Hoppning
22 maj 2019 14:22

Showhoppning med rapp speaker på helgens stora meeting

LagshowLaghoppningar med kompisgäng i samma lag verkar vara årets trend. Först hade vi S2R Arena Tour, som hade premiär på Sundbyholm, och nu får Norrköpingstävlingarna i helgen sin egen variant av fartfylld laghoppning. Tävlingen kryddas av en av Sveriges mest kända ridsportkommentatorer.

Showhoppning med rapp speaker på helgens stora meeting
Stephanie Holmén, här med Clarence från NIHS 2017, startar i både laghoppningen och i Seven Stars. Foto: Fredrik Jonsving

Det gick fort att fylla upp de tio lagen som gör upp i Team Trophy på lördag kväll under Norrköping International Horse Show.
− Lagen består av tre ryttare vardera. Felen räknas om till sekunder och allas resultat räknas, berättar Sara Brink i tävlingsledningen, som kläckte idén till tävlingen.
− Vi ville ha något som livade upp på lördagskvällen, och fastnade för en showklass för lag, där vi samtidigt erbjuder ett sponsorpaket till de företag som sponsrar lagen.

Gör upp om 100 000

Företagen har haft möjlighet att själva plocka ihop sina lag, alternativt kunnat få hjälp av arrangörerna. Starten är gratis för ryttarna och 100 000 kronor ska delas ut i prispengar. Klassens bedömning bygger på bedömning C där fel räknas om till tid, men arrangörerna har skapat en egen variant där en uteslutning räknas om till 100 straffsekunder.
Att skapa specialhoppningar är fullt möjligt, men de ska godkännas av Ridsportförbundet och de ger inte några championatspoäng till de tävlande.
Hinderhöjden på lördag kväll blir 130-140 cm.
− Banan i en laghoppning ska bjuda på alternativ där ryttarna kan få upp farten, och gärna ha alternativhinder, säger Sara Brink som är banbyggare och designar banor under meetinget. Lagklassens bana designas dock av kollegan Peter Lundström.

Framtidens laghoppningar

De tio lagplatserna fylldes snabbt, och Sara Brink konstaterar att det finns ett intresse för att tävla i lag, men på lite andra villkor än vad Ridsportallsvenskan erbjuder.
− Jag tror mer och mer på att framtidens laghoppningar ska bygga mer på kompisgäng som går in och bildar lag tillsammans. Dessutom är det här ett koncept som kan locka företag att bli sponsorer.

Sara Brink Foto Privat
Sara Brink tror att lagtävlingar med kompisgäng kan vara något att bygga vidare på. Foto: Privat

Att Radiosportens Christian Olsson kommer som speaker på lördagskvällen lär bli ytterligare en stämningshöjare.
− Det ska bli spännande att höra honom referera ritterna, konstaterar Sara Brink.

Norrköpings Horse Show går in på sin andra vecka i morgon, torsdag. På programmet står bland annat Torstenson Grand Prix och delfinaler i Seven Stars, med 60 startande i andra kvalet på 145/150.
Här finns startlistor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden