Världen
15 juni 2021 19:25
Ridsportplus

Ska bättra på språkkunskaperna hos Abdel Said

Möjlighet21-åriga Astrid Nordström är ridskoletjejen som efter gymnasiet kom in på unghästprogrammet och därefter fortsatte direkt till beridarprogrammet, efter att hennes lärare uppmanat henne att söka. Nu väntar en termins praktik hos toppryttaren Abdel Said, ett äventyr som fått ekonomisk skjuts genom ett stipendium.

Ska bättra på språkkunskaperna hos Abdel Said
I augusti åker Astrid Nordström och hennes Hermione Pooh till Abdel Said i Belgien. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Egyptiern Abdel Said, 52:a på världsrankningen, är sedan länge stationerad i Europa och har nu sin bas i Belgien, där han även har en svensk beridare i Antonia Pettersson Häggström. Från augusti och fem månader framåt kommer han även att ha hjälp av Astrid Nordström, elev på beridarprogrammet på Flyinge.

    – Jag visste att jag ville åka utomlands under praktiken och kollade upp några ställen i Holland och Belgien. Abdel har ju en svensk beridare så det kändes tryggt att det fanns en annan svensk på anläggningen. Jag mailade honom och någon vecka senare var det klart med stallplats och boende, berättar Astrid Nordström.

    Astrid2
    Astrid Nordström och Hermione Pooh. Foto: Privat

    Flyinge rekommenderar de elever som ska lämna Sverige under praktiken att söka stipendium hos Erasmus – förra året fick två av eleverna stipendier – och hjälper även till med ansökan. Sagt och gjort, Astrid skickade in sin ansökan och sedan gick det snabbt.

    – Man skulle berätta mer om vad man behöver pengarna till, vad man ska göra och vart man ska åka. Det handlar egentligen mest om att öka språkkunskaperna hos svenska ungdomar. Jag åker ju till Belgien men språket jag vill förbättra är engelska, förklarar hon.

    Språktest innan avresa

    De studenter som får stipendium genom Erasmus gör ett språktest innan de åker, och sedan ännu ett när de kommer tillbaka. På det sättet samlar Erasmus in data om upplägget överlag hjälper till att förbättra språkkunskaperna hos ungdomarna.

    Nu får Astrid Nordström 90 000 kronor av Erasmus, pengar som främst kommer att gå till resekostnader.
    – Jag har egen häst som ska med ner, men inget eget transportmedel, så jag måste betala för att antingen få henne transporterad ner eller hyra en B-kortslastbil och köra själv. Så det underlättar verkligen med det här stipendiet, det öppnar många dörrar.

    Den egna hästen är Hermione Pooh (sto -15, e Comfortuna VDL-Heraldik, uppf Stall Pooh), ett sto Astrid red under unghästprogrammet.
    – Hon var till salu när jag hade henne som skolhäst, det var Liz Parmler som ägde henne. Vi fick köpa henne ganska billigt och det gick väldigt fort, vi bestämde oss samma dag som vi la handpenningen, berättar Astrid om sitt första hästköp någonsin.

    – Hon är sex år men väldigt väldigt grön, hon debuterade på tävlingsbanan för bara en månad sedan. Förhoppningsvis är det en bra häst för framtiden, men just nu är hon inte så mycket för världen.

    Jag är nog lite av en rookie som hade turen att komma in där.

    Astrid Nordströms hästintresse har fått blomma ut på Äppelvikens ridskola i Bromma i Stockholm – här har hon hjälpt familjen Lagergreen i många år.

    – Jag började på ridskolan när jag var sju år, och red där till jag tog studenten. Sedan jobbade jag där ett år som ridlärare och hästskötare till Anders Lagergreen, så jag är mer eller mindre uppvuxen där, konstaterar hon och fortsätter:

    – Jag hade inte supermycket erfarenhet innan jag kom till Flyinge för att börja på unghästprogrammet – jag sökte det som en kul grej och hade turen att komma in. Eftersom jag var på plats, och mina lärare Jens Fredricson och Piia Pantsu rekommenderade mig att söka till beridarprogrammet, så gjorde jag det. Jag har inte så stor tävlingserfarenhet sedan innan, utan jag är nog lite av en rookie som hade turen att komma in där. De ser väl något i mig, hoppas jag, säger Astrid ödmjukt.

    Se och lära

    Hos Abdel Said hoppas hon nu kunna få värdefull erfarenhet med sig i bagaget.
    – Eftersom han tävlar på toppnivå och reser jorden runt, så ligger fokus på att se hur en sådan anläggning funkar, hur de tränar sina hästar och även att knyta kontakter. Efter examen vill jag gärna utomlands och jobba, säger Astrid, som tar examen våren 2023. Då är ridskoletjejen färdig beridare, och hennes fokus ligger framförallt på unghästar.

    – Min familj har inget hästintresse, men jag tror på att man kan försöka jobba sig uppåt av egen kraft, konstaterar hon.

    Läs mer om Erasmus

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden