Avelsnyheter
20 februari 2017 07:16

Schockemöhle höll hov

Två helger i rad höll Tysklands största hingststation hov i Vechta, Tyskland. Häng med på Ridsports bildspel från Paul Schockemöhles visning.

Schockemöhle höll hov
Hingstvisning hos Paul Schockemöhle i Vechta handlar om precision. Hopphingstarna glänste men stjärnhingsten Vitalis och Isabel Freese fick avsluta, ett hedersuppdrag.

På Flyinge huserar PS Flyinge & Partners sedan några år tillbaka. Hingstvisning har de inte där längre, trots det stipulerar deras kontrakt med Flyinge AB att ingen annan heller kan arrangera hingstvisning där. SWB:s hingsklasser under bruksprovet är undantaget.

I stället inviterar PS Flyinge de som betäckt med en av deras hingstar till Vechta i Tyskland för visning. Det är en bussresa som brukar bli fulltecknad. Många uppfödare tar chansen och åker en helg för inspiration på kontinenten. En del åker på egen hand för att se mer än en visning. 

När Paul Schockemöhle håller show är det knökfullt, trångt och riv efter biljetter in i det sista. Inte bara är hingstarna intressanta, själva visningen är producerad med tempo och det är ingen dödtid. Ändå ser man en del i publiken som lämnar när de sett just sin hingst, majoriteten stannar kvar. Många passar på att besöka serveringstält, matstånd och godisförsäljning efteråt och överallt pratas det häst, avel och hingstar.

Häng med på en rundtur med Paul Schockemöhles gossar.


Great Schufro f -14 165 cm e Grey Flanell-Don Schufro, en sansad unghingst som är mycket lik sin far.


Kanndarco f -13 170 cm e Kannan-Darco, alla hingsthållare med örat mot marken har en eller flera Kannan-söner i programmet. Kanndarco har sällskap av Sverige-bekante Kannatol i stallet. På sportprovet 16 februari fick Kanndarco fina 8,67 poäng med en 9:a för förmåga/kapacitet. 


For Cruise f -13 169 cm e Fürstenball-Don Crusador, hingsten tillhörde inte dem som gjorde sportprov. Han har två tillfällen till att glänsa då 14-dagarsprovet slutade p 8 blankt men med trevlig ridbarhet.


Diatendro f -11 172 cm e Diarado-Contendro I, han gjorde klart ett 70-dagarsprov 2014 med 8,28 poäng och har sedan tävlats av Bastian Freese under 2016.


Danciano f -10 172 cm e Dancier-Rotspon, här med sin ryttare Anja Engelbart. I höstas visades hans första årgång med tre premierade söner som resultat, två med Sandro Hit som morfar.


Casallco f -11 174 cm e Casall-Contender, gjorde ett fantastiskt 30-dagarsprov som 3-åring med 9,4 i slutbetyg för hoppning. Sedan dess har han tävlat sparsamt, till nästa år kommer första kullen.

Feinrich f -13 170 cm e Fürst Heinrich-Sir Donnerhall I. Hingsten blev en av snackisarna 2016 med sin seger vid Mecklenburgs premiering 2015. I sitt sportprov blev det 8,33 totalt, efter ett ridbarhetsbetyg på 8,6, gångartsbetyg under 8 och ändå ett totalintryck på 8,5. Chacoon Blue f -09 172 cm e Chacco-Blue-Cartoon, tävlas på 1,40-nivå av Philip Rüping och tidigare Florian Meyer zu Hartum. Som 6-åring var han i final i Bundeschampionatet. 


Foundation f -08 170cm e Fidertanz-De Vito är hingsten som tävlas av Matthias Alexander Rath. Han har vunnit ryktbarhet, inte för sina egna egenskaper utan för fin förärvning i flera kombinationer. Sönerna Freischütz och inte minst For Emotion, totalt 9,08 poäng på sportprovet i veckan, är några exempel.

 

Action Blue f -12 172 cm e Action Breaker-Chacco-Blue, gjorde ett fint 30-dagarsprov 2015 på hela 9,05 i hoppningen totalt. I år måste han göra sportprov eller ett 50-dagarsprov i höst, kval till Bundeschampionatet ger merit.


Caroly f -09 172 cm e Calido-Contendro I, segrare i Bundeschampionatet 2014 hade inte förlorat sin karisma. Både dressyr- och hoppentusiaster pratade efteråt om det intryck han gjort. Caroly har  inte tävlat efter sin seger i Tyskland. Han fick sin första godkända son Caro Gold hösten 2016. 


Don de Niro f -14 170 cm e De Niro-Sir Donnerhall I, precis som varje hingsthållare vill ha en Kannan-son vill alla numera ha en De Niro-arvtagare. Don de Niro har en extra dimension till sin stam genom mormor Pavedena som är angloarab med Lavauzelle-Inschallah x. Med en förädlingsgrad på 43,95 procent finns det mer lätthet än vad som antyds i typ och rörelser. (uppdaterad 20 februari Tyvärr bröt Don de Niro benet och är avlivad, se här )


Messenger f -07 172 cm e Montender-Baloubet du Rouet, 2016 gjorde hingsten tre starter i Nations Cup med Daisuke Fukushima. Ryttaren är även delägare, tanken på en OS-start fanns nog i början på 2016. 

Total U.S. f -12 167cm e Totilas-Sir Donnerhall I, en hingst från Joop van Uytert. I år hade Paul Schockemöhle till synes rensat en del bland sina samarbetspartners men det här samarbetet består. Hingsten tillhör de Totilas-söner som gjort succe i Holland, läs mer här.


Diarado f -05 170 cm e Diamant De Semilly-Corrado I, fortfarande kungen i stallet. När han hoppade blixtrade det arenan runt, alla vill ha en bit kvar av en av de vackraste hopphingstar som finns. Hittills har avkommorna i Tyskland, totalt 650 tävlande, dragit in 215 432 euro. Än så länge är bara 25 uppe i tysk svår klass, men Diarado är inte gammal. 


Sir Donnerhall I f -01 171 cm e Sandro Hit-Donnerhall, en hingst som inte behöver någon närmare presentation. Eva Möller har varit hans ständiga partner på visningarna. Nu flyttar hon och maken vidare till Helgstrand Dressage. Lite frostigt var det allt i presentationerna. Eva tackade sin häst genom att inte göra flash-ökning ut, bara trav på långa tyglar och ett: tack min skatt.


Fürst Jazz f -13 170 cm e Fürst Romancier-Painted Black, var en av de absolut största behållningarna från visningen 2016. Han gjorde ingen besviken och är en klockren definition av ett avelsframsteg – bättre än sin far och morfar, med en härlig ridbarhet och fantastiskt temperament i hallen. Han behöver göra sportprov i år, 2016 blev det 8,24 i 14-dagarsprovet. 


Vitalis f -07 170 cm e Vivaldi-D-Day, är hingsten som vann Nürnberger Burgpokal 2016 med Isabell Freese i sadeln. En verklig bedrift med tanke på att alla nationella preferenser låg hos Ingrid Klimke med Franziskus. Förra året visades Vitalis efter sin återkomst från USA. Då kändes det som om hingsten inte var riktigt redo. Under 2016 har ett enormt arbete lett fram till toppform parad med stor succé i aveln. Han är en av de bästa Vivaldi-sönerna och avkommorna lovar massor, Victoria´s Secret, segrare på unghäst-VM, inte minst.


Som avslutande nummer är Isabell Freese och Vitalis numera drottning och kung i stallet i Mühlen. Ett härligt ekipage, dominanter i lilla rundan 2016, det kan vara för tidigt med Grand Prix 2017. Vitalis var skadad i USA och har förlorat utbildningstid.

För alla hingstar i Paul Schockemöhles program

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden