Krönika
22 juni 11:08

Sandra Nordin Johansson: ”Får jag se en bild på tuttarna?”

KrönikaRidsports redaktör Sandra Nordin Johansson har klivit in i en helt ny del av hästvärlden, när hon nu för första gången väntar på att hennes sto ska föla. Att då ha en vän med uppfödarerfarenhet att luta sig mot, visar sig vara guld värt.

Sandra Nordin Johansson: ”Får jag se en bild på tuttarna?”
Sandra Nordin Johansson är redaktör på Ridsport.

Hästlivet är proppfullt av lärdomar. Att vara hästägare innebär att outtalat vara någon slags allkonstnär. Du kan kunna mycket om mycket, alltifrån vid vilken temperatur gräset växer till hur en stor en gödselplatta bör vara.

Det innebär också att man då och då är nybörjare inom ett gebit. Det senaste året har jag varit nybörjare inom avel. Eller varit, jag är fortfarande en nybörjare.

Visst har jag intervjuat, skrivit om och pratat om avel och fölning. Men det är en gigantisk skillnad mot att vara mitt i avelsbubblan. Det är inte ett fåtal frågor som snurrat i mitt huvud det senaste året. Frågorna har snarare haglat inne i skallen, som det vore rena rama snöstormen.

Från att ha varit en hyfsat sansad människa pratar jag nu om sperma och tuttar. Det är fler än en person som tystnat i kön på snabbmatsrestaurangen när jag ogenerat börjat härja med min utvalda mentor. ”Får jag se en bild på tuttarna?”, har jag ogenerat hasplat ur mig när jag vill jämföra juver med kompisens sto som var beräknad att föla en vecka efter mitt.

Det fattas något på de där checklistorna inför dräktighet och fölning

Den kanske viktigaste insikten jag tar med mig från det här senaste året är att det fattas något på de där checklistorna inför dräktighet och fölning, som vi och flera andra publicerar för att avelsintresserade ska ha något att luta sig emot.

Det som fattas på listorna är den där personen man kan hålla sig i när det stormar. En person, som tålamodigt svarar på frågor och funderingar, som vet på råd om något händer. En avels-McGyver.

Så därför vill jag rikta ett stort tack till dig Jenny, för allt ditt tålamod. Hoppas det är okej att jag skickar en bild på en hästsnippa klockan 23.30 nästa år också.

PS. Jag vet att det heter vulva. DS.  

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Den publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden