Sverige
28 juni 2016 18:15
Ridsportplus

Sezuan i falsk till-salu-annons

Mariana Blaxmo såg en fin häst som rörde sig fantastiskt, var sju år och såldes för 80 000 kronor inklusive frakt från England. En närmare granskning visade att hästen var självaste Sezuan - dubble världsmästaren för unga hästar i dressyr.

Sezuan i falsk till-salu-annons
Sezuan under unghäst-VM, riden av Dorothee Schneider.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  – Jag tyckte att det lät för bra för att vara sant. Och det var det också, säger Mariana Blaxmo som driver Blaxmo Dressyrcenter i Karlskoga.
  – Jag är alltid ute på hästmarknaden och tittar utbud samt priser för att ligga rätt i min egen verksamhet, fortsätter hon. 

  Hon fastnade för annonsen om en 7-årig häst i Manchester, Storbritannien. Hästen annonserades ut som en valack, trakhener e Hohenstein, 168 cm i mankhöjd med ”stora, luftiga, taktmässiga gångarter. Mycket trevligt temperament, cool i de flesta situationer men ändå god framåtbjudning.”
  – När jag såg annonsen tänkte jag att det hör kan verkligen inte stämma, nåt är fel, säger Mariana Blaxmo som mejlade säljaren av hästen. 

  Säljaren meddelade att det var hans dotters häst. Dottern hade dött i cancer ett halvår tidigare. Hästen fanns i Manchester, Storbritannien. 
  – Jag fick besked om att frakten från England ingick i priset och att jag hade rätt att på säljarens bekostnad läma tillbaka hästen inom två veckor efter köpet. 

  Om hon hade anat oråd innan var det ingenting mot nu. Och när hon sedan bad om att få en film på hästen kom det en film där hon snabbt identifierade hingsten Sezuan. 

  Danmarksfödde Sezuan (DWB f 2009 e Blue Hors Zack-Don Schufro uppf Linette Jaeger äg Gestuet Peterhof, Tyskland) är välkänd i dressyrkretsar och tillhör bland annat den lilla skara som har vunnit  unghäst-VM både som 5- och 6-åring. Hingsten är en unik begåvning med rörelser som tar andan ur de flesta dressyrentusiaster. Hans utstrålning är också speciell och det borde inte ha varit svårt för annonsören att räkna ut att hingsten skulle kännas igen. 

  Nu vill hon varna andra för att gå i denna fälla. Hon vet att fler i Sverige har nappat på samma annons. Och hon har också sett samma bilder i en annan annons för en häst med annat namn. 
  – Det är bedrövligt att man bedrar på det här sättet och jag hoppas att folk inte går på det, säger Mariana Blaxmo som själv har varnat för annonsören på sociala medier. 
  – Det här är något som berör alla hästmänniskor och det gäller att vara vaksam, säger hon.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden