Sverige
21 juli 2018 18:56

Skydda din häst i sommarvärmen

TorkanVarningar för varmt väder har snarare varit regel än undantag runt om i Sverige sedan i maj. Hästar klarar värmen relativt bra, men det finns saker du kan göra för att göra dagarna mer behagliga för dina fyrbenta vänner.

Skydda din häst i sommarvärmen

Har du hästen på bete är det viktigt med tillsyn mitt på dagen när det är som varmast, särskilt vid så höga temperaturer som det har varit i Sverige på senare tid. Även nästa vecka väntas det bli varmt, med temperaturer över 30 grader på flera håll i landet.

Djur på bete måste ha tillgång till skugga och vatten, men även saltsten bör finnas där då salter svettas ut. Det kan också vara bra att låta hästarna stå inne på dagen och vara ute på natten.

Har du svaga djur, det vill säga nyfödda och unga föl, hödgdräktiga eller nyblivna fölston, sjuka eller skadade djur eller äldre djur är det extra viktigt med tillsyn.

Tål värme bra
Hästar tål generellt värme bra och har en förmåga att kyla ner kroppen genom att svettas ordentligt. Risken för värmeslag är inte så stor. Nedsatt allmäntillstånd, hög kroppstemperatur, oregelbunden andning och ostadig gång är några symptom på värmeslag. Om du misstänker att din häst har fått det bör du kyla ner din häst så snabbt som möjligt, till exempel genom att spola den. Bäst effekt får kylningen om du koncentrerar dig på att kyla de områden med extra tunn hud, till exempel mellan bakbenen och på bröstet.

Om hästens allmäntillstånd inte förbättras efter nedkylning ska veterinär kontaktas. Det kan också handla om vätskebrist, som ger liknande symptom, och då behöver hästen få i sig vätska via dropp.

Tänk också på de katter och hundar som finns i stallet, de kan inte kyla ner sig själva genom svettning.

Klass 2-varning
Just nu ligger finns det en klass 2-varning över stora delar av östra Svealand och nordöstra Götaland.

Ha gärna koll på väderutvecklingen på SMHI:s webbplats.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden