Veterinärt
8 juni 2022 16:55
Ridsportplus

Se till att hästen har nattfoder

ÄttidHästar bör inte fasta fler än fyra timmar, det kan uppstå problem i magen om den inte har tillräckligt mycket grovfoder att tugga på. Detta är viktigt att tänka på inför natten.

Se till att hästen har nattfoder
Ett slowfeed-nät kan användas i en foderhäck i hagen. Det ger hästarna längre ättid och mindre spill. Foto: Arkivbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är Barbara Hardman vid Edinburghs veterinärhögskola Royal (Dick) School of Veterinary Studies som har undersökt hästars ätvanor på natten. Hon och hennes kollegor filmade fyra hästar med infraröd kamera i 16 timmar under sju dygn.

  Hästarna fick sitt hö/hösilage på tre olika sätt: antingen fritt på golvet ovanpå ströbädden eller i två olika slowfeeder-arrangemang. Det ena var en Harmony Trickle Feeder (foderautomat med galler längs ner) och det andra en Pacefeeder, en foderkrubba med galler ovanpå.

  Längre ättid

  Båda slowfeeder-arrangemangen förlängde ättiden radikalt, den förstnämnda med 95 procent och den andra med 120 procent. Det innebar att hästarna hade hö fram till mellan klockan tre och sex på morgonen.

  Fakta

  Hästens fem friheter

  • Frihet från hunger, törst och undernäring
  • Frihet från obehag och tillgång till lämplig miljö
  • Frihet från smärta, skada och sjukdom
  • Frihet från rädsla och stress
  • Frihet att kunna utföra sitt naturliga beteende

  Källa: Animal Welfare Act

  När hästarna fick höet löst i boxen hade de ätit upp det redan runt klockan tio på kvällen. Då ägnades mycket tid åt att böka runt i ströbädden, vilket gjorde att de kunde få i sig sådant som var förorenat av gödsel.
  – Det här är viktigt att känna till, påpekar Barbara Hardman. Om hästarna får höet löst på golvet, kan man behöva ge halm som foder att äta också under natten, utöver den som utgör ströbädd, för att de inte ska utsättas för fasta.

  Tuggmöjlighet viktig

  – Hästar bör inte fasta fler än fyra timmar, annars kan de få olika problem med mag/tarmsystemet. Det måste man ta hänsyn till, särskilt med hästar som inte ska ha fri tillgång till hö/hösilage. De måste få något annat att tugga på under natten eller också får man ordna så att höet räcker längre.

  Barbara Hardman påminde om hästar fem friheter (se faktaruta) och menade att om hästen inte har tillräckligt att äta på natten bryter man mot två av dem: frihet från hunger och frihet att utföra sitt naturliga beteende.

  Källa: Hardmans föreläsning vid en ISES-konferens och ”For lidt grovfoder til natten”. Agronom Dorte Rebbe, Hesteraadgivningen.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Snö, kyla och hästar – hantera vintern som ett proffs (18)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden