ProffstipsetLär dig att anpassa dig efter hästen du sitter på och rid ut i skogen ofta. Så lyder den nederländska hoppryttaren Sanne Thijssens framgångskoncept. Hon vill att hästen ska uppleva träningen som enkel.
Sanne Thijssen: ”Rid ut i skogen!”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Här är Sanne Thijssens fem bästa råd till hoppryttare.
1 Lyssna in hästen
Ingen häst är den andra lik och det går inte att hitta ett system som passar alla hästar. En del behöver hoppa mycket, andra behöver få gå ut ofta. Jag gör mycket på känsla och trivs verkligen med att lyssna in varje häst och hitta ett sätt som passar var och en.
Jag tror absolut att min pappa influerat min ridstil, vi är ganska lika som personer och jag har lärt mig väldigt mycket från honom. En sak jag verkligen har med mig från pappa är att vara noga med grunderna. Jag jobbar mycket på att ha hästen rak och mellan hjälperna.
Bogen ska inte skjuta ut åt något håll och bakdelen ska inte gå lite åt höger eller vänster. Hästen ska vara tillräckligt genomarbetad för att kännas mjuk och följsam i kroppen. Att den har respekt för både hand och skänkel hör också till själva grundridningen.
Fakta
Sanne Thijssen
25 år.
Red sin första hopptävling som 7-åring.
Började tävla internationellt på stor häst som 15-åring.
Rankad som nummer 98 i hoppning av FEI.
Arbetar på sin far Leon Thijssens anläggning i Nederländerna.
2 Träna på raka språng
Att hästen hoppar rakt och att du kan styra den dit du vill efter varje språng är A och O. Om du vill att din häst ska ha tillräckligt med kraft i språnget för att kunna ta sig över högre hinder, så måste den vara rak när den hoppar.
Om hästen hela tiden hoppar lite snett slösar den onödig energi och kommer dessutom snart att bli starkare i den ena sidan än i den andra.
Det här och många andra små detaljer i min ridning har jag tagit med mig dels från min pappa, men också från andra ryttare. Det händer ofta att jag sitter och tittar på hur andra gör uppvärmningen eller hanterar svårigheter som de stöter på inne på banan. Alla ryttare har olika stilar men jag tror att ju mer bra ridning du ser och ju fler saker du hittar att anamma, desto fler hästar kan du också ta dig an och rida bra.
3 Variera träningen
För mig är det väldigt viktigt att rida ut på mina hästar, ofta. Hur ofta beror på vad hästen behöver.
Alla hästar går ut minst en gång i veckan men helst vill jag rida ut två eller tre dagar och vissa hästar går i skogen så ofta som fyra dagar i veckan.
Visst måste jag också lägga in markarbete på banan eller i ridhuset ibland, men jag är alltid noga med att arbetet ska vara varierat. Rider jag på banan så växlar jag mellan att hoppa, träna på bommar, longera eller rida dressyr. Jag växlar också mellan att ibland rida mer intensiva pass och andra gånger lite lugnare pass.
4 Håll hästen nöjd med uteritter
Att rida ute är ett enkelt sätt att ge hästen bra träning samtidigt som det kräver lite mindre av dig som ryttare än att trimma på banan. Ute kan du galoppträna långa stunder utan att behöva sitta och rida på samma spår om och om igen. Dessutom är det bra för både hästens och ryttarens balans att rida ut i skogen och på olika underlag.
Du kan göra nästan samma arbete ute i skogen som du i vanliga fall gör inne i manegen. Du får både bättre kondition i hästen och hjälp med att hitta rakheten i hästen när du rider ut. Och sist men inte minst så är det så klart kanon för att hålla hästarna motiverade och på gott humör.
5 Gör det enkelt ibland
Något jag gör ibland, även med mina bästa hästar, är att låta dem hoppa banor som jag vet att de klarar av med lätthet. Min bästa häst får till exempel gå ut och hoppa några 1,30-tävlingar emellanåt bara för att han ska få känna på att saker och ting kan vara enkelt.
Jag tror det är viktigt att ge hästarna lätta rundor ibland så att de inte alltid känner att de måste ge allt när de kommer in på banan. Det blir lite som när vi själva har en dag ledigt från jobbet men ändå tar oss upp från soffan och hittar på något roligt.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 13/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på