycker jag är synd, för det är ju på ridskolan som allt börjar. Det är där vi behöver nå ut med kunskapen. På ridskolan finns det välutbildad personal, det tycker jag att man ska hylla. Så jag tycker det är synd att ridskolor ibland nedvärderas. 

    Insamling engagerar

    När hon bad sina vänner om hjälp dröjde det inte länge förrän ”swisharna” trillade in. Efter bara några dagar är hon snart uppe i summan som krävs för att hon ska kunna ta sig till mästerskapet. 

    – Livet kommer alltid vara lite orättvist, men jag är så tacksam för alla mina vänner och bekanta som gått in och stöttat mig. Folk har hört av sig, swishat och vill hjälpa till för att vi ska kunna åka. Det är verkligen jätteroligt. Jag har fått många vänner och bekanta när jag har pluggat både på Flyinge och Strömsholm och när jag jobbat på olika ridskolor i landet. Så när vi blev uttagna kände jag att det var värt ett försök att försöka nå ut i sociala medier och be om hjälp. Det är jag så tacksam för. Det är ett bevis på att vi fixar det med många bäckar små, vill man så kan man. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden