Fälttävlan
23 maj 2019 13:15

Sara Algotsson Ostholt fortfarande i chock efter branden

Sverigebesök"Det är de värsta bilderna jag har framför ögonen nu. När han stönar till och tar sitt sista andetag." Sara Algotsson Ostholt berättade om den tragiska branden i samband med ett tillfälligt Sverigebesök på torsdagen.

Sara Algotsson Ostholt fortfarande i chock efter branden
Sara Algotsson Ostholt. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Det var den 6 maj som Tysklandsbaserade OS-medaljören Sara Algotsson Ostholts hästlastbil med två hästar i började brinna på väg hem från en tävling.

Motivationen till tävlandet kanske inte finns så att jag vill tävla nästa vecka, men livet går vidare. Sara Algotsson Ostholt till SVT.

Hästen Chaccos Crack dog direkt i samband med branden, medan Arpertina fördes till klinik med brännskador och dog senare.

Under en pressträff i samband med ett besök i Sverige på torsdagen berättade Sara Algotsson Ostholt om den tragiska händelsen för flera svenska medier.

”Vi stannar direkt”

– Vi satte oss i lastbilen klockan tre på natten och efter en timme behövde jag tanka. Jag gjorde det, köpte lite kaffe och allt var frid och fröjd. Efter 15 minuters körning ser vi sen hur det ryker från bakluckan. Vi stannar direkt och Roberto springer ut, får ner bakluckan och lyckas få ut första hästen som trillar ner för bakrampen och lägger sig på vägen. Då är lastbilen redan helt övertänd där bak, säger hon till Aftonbladet.

– Vi försöker få ut den andra hästen också men han är redan övertänd. Han försöker ändå slita sig och kämpar så klart för att komma loss och ut men vi lyckas inte få ut mellanväggen mellan hästarna. Jag springer upp flera gånger och försöker öppna men allt brinner och det är väldigt, väldigt varmt.

”Stönar till”

– Hästen som ligger på vägen reser sig sedan upp samtidigt som den andra trillar ihop och dör inne i transporten. Det är de värsta bilderna jag har framför ögonen nu. När han stönar till och tar sitt sista andetag, säger hon bland annat till Aftonbladet.

Hon berättar också om sin vilja att försöka se framåt och att inte fastna i det som hänt. Hon har nu ingen häst för att kunna fortsätta sin idrott på elitnivå och försöker också lösa finansiering till en ny lastbil så att hon kan tävla sina yngre hästar.

Hur hon går vidare med tävlandet är inget Algotsson Ostholt funderar på för tillfället, enligt SVT.

– Det är en chock som fortfarande finns där. Motivationen till tävlandet kanske inte finns så att jag vill tävla nästa vecka, men livet går vidare, säger hon till SVT.

Hör intervju med Sveriges Radio nedan.

Se Sara Algotsson Ostholts totalförstörda lastbil.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden