Sverige
18 mars 2021 10:18

Smittor i Stockholm och Västra Götaland

SmittsamtTvå stall i Stockholm och ett i Västra Götaland har drabbats av EHV-1, kvarka och annan luftvägsinfektion. Enligt SVA är smittläget i Sverige, främst när det gäller EHV, fortfarande på en normal nivå - och det finns få fall som är kopplade till utbrottet i Europa.

Smittor i Stockholm och Västra Götaland
Flera smittor cirkulerar i landet, något som är vanligt så här års. Foto: iStock

I en kommentar i sociala medier skriver Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA, att smittläget i Sverige inte är allvarligt. De fall av EHV-1 som nyligen upptäckts, där det senaste rapporteras från Sigtuna kommun i Stockholms län, har inte någon koppling till det stora utbrottet i Europa.

”Inga av de rapporterade sjukdomsfallen med feber eller aborter av EHV-1 i Sverige hittills i år är kopplade till Spanien. Alla elva är svenska, utom ett sjukdomsfall som är en irländsk import som hade stått några veckor i Sverige. I ytterligare två fall finns friska hästar som tävlat utomlands (i Spanien) som testade positivt för EHV-1 i karantän. Smittläget för EHV-1 är på samma normala och låga nivå som de tre senaste åren, det är alltså inte ett allvarligt smittläge i Sverige”, skriver Gittan Gröndahl.

Kvarka och luftvägsinfektion

Utöver EHV-1 har det nyligen konstaterats att hästar i Munkedals kommun i Västra Götaland har kvarka. Stallet har fått isoleringsrekommendationer. Detsamma gäller ett stall i Sundbybergs kommun, där en häst har testat positivt för strep zooepidemicus, en kvarkaliknande luftvägsinfektion.

Källa: Smittoinfo (här hittar du även var det finns misstänkta sjukdomsfall) 

SVA:s sida om smittskydd och läget just nu

SVA:s kvarkakarta

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden