Ridsport åsikt
20 april 19:00

”Smart drag av Ankarcrona”

Tre toppryttare fortsätter slåss om tronen och en första nationshoppningstrupp är uttagen.
Ridsports Christel Behrmann ser fram emot en vår full av ridsport.

”Smart drag av Ankarcrona”
"Kronprinsen" Henrik von Eckermann utmanar och unga ryttare som Jonna Ekberg får visa hur de fungerar i lagsammanhang. Ridsports Christel Behrmann ser fram emot en vår full av ridsport

I höstas handlade svensk hoppning nästan helt om Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricson, med all härlig uppmärksamhet i samband med OS-silver, GCT-seger och Jerringpris.

I vinter, och under våren, har den som kallats RGB:s kronprins, Henrik von Eckermann, gjort seriösa attacker mot kungatronen. Henrik har regerat i världscupen – först med segern i Göteborg och sedan tredjeplatsen i finalen. Det är inget annat än världsklass.

Jag antydde i förra hoppkrönikan att Henriks ”skilsmässa” från Ludger Beerbaum var det bästa som kunde hända. Beviset gav Henrik med eftertryck i Omaha.

Samtidigt presenterade sig Henrik på allvar för den breda publiken. Hans bronsplats i världscupfinalen blev förstanyhet i radio, hans ritter visades i sport-tv. Här nere i Skåne gjordes en lång intervju i lokalradion, Henrik tävlar ju för Flyinge HSK. Med de tre ”kungarnas” framgångar under säsongen verkar det äntligen som att ridsport (läs hoppning) fått den plats den är berättigad i svensk sportmedia.

Chansen att alla tre toppryttarna fortsätter att slåss om tronen är stor. Henrik von Eckermann har fler bra hästar än Mary Lou, exempelvis Yajamila, och Peder Fredricson har kunnat tävlingshoppa H&M All In igen, och han är ytterst välberiden med hästar som H&M Zaloubet, Christian K, H&M Flip’s Little Sparrow och numera även Henrik Ankarcronas Vincero.

Den det är frågetecken kring är Rolf-Göran. Han har tävlat en hel del nya hästar i Spanien i vår, men finns där någon som kan gå ett EM i Göteborg? Eller blir Clarimo förstahästen?

Förbundskapten Ankarcrona har tagit ut sin första nationshoppningstrupp. Allt han gör är med sikte på EM, det är lite att kolla formen på de etablerade och att testa nytt. Således är tre av dem som åker med till denna första lagtävling – av sex som Sverige ska göra i högsta divisionen – rejält rutinerade: Peder Fredricson, Helena Persson och Angelie von Essen. Men Ankarcrona passar också på att testa två unga ryttare. Jonna Ekberg och Petronella Andersson rider dagligen i internationell atmosfär hos sina arbetsgivare nere på kontinenten. Nu får de visa hur de fungerar i lagsammanhang och det är ett smart drag av Ankarcrona.

Det här är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan. Texten publicerades första gången den 13 april 2017 i Ridsports pappersutgåva.
Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar