Sverige
16 oktober 2018 09:56

Se till att synas: Viktiga tips om reflexer

HöstmörkerHur mycket bättre syns ett hästekipage med reflexer och hur ska reflexerna sitta för att vara så effektiva som möjligt? Agria Djurförsäkring bjuder på några viktiga tips.

Se till att synas: Viktiga tips om reflexer
En bra start, men glöm exempelvis inte reflexer på hästens ben. Foto; Jeanette Flensburg

Varje år drabbas minst 15-20 hästar av trafikolyckor, enligt skadestatistik från Agria Djurförsäkring. Under de mörka årstiderna ökar risken för att hästen blir påkörd under uteritten, men även om insläpp och utsläpp sker nära trafikerad väg. Reflexer på både dig och hästen ökar säkerheten – kom ihåg att använda dem även om det bara är en kort tur som gäller.

Skymningen kommer snabbt och bilisters sikt försämras som bekant ordentligt när mörkret faller. ”I mörker syns en häst utan reflexer i bästa fall på 20 meters håll. Med reflexer ökar synligheten till ungefär 140 meters avstånd. Då hinner bilister att blända av, sakta in och hålla avstånd”, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef Häst hos Agria Djurförsäkring.

Så här ökar du hästens trygghet i trafiken med reflexer:

  • Tänk på att fästa reflexer och lampor så att de syns bakifrån, framifrån och från sidan. Ett reflexländtäcke är bra, men det syns bara från sidan om det inte har en svanslapp, och inte alls framifrån.
  • En reflexväst på ryttaren och reflexbrösta och reflexer som täcker en del av hästens svans gör att ekipaget syns bra.
  • Om du dessutom har reflexer på hästens ben, syns du ännu bättre tack vare hästens rörelser. Det är också lättare för bilister att upptäcka reflexer som sitter lågt. Reflexer syns bäst om de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är en bra placering.
  • En pannlampa gör att du både ser och syns bättre.
  • Använd gärna en ridlampa på vänster ben om du rider i trafiken. Lampan visar vitt sken framåt och rött sken bakåt.
  • En reflexgrimma och regn- och vintertäcken med reflexer i hagen kan göra stor skillnad om hästen kommer lös men också om ut- och insläpp sker nära trafikerad väg.
  • Byt ut reflexerna regelbundet. Förmågan att reflektera försämras av smuts, repor och annat slitage.
  • Börjar reflexen bli utsliten? Kontrollera genom att lysa på en gammal och ny reflex på fyra meters avstånd. Jämför skillnaden mellan den gamla och nya reflexen och byt ut den som syns sämre.

Källa: Agria Djurförsäkring

90f8beea608d6d9f_800x800ar
Brösta och benreflexer ökar synligheten framifrån. En reflexväst på ryttaren hade ökat synligheten ytterligare. Foto: Agria Djurförsäkring

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden