Dressyr
8 oktober 2020 19:00
Ridsportplus

Sofie Sarenbrant tar hjälp av Alva Lander: ”Det känns som ett drömupplägg”

TrioSofie Sarenbrant, en av Sveriges mest lästa deckarförfattare, växte upp på en hästgård men det är först nu som hon köpt en egen häst - valet föll på vackre Full Moon, som hon har stallat upp hos GP-ryttaren Alva Lander. "Förhoppningsvis kan de ta sig till de högre klasserna", berättar Sofie Sarenbrant.

Sofie Sarenbrant tar hjälp av Alva Lander: ”Det känns som ett drömupplägg”
Alva Lander och Sofie Sarenbrant med Full Moon. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Efter att ha ridit på ridskola ett tag – och även hoppat Stjärnornas hoppning i Friends Arena – kände Sofie Sarenbrant att hon var på väg in i en hästdepression när favorithästen på ridskolan fick galoppera vidare. Hon ringde Anna Bråkenhielm på Skillinge dressyr och bad om råd.

– Över en fika sa Anna att jag kunde få köpa Full Moon, som jag hade ridit två år tidigare på Skillinge. Och så blev det, konstaterar Sofie Sarenbrant lyckligt.

Full_moon_ute
Full Moon Foto: Skillinge dressyr

Full Moon (val -12, e Foundation-Caprimond, uppf Helmar Bescht), som funnits hos Skillinge dressyr sedan han var tre år, var stallets kelgris och när Sofie satt upp var det med ett leende på läpparna.
– Jag blev väldigt förtjust i honom då men tänkte direkt att en sådan här fin häst kommer jag aldrig kunna köpa. Men nu bestämde jag mig för att göra det – antingen så går man runt och funderar hela livet eller så slår man till!

Uppstallad hos Alva Lander

Även om Sofie Sarenbrant vuxit upp med hästar hemma på gården så var köpet av Full Moon ett stort steg att ta. Hon fick tips av Anna på Skillinge att ta kontakt med Alva Lander, Grand Prix-ryttare och året Ajax-stipendiat.

– Det här är första hästen jag köper själv, innan har det ju varit med hjälp av mamma och pappa när jag var barn. Det är ett stort beslut, att bestämma sig för att köpa en fin dressyrhäst, som jag också vill ska utvecklas vidare. Jag är inte så duktig att jag kan utbilda en häst, det är där Alva kommer in i bilden – och hon ska även träna mig. Där finns det en del utmaning, säger Sofie och skrattar.
– Det känns som ett drömupplägg.

Efter att ha träffat Alva och hennes pappa blev det klart med ett samarbete.
– Alva och hennes pappa var så otroligt trevliga och verkligen ett exempel på hur man kan vara professionella men samtidigt genuina hästmänniskor – det är ett bra stall och jag känner mig säker på att Alva kan guida mig rätt i allt runtomkring hästarna, som med foder och träning.

”Rida är lite som att skriva böcker”

Upplägget blir nu att Full Moon ska vidareutbildas av Alva – valacken har tävlat upp till Medelsvår C med placering.
–  Förhoppningsvis tar han sig till de högre klasserna – men det är såklart svårt att säga redan nu. Alva har bara suttit på honom en gång än så länge, men det såg väldigt bra ut. Och jag ska väl också våga tävla något framöver. Men allra viktigast är att få vara med en snäll och härlig häst.

– Det kommer att bli jättebra tror jag, han är väldigt trevlig. Han boade in sig här med en gång. Det känns som att han har flera olika växlar, han går väldigt bra med Sofie men sedan kan han även trycka igång lite mer, berättar Alva Lander, som har den här typen av samarbeten med flera hästägare.
– Det är ett jättebra upplägg, jag är helnöjd med det.

Sina egna kunskaper som ryttare är hon mer kritisk till, Sofie Sarenbrant, men hon konstaterar att ridning kan liknas vid författarskapet.
– Ju mer jag lär mig om ridning, ju sämre ryttare förstår jag att jag är. Ungefär som att skriva böcker, man kan alltid utvecklas och bli lite bättre. Jag tycker inte själv att jag är en speciellt bra ryttare, men jag har ju vissa grunder med mig från förr – jag vet åtminstone när det inte känns rätt, sammanfattar hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden