Fälttävlan
24 juni 2020 14:31
Ridsportplus

Sara Algotsson Ostholt jagar coronatest för att få tävla

NedstängningTysklands hästmecka Warendorf är i ny lockdown efter ett stort coronautbrott. Sara Algotsson Ostholt har sin bas i området och jagar nu ett coronatest för att få tävla i helgen. "Det är ju lite tråkigt om man har det utan att veta om det", säger den svenska fälttävlansstjärnan.

Sara Algotsson Ostholt jagar coronatest för att få tävla
Sara Algotsson Ostholt är tillbaka på coronaruta ett i en ny strikt lockdown. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under tisdagen beslutade den tyska regeringen att stänga ner hela Warendorf efter ett omfattande coronautbrott bland slakteriarbetare på ett gigantiskt slakteri i området. Runt 1 500 av 6 000 mestadels utländska gästarbetare har i nuläget insjuknat. Arbetarna har arbetat under miserabla förhållanden utan hänsyn till social distansering, och det hela har utvecklats till en stor skandal. Särskilt med tanke på att Tyskland nyligen börjat öppna upp samhället igen.

– Vi blev väldigt överraskade över att det även drabbar Warendorf. Skolorna stänger trots att det bara är två dagar kvar till alla får sommarlov. Allt stänger igen och bara två personer får befinna sig ihop på samma plats. Det var ju så vi hade det innan restriktionerna började lätta, berättar fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt som har sin bas i området.

Hon är glad så länge hon själv och resten av familjen håller sig friska – samtidigt som hon verkligen sett fram emot helgens tävling i Luhmühlen. Något som först verkade kört, men som nu tycks ha löst sig.
– Vi har fått besked om att vi får åka dit, men då måste alla testa sig. Man måste kunna visa papper på att man är negativ.

Sara Algotsson Ostholt har precis pratat med fälttävlanslandslagets förbundskapten Fredrik Bergendorff.
– Vi hade bestämt att han skulle komma hit om en vecka och eller två, så att vi kunde träna lite ihop. Men nu vet vi inte riktigt hur det blir, antagligen går det inte.

Tävlingen i Luhmühlen är en endagstävling, men på grund av det stora antalet anmälda är den fördelad över två dagar. Ryttare från Warendorf är dock bara välkomna under en dag, på grund av smittoutbrottet. Nu hoppas bara Sara Algotsson Ostholt att hon kommer så långt med tävlingskamraten Chicuelo.
– Det är ju lite tråkigt om man har det utan att veta om det, och så får man sitta i två veckors karantän istället.

Svårt att testa sig

Att testa sig visade sig dock vara svårare än Sara Algotsson Ostholt hade kunnat föreställa sig. Man får nämligen bara testa sig om man har symptom. Det kändes inte heller lockande att ställa sig i kön och trängas med alla andra som ville testa sig. Istället fick hon hjälp av sin man Frank Ostholt att komma intill på arméns anläggning och testa sig på deras sjukhus. Här har nämligen de tyska ryttarna fått möjlighet att testa sig med hjälp av det tyska ridsportförbundet. Problemet var bara att det testet skulle kosta henne 170 euro, plus att hästskötaren måste testas för lika mycket. Det tyckte Sara Algotsson Ostholot var lite väl magstarkt och hittade ett nytt sätt.

– Som tur är ibland, så känner vi folk som känner folk. Om jag bara fixar ett provrör så kan vi skicka ett prov till München, där vi har några vänners vänner som jobbar på ett labb. Det knepiga är bara att då testas jag idag, men tävlingen är på söndag. Vad som helst kan ju hända fram till dess. Snart känner jag att ska det vara så här krångligt att ens få starta, då stannar jag hellre hemma.

Frågan är om hon även behöver vara rädd för att hästlastbilen ska hamna i en polisrazzia. Slakteriarbetarna som utgör epicentrum för smittoutbrottet är nu satta i karantän med stora galler runt området där de bor. Flera har dock flytt fältet och polisen stoppar nu och söker igenom lastbilar på motorvägen.
– De går in med dragna vapen, berättar Sara Algotsson Ostholt.

Warendorf är den tyska ridsportens hjärta. Staden är säte både för det tyska ridsportförbundet och den tyska olympiska kommittén. Den utgör även tävlingsplatsen för bundeschampionatet som är planerat till september. Nedstängningen innebär nu att dressyrtävlingen Piaff Forderpreis ställs in, vilket var den första obs-tävlingen för de tyska ungdomsryttarna. Just nu undersöks möjligheten för att flytta tävlingen till ett annat ställe. Det skriver Eurodressage.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden