Fälttävlan
5 februari 2015 10:31

Shamwari är Årets fälttävlanshäst i USA

Ludwig Svennerståls tidigare topphäst Shamwari, som numera rids av Boyd Martin, har blivit Ņrets fälttävlanshäst i USA. "Så fort jag såg honom visste jag att han var en fenomenal häst."

Shamwari är Årets fälttävlanshäst i USA
Shamwari och Boyd Martin på VM i Normandie. Roland Thunholm

Boyd Martins 2013 var inte hans bästa. Han saknade en riktig topphäst vilket var vad som krävdes för att få vara med i landslaget och de stora tävlingarna.

I december 2013 hade han åkt till England för att titta på Shamwari hemma hos Ludwig Svennerstål, som det året slutat på tiondeplats på EM i Malmö, och dessförrinnan på en individuell tjugondeplats i OS, London.
Men det fanns tveksamheter hos Boyd Martin.
– Så fort jag såg hästen, innan jag ens satt på honom, visste jag att han var en fenomenal häst, han hade det där speciella sättet, berättar Boyd Martin för The Chronicle of the Horse.
– Men, när helst någon köper en redan färdig häst, brukar det inte funka. Jag har sett hända om och om igen, säger han.

Shamwari fick dock komma till USA men vägen till VM blev allt annat än lätt.  Boyd Martin bröt benet och Boyds mentor fick tävla Shamwari några gånger för att göra honom redo för VM. När Boyds ben var läkt var det dags för Luhmühlen, som gick över förväntan.
– Efter att han klarat Luhmühlen så lätt, visste jag att han kunde göra vilken bana som helst i världen.
– Han är en av de bästa fälttävlanshästar jag haft. Han har inget stopp i sig. När banan blir tuff, fortsätter han att kriga på. Han spanar alltid efter flaggorna. Han har en otrolig uthållighet, säger Boyd om sin häst.

Boyd Martin och Shamwari slutade på en individuell åttondeplats på VM och blev det bästa amerikanska fälttävlansekipaget.

Ludwig Svennerstål, som fick avstå VM efter en liten skada hos Alexander, är glad över utmärkelsen och skriver på sin facebook:
”So proud of my old horse Shamwari being named eventing horse of the year by The Chronicle Of The Horse with Boyd Martin, well done and well deserved after such a great year!”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden